Άρθρο του Κυριάκου Θωμαΐδη για τα τουρκικά παιχνίδια με το ποδόσφαιρο της Θράκης και την «ανάγκη να αναλάβει δράση το ΥΠΕΞ»

Ο Κυριάκος Θωμαΐδης δημοσίευσε άρθρο του στο sdna για την… κερκόπορτα που ανοίγει ώστε να μπουν στο ποδόσφαιρο της Θράκης ομάδες με ονομασίες όπως τις επιθυμεί το τουρκικό προξενείο.

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

Πριν από πέντε χρόνια η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποφάσισε ότι ένα μικρό σωματείο στην Κομοτηνή έπρεπε να διαγραφεί για πολιτικό μήνυμα στη φανέλα του.

Ηταν ο Πόντος Θρυλορίου (σ.σ. εννοεί την ΠΑΕ Ποντίων) και στη φανέλα έγραφε «Δεν ξεχνώ – πάντα τιμώ». Το αθλητικό δικαστήριο θεώρησε ότι η αναφορά του σωματείου στη γενοκτονία των Ποντίων εξέπεμπε πολιτικό μήνυμα, κάτι που ρητώς απαγορεύεται από τους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς.

Επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, πάλι στην Κομοτηνή, εμφανίστηκε ένα σωματείο με την επωνυμία «Φενέρ Μπαχτσέ – Δυτική Θράκη». Το Πρωτοδικείο ενέκρινε το καταστατικό του και η σφραγίδα του συλλόγου έχει στο κέντρο της την επωνυμία «Δυτική Θράκη»!

Μετά τη δικαστική έγκριση, τόσο η ΕΠΣ Θράκης, όσο και η ΕΠΟ, είναι υποχρεωμένες  να κάνουν δεκτό το σωματείο στους κόλπους τους. Ανοίγει μία κερκόπορτα, η οποία θα φέρει στα μονοπάτια της Ροδόπης ποδοσφαιρικούς συλλόγους που θα έχουν ονομασίες έτσι όπως τις επιθυμεί το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής.

Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του Πανθρακικού Ντενίζ Μπαϊκαρά, ο οποίος είναι Τούρκος υπήκοος, επισκέπτεται στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής  τον Τούρκο πρόξενο και του δωρίζει τη φανέλα του, η οποία έχει χορηγό την εταιρία του κ. Σαδίκ.

Οι απόπειρες τουρκικής εμπλοκής στο ποδόσφαιρο της Θράκης δεν ξεκίνησαν τώρα. Προηγήθηκε η πιο γνωστή ομάδα της περιοχής, η ΠΑΕ Ξάνθη. Μουσουλμάνος του νομού, Ελληνας πολίτης και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, εμφάνισε την απαιτούμενη ρευστότητα ώστε να αγοράσει την Ξάνθη. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να προσφέρει στον ιδιοκτήτη της ομάδας Ελληνοαυστραλό Μπιλ Πάπας το ποσό των 2 εκατ. ευρώ.

Το deal δεν προχώρησε διότι ο επικεφαλής της Αρχής Ξεπλύματος επίτιμος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης είχε ήδη απαγορεύσει τη μεταβίβαση των μετοχών, παγώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Ηταν η δεύτερη φορά που μουσουλμάνος επιχειρηματίας ενδιαφέρθηκε για την ΠΑΕ Ξάνθη. Προ δεκαετίας ο νυν ιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ της Φενέρ Μπαχτσέ πίεσε φορτικά το Χρήστο Πανόπουλο να του πουλήσει τις μετοχές της ελληνικής ομάδας. Ο τότε ιδιοκτήτης της Ξάνθης επικαλέστηκε εθνικούς λόγους και η συζήτηση δεν προχώρησε.  

Το ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα αντιδράσουν τα ελληνικά αθλητικά δικαστήρια. Η επωνυμία «Δυτική Θράκη» δεν εκπέμπει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα, καθώς χρησιμοποιείται μόνο από την τουρκική πλευρά και στο πλαίσιο ανεδαφικών διεκδικήσεων;

Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό για να μείνει στα όρια μιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Οφείλει να αναλάβει δράση το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.