Θρήνος και στην Αλεξανδρούπολη για τον ιστιοπλόο Στράτο Κοσμογλου – «Έφυγε» από καρκίνο μόλις στα 36 του αφήνοντας ορφανά δύο παιδιά

Κορυφαίος αθλητής και πατέρας δυο μικρών παιδιών ο 36χρονος ιστιοπλόος Στράτος Κοσμόγλου, η κηδεία του οποίου τελέστηκε την Πέμπτη παρουσία πλήθους κόσμου ακόμα και από την Αλεξανδρούπολη στο κοιμητήριο «Αναστάσεως του Κύριου» στη Θεσσαλονίκη.

Ο 36χρονος με τις παγκόσμιες διακρίσεις πάλευε για παραπάνω από τέσσερα χρόνια τουλάχιστον με τον καρκίνο, ωστόσο ούτε για μια ημέρα δεν το έβαλε κάτω δίνοντας καθημερινά κουράγιο στον εαυτό τους και στους οικείους του.

Όπως αναφέρει στο protothema ο πρόεδρος του ναυτικού ομίλου «Ακτής Θερμαϊκού» Χρήστος Μοσχοβίτης, όπου ο 36χρονος είχε για χρόνια εκεί το αθλητικό του δελτίο, ο Στράτος υπήρξε για χρόνια παράδειγμα για τους νέου αθλητές:

«Πάλευε χρόνια με τον καρκίνο ο Στράτος, αλλά μ’ έναν δικό του τρόπο. Το έλεγε, το ξέραμε όλοι αλλά παρόλα αυτά ήταν συνεχώς πάνω στο σκάφος, προπονούσε τους αθλητές του, φόρτωνε ξεφόρτωνε τα σκαφάκια για να πάνε οι αθλητές στους αγώνες, ήταν εκεί μαζί τους μέχρι και την τελευταία στιγμή» αναφέρει ο πρόεδρος του ναυτικού ομίλου και συνεχίζει:

«Ζούσε την κάθε μέρα με το ίδιο πάθος, αντλούσε δύναμη, πάλευε αν και το τελευταίο διάστημα είχε αδυνατίσει πάρα πολλά. Εκείνος όμως εκεί, μοιραζόταν την αγάπη του για την ιστιοπλοΐα, ήθελε να μεταδώσει στους νεότερους όσα αυτός γνώριζε για το άθλημα».

Αυτό που εντυπωσιάζει αλλά και φανερώνει το μεγαλείο της ψυχής του 36χρονου, είναι πως αν και άρρωστος τον περασμένο Σεπτέμβριο κατάφερε και ανέβασε την χώρα μας στο βάθρο του παγκόσμιου πρωταθλήματος tornado μαζί με το πλήρωμα του, την αθλήτρια Μαρία Βογιατζοπούλου:

«Αν και άρρωστος εκείνος πάλεψε και έφερε παγκόσμιες διακρίσεις για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα tornado τον Σεπτέμβριο του 2021, το αργυρό στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ταίρι του στους αγώνες η Μαρία Βογιατζοπούλου εκείνος στο τιμόνι κι εκείνη το πλήρωμα. Προπονούσε τους αθλητές του στο ναυτικό όμιλο Καλαμαριάς και προπονούνταν και ο ίδιος. Στον δικό μας όμιλο ήταν το αθλητικό του δελτίο. Δεν είναι τυχαίο που σήμερα στην κηδεία του βρέθηκαν εκατοντάδες κόσμος από Κύπρο, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη. Ήταν αγαπητός και μεγάλος αθλητής. Έτσι αποφασίσαμε το κύπελλο Θερμαϊκού του Σεπτεμβρίου να είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Στράτου Κοσμόγλου. Το παλικάρι μας δυστυχώς μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία και το πάλευε».

Ο 36χρονος εκτός από κορυφαίος αθλητής ήταν και σπουδαίος πατέρας: «Είχε κάνει δική του οικογένεια ο Στράτος, ήταν παντρεμένος κι είχε δυο μικρά παιδιά. Ακόμα και άρρωστος δεν άφησε ποτέ και κανέναν από τους ρόλους του ήταν εκεί. Πήγαινε στη δουλειά τους, στις προπονήσεις του, στο νοσοκομείο όποτε χρειαζόταν και στο σπίτι του πατέρας».