Παγκόσμιο Μπιτς Χάντμπολ: Εξασφάλισαν συμμετοχή στο Μπαλί και διεκδικούν μετάλλιο οι Εθνικές Ανδρών και Γυναικών των τριών Εβριτών

Για το χάλκινο μετάλλιο θα παλέψουν την Κυριακή οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικων στο Παγκοσμιο Πρωτάθλημα Μπιτς Χαντμπολ που διεξάγεται στην Κρήτη.

Στις γυναίκες, οι Παγκόσμιες πρωταθλήτριες του 2018 ηττήθηκαν από την Ισπανία με 2-0, στον ημιτελικό. Η Πατρίσια Γκουαρδάδο Ενσίνας σε συνδυασμό με τα δοκάρια έβαλαν τέλος στο αήττητο σερί της Εθνικής και την πορεία της στην προσπάθεια διατήρησης των σκήπτρων της στην κορυφή του κόσμου που είχε κατακτήσει το 2018 στο Καζάν.

Η Ισπανία νίκησε με 2-0 (25-16, 17-4) και πήρε το εισιτήριο για τον αυριανό (26/6, 18:00) μεγάλο τελικό κόντρα στην Γερμανία. Παράλληλα, πλήρωσε με το ίδιο νόμισμα την Ελλάδα και πήρε την εκδίκησή της τέσσερα χρόνια μετά την μεταξύ τους αναμέτρηση και την ήττα στα γήπεδα της Ρωσίας επίσης για μια θέση στον τελικό. Μια ήττα που είχε επίσης εκθρονίσει την «φούρια ρόχα», που είχαν στεφθεί Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες το 2016 στην Βουδαπέστη. 

Οι Ισπανίδες ήταν ανώτερες σε όλη την διάρκεια του αγώνα και είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα σκόραρε για πρώτη φορά στο δεύτερο σετ μετά από περίπου τεσσερισήμισι λεπτά. Για την Ελλάδα σκοραρε δυο ποντους η Μαγδα Κεπεσιδου ενω ειχε συμμετοχή και η Νικολινα, Πλέον, η Εθνική Γυναικών επικεντρώνεται στον αυριανό (26/6, 16:00) μικρό τελικό για το χάλκινο μετάλλιο κόντρα στην Ολλανδία.

Νωρίτερα, το πρωί, επίσης με 2 γκολ της Μάγδας και συμμετοχή της Νικολίνας, οι εν ενεργεία πρωταθλήτριες κόσμου της Ελλάδας νίκησαν με 2-1 την Αργεντινή στον προημιτελικό (22-33, 19-16, 8-6), μπήκαν στην τετράδα και την τροχιά των μεταλλίων και εξασφάλισαν συμμετοχή στους World Beach Games του 2023, στο Μπαλί.

Αντίστοιχα ισχύουν και για τους άνδρες, που επίσης εξασφάλισαν το πρωί πρόκριση για το Μπαλί μετά τη νίκη με 2-1 επί του Κατάρ, μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς.

Στα του αγώνα, στο πρώτο σετ η Εθνική πάλεψε με τον Λαδάκη να σκοράρει 10 πόντους, όμως οι Άραβες κατάφεραν να φτάσουν στο 21-20, σκοράροντας έναν πόντο στην τελευταία τους επίθεση. Οι διεθνείς δεν το έβαλαν κάτω και στο δεύτερο σετ τα έδωσαν όλα για να έρθει το 19-14. Στα σουτ άουτ, οι παίκτες του Γιάννη Λαζαρίδη ήταν αλάνθαστοι, αρχικά ε τομ Αλεξανδρουπολίτη Θεοδώρου και μετά με τους Λαδάκη, Γ. Ελευθεριάδη, Τσαναξίδη, Χ. Ελευθεριάδη και Μπόσκο να βρίσκουν δίχτυα, ενώ ο Κώστας Γουργούμης φώναξε παρών με την καταπληκτική του επέμβαση στην 8η προσπάθεια των Καταριανών.

Ωστόσο το βράδυ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ηττήθηκε από την Κροατία με 2-1 στον ημιτελικό του Παγκοσμίου. Το παιχνίδι ήταν πραγματικά για…γερά νεύρα καθώς και οι δύο ομάδες έδειξαν από τα πρώτα δευτερόλεπτα πόσο πολύ το ήθελαν. Στο πρώτο σετ η Ελλάδα κατάφερε με τέρματα του Τσαναξίδη και Λαδάκη να περάσει μπροσστά, ο Μπούρα με περιστροφή σημείωσε το 20-19 για τους φιλοξενούμενους, και ο Τσαναξίδης 2 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος με 1 πόντο ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στο χρυσό γκολ όπου ο Καραγκιοζόπουλος χάρισε το πρώτο σετ στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο σετ, στα πρώτα λεπτά η εικόνα του παιχνιδιού δεν άλλαξε με τις δύο ομάδες να παλεύουν κάθε φάση. Η Ελλάδα ήταν βιαστική σε κάποιες επιθέσεις με αποτέλεσμα να κάνει κάποια λάθη, γεγονός που εκμεταλλευτήκαν οι Κροάτες και απέκτησαν μια διαφορά 5 πόντων, την οποία και διατήρησαν μέχρι το τέλος του σετ στέλνοντας το ματς στα σουτ άουτ. Στη διαδικασία αυτή, η Ελλάδα δεν ήταν εύστοχη καθώς αρχικά ο Εβρίτης Θεοδώρου και ακολούθως οι Λαδάκης και  Ελευθεριάδης αστόχησαν στις προσπάθειές τους και η απόκρουση του Γουργούμη   δεν ήταν αρκετή για να δώσει τη νίκη πρόκριση στην Ελλάδα.

Έτσι οι Κροάτες αν και δυσκολεύτηκαν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, εκεί όπου θα βρει τη Δανία. Η Ελλάδα από την άλλη θα αντιμετωπίσει την Βραζιλία για το χάλκινο μετάλλιο.