Οι τρεις επισκέψεις του Πελέ στην Ελλάδα: Το «δικάβαλο» με Πανόπουλo, το «Χρυσό Παπούτσι» με τον Αντωνιάδη και τα ιστορικά φιλικά με την Σάντος!

Από τα ιστορικά φιλικά με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, στο «δικάβαλο» με τον Χρήστο Πανόπουλο στην Ξάνθη, την βράβευση από τον Ολυμπιακό, αλλά και την απονομή στους πρώτους σκόρερ της Super League, όπως υπενθυμίζει το αφιέρωμα του sdna.

Τα ιστορικά φιλικά στο «Απόστολος Νικολαΐδης»

Στις 27 Ιουνίου η θρυλική ομάδα από την Βραζιλία, αφού έχει περάσει από Ελβετία, Γαλλία, νίκησε στη συνέχεια την Μπενφίκα του Εουσέμπιο, την Ρόμα, την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Γιουβέντους αλλά και την Ίντερ για να κάνει μια ακόμα στάση στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας στο «Απόστολος Νικολαΐδης» κατά σειρά ΑΕΚ (3-0), Παναθηναϊκό (3-2) και Ολυμπιακό (1-2). Στα δύο πρώτα ματς οι Βραζιλιάνοι επικρατούν με τον «Βασιλιά Πελέ» να βρίσκει δίχτυα τόσο κόντρα στους «κιτρινόμαυρους», όσο και απέναντι στο «Τριφύλλι». Στο τρίτο και τελευταίο φιλικό επί ελληνικού εδάφους, ο Κώστας Πολυχρονίου είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του Πελέ σε ένα ιστορικό ματς που διεξήχθη στις 4 Ιουλίου υπό το βλέμμα 25.000 θεατών με τους Πειραιώτες να υπερισχύουν με 2-1.

Μέλος του Ολυμπιακού

Στις 12 Μαϊου 2005 ο Πελέ, έγινε μέλος του Ολυμπιακού σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο «Γ.Καραϊσκάκης». «Σήμερα συναντώνται ο Θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με τον Θρύλο της Ελλάδας», είχε δηλώσει ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σωκράτης Κόκκαλης. Μάλιστα ο Πελέ βραβεύθηκε από τον Κώστα Πολυχρονίου, που είχε αναλάβει το μαρκάρισμα του στο φιλικό του Ολυμπιακού με τη Σάντος τον Ιούλιο του 1961.

Το «δικάβαλο» με Πανόπουλο και τα εγκαίνια στα Πηγάδια

Λίγες ώρες αργότερα ο κορυφαίος κατά πολλούς ποδοσφαιριστής όλων των εποχών παίρνει τον δρόμο για την Ξάνθη, ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, Χρήστου Πανόπουλου.

Είναι η εποχή όπου η Ξάνθη εξασφαλίζει το ευρωπαϊκό εισιτήριο, ενώ εγκαινιάζει το περίφημο προπονητικό της κέντρο στα Πηγάδια.

Στα εγκαίνια που αποκτούν χαρακτήρα ποδοσφαιρικής γιορτής καταφθάνει μέσω ελικοπτέρου ο Πελέ, ενώ στη συνέχεια επιβιβάζεται ως συνοδηγός στην μηχανή του Χρήστου Πανόπουλου σε μια από τις πιο σουρεαλιστικές στιγμές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον 3.000 παρευρισκόμενοι αποθεώνουν τον Βραζιλιάνο σταρ του ποδοσφαίρου.

«Είναι εκπληκτικές οι εγκαταστάσεις. Οι ποδοσφαιριστές σήμερα έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις για να προπονούνται και πάλι γκρινιάζουν. Στα γήπεδα αυτά θα μπορούσε να κάνει προετοιμασία και η εθνική ομάδα της Βραζιλίας. Αυτό το αθλητικό κέντρο είναι πρότυπο και θα προτείνω στην Εθνική Βραζιλίας να το χρησιμοποιήσει για την προετοιμασία για το Μουντιάλ του 2006. Εύχομαι στην ομάδα της Ξάνθης να έχει όλη την τύχη με το μέρος της του χρόνου στο Κύπελλο UEFA», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πελέ.

Ο Χρήστος Πανόπουλος συστήνει τον Πελέ στον τότε προπονητή της Ξάνθης, Γιάννη Μαντζουράκη ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.

«Είναι μεγάλη τιμή να μας επισκέπτεται ο βασιλιάς του ποδοσφαίρου και να βλέπουμε από κοντά το ‘φάρο’ του ποδοσφαίρου. Ο Πελέ είναι καλύτερος από τον Μαραντόνα. Πρώτον, γιατί είχε ευρηματικότητα και σκέψη πολύ μπροστά από την εποχή του, ενώ παράλληλα αποτέλεσε πρότυπο και εκτός του ποδοσφαίρου».

Ο Βραζιλιάνος θρύλος απένειμε μετάλλια στους ποδοσφαιριστές της Ξάνθης για την έξοδο στο Κύπελλο UEFA, ενώ έλαβε ως δώρο μια φανέλα της ομάδας με το Νο 10 και το όνομά του, αλλά και αναμνηστική πλακέτα. Αρκετά χρόνια αργότερα τα δύο αντικείμενα παραχωρήθηκαν σε οίκο δημοπρασιών. Ο Πελέ παρέμεινε για μια ακόμη μέρα στην Ξάνθη παρακολουθώντας την προπόνηση του συλλόγου και εν συνεχεία αναχώρησε με προορισμό τις Κάννες.

Η τελευταία επίσκεψη με την απονομή βραβείων για τους πρώτους σκόρερ

Ένα χρόνο αργότερα, στις 7 Σεπτεμβρίου 2006, ο Πελέ επέστρεψε στην Αθήνα, παραδίδοντας σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Βουλιαγμένη, το «Χρυσό Παπούτσι» στους πρώτους σκόρερ της Σούπερ Λίγκα, της Β΄ αλλά και Γ΄ Εθνικής. Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Κώστας Πολυχρονίου, ο οποίος ρώτησε τον Πελέ, εάν θυμόταν τα μαρκαρίσματα του κατά την διάρκεια του φιλικού με τον Ολυμπιακό το 1961.

«Επειδή είμαστε σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα, μπορώ να σου δείξω το σημάδι που μου έχεις αφήσει στο πόδι και φαίνεται ακόμη. Ησουν τυχερός, γιατί τότε δεν υπήρχε κόκκινη κάρτα», απάντησε ο «βασιλιάς του ποδοσφαίρου», ενώ ο Γιάννης Διακογιάννης, που παρουσίασε την εκδήλωση, χρησιμοποίησε μια παλαιότερη δήλωση του Φρανκ Σινάτρα: «Ζηλεύω τη δημοτικότητα του Πελέ».

Με την σειρά του, ο τότε πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Αντώνης Αντωνιάδης είχε δηλώσει:

«Είμαι συγκινημένος και περήφανος που έχω δίπλα μου τον Πελέ. Ηταν μεγάλος παντού. Μέσα και έξω από το γήπεδο».

Από την πλευρά του ο τεράστιος Πελέ είπε: «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στην οικογένειά μου. Χαίρομαι που είμαι στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όλους όσοι είναι εδώ και ιδίως τον Ζιοβάνι που πήρε πρωτάθλημα με την Σάντος. Ο Ριβάλντο είναι πολύ έμπειρος και οι εμφανίσεις του ήταν καλές. Αξιζε μια θέση στο Μουντιάλ του 2006».