Ενός λεπτού σιγή στον αποψινό πρώτο επίσημο αγώνα του Άθλου Ορεστιάδας στο κλειστό της Πολίχνης «Αλέξανδρος Νικολαΐδης» στη μνήμη του Ολυμπιονίκη

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος και τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΑΠ συγκλονισμένοι από την είδηση του θανάτου του Ολυμπιανίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, με ανακοινωσή τους εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια της σπουδαίας προσωπικότητας του ελληνικού αθλητισμού που έφυγε πρόωρα από τη ζωή καθώς και τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του.

Μάλιστα, αποφασίστηκε α τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Λιγκ Καπ Νίκος Σαμαράς στους οποίους μετέχει και ο Άθλος Ορεστιάδας. Μάλιστα, οι αγωνες αυτοι θα γίνουν στο γυμναστήριο της Πολίχνης που τιμητικά φέρει το όνομα του.

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης υπήρξε φίλος όλων των σπορ και αγαπούσε το βόλεϊ διατηρώντας στενούς δεσμούς με ανθρώπους της κοινότητας του ελληνικού βόλεϊ ενώ ήταν και ανιψιός του προπονητή πετοσφαίρισης Τάκη Χριστοφορίδη.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου του 1979 και ο πατέρας του ήταν επίσης πρωταθλητής στο τάε κβον ντο. Άφησε πίσω του δύο ανήλικα παιδιά. Σπούδασε Φυσική Αγωγή στο ΑΠΘ. Άρχισε το τάε κβον ντο το 1982, σε ηλικία τριών ετών και το επάγγελμά του είναι πυροσβέστης.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000 υπέστη κάταγμα στην κνημιαία ακρολοφία, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο χρόνια. Επανήλθε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στη διοργάνωση αυτή, αγωνίστηκε στην κατηγορία των +80 κιλών και έφθασε μέχρι τον τελικό, που έγινε στις 29 Αυγούστου του 2004. Στον τελικό ηττήθηκε από τον Νοτιοκορεάτη Μουν Ντάε-σανγκ με νοκ άουτ στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να κατακτήσει το αργυρό μετάλλιο.

Το 2008, στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Ρώμη και προηγήθηκε χρονικά κατά 3 μήνες των Ολυμπιακών αγώνων του Πεκίνου, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών στον τελικό με τον Γάλλο πρωταθλητή Πασκάλ Ζεντίλ. Η επόμενη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο. Ο Νικολαΐδης στις 23 Αυγούστου του 2008 προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό (στην κατηγορία των +80 κιλών), όπου όμως γνώρισε και πάλι την ήττα στις λεπτομέρειες (5-4) από τον Νοτιοκορεάτη Τσα Ντονγκ-Μιν.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο, αποκλείστηκε νωρίς και δεν διεκδίκησε μετάλλιο. Στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των +87 κιλών, χάνοντας στον ημιτελικό από τον Αζέρο Ταβαγκούλ Μπαϊράμοβ.