Ο κομβικός ρόλος του Πέτρου Μάνταλου στην Εθνική Ομάδα και γιατί δεν αποτυπώθηκε η ίδια απόδοση φέτος με την φανέλα της ΑΕΚ

Μπορεί η νίκη με 3-0 επί της Κύπρου είχε την απόλυτη σφραγίδα του Τάσου Μπακασέτα, με τον αρχηγό της «γαλανόλευκης» να σημειώνει ένα γκολ και να κάνει τα αδύνατα – δυνατά για να βγάλει και μια ασίστ, ωστόσο οφείλει να γίνει λόγος και στον έτερο leader της. Τον Πέτρο Μάνταλο.

Ο 30χρονος Κομοτηναιας μεσοεπιθετικός έχει παίξει κομβικό ρόλο στο «restart» της Εθνική ομάδας με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της. Αρχικά στις τρεις αναμετρήσεις, τον έχουμε δει σε διαφορετικές θέσεις: κόντρα στη Βόρεια Ιρλανδία στα αριστέρα της επίθεσης και στις άλλες δύο στην τριάδα των χαφ με παρτενέρ τους Μπακασέτα και Σιώπη (στην βασική ενδεκάδα). Δηλαδή σε καμία εξ αυτών δεν έχει παίξει στη θέση πίσω από τον επιθετικό.

«Με την εικόνα και τα… στατιστικά να μιλούν από μόνα τους, είναι αδιαμφισβήτητο πως το γεγονός αυτό έχει λειτουργήσει περισσότερο θετικά για τον ίδιο» εξηγεί το bnsports, ενα site που φέρει την υπογραφή του Χρήστου Σωτηρακόπουλου. 

Με το Κόσοβο η φάση του γκολ ξεκινάει και δημιουργείται από τον ίδιο. Αυτός είναι που αναπτύσσει την ομάδα από το κέντρο του γηπέδου, παίζοντας το 1-2 με τον Τσιμίκα. Στη συνέχεια καταφέρνει να νικήσει τους δύο προσωπικούς του αντιπάλους στα όρια της περιοχής, για να μοιράσει στη συνέχεια στον Μπακασέτα κι εκείνος με τη σειρά του να «πυρπολήσει» την αντίπαλη εστία.

Επιπλέον στο παιχνίδι της Πεμπτης τραβάει για ακόμη μία φορά τα βλέμματα του ενδιαφέροντος. Για αρχή ξεκινάει πολύ δυναμικά σημειώνοντας την πρώτη απειλή της Εθνικής (5’), πιάνοντας μια κεφαλιά από τη σέντρα του Λημνιού. Στη συνέχεια οι δυο τους συνδυάζονται εκ νέου για να δημιουργήσουν αυτή τη φορά το γκολ του τελικού 3-0. Πιο συγκεκριμένα ο Μάνταλος κρατάει ωραία, υπό πίεση, τη μπάλα δίνοντάς τη στον συμπαίκτη του, μ’ εκείνον να σημειώνει ένα πανέμορφο γκολ.

«Το ερώτημα που προκύπτει απ’ αυτά τα δεδομένα είναι το εάν είδαμε την φετινή χρονιά τέτοια δείγματα του αρχηγού της ΑΕΚ και στις αναμετρήσεις με τον «δικέφαλο». Η απάντηση είναι… και ναι και όχι», αναφέρει το άρθρο της Ξανθίππης Δασκαλάκη. Και εξηγεί:

«Ναι γιατί έφτασε οριακά ρεκόρ καριέρας σε ασίστ. Ναι γιατί ισοφάρισε τη δεύτερη καλύτερή του επίδοση. Ναι γιατί ολοκλήρωσε τη σεζόν με 10 ασίστ και 3 γκολ συνολικά. Αλλά μέχρι εκεί.
Όχι γιατί σε όλα τα ντέρμπι φέτος είχε μόλις 2 ασίστ και 1 γκολ. Όχι γιατί στα play off δεν φάνηκε ουσιαστικά πουθενά ο ρόλος του. Όχι γιατί δεν… «μίλησε» όταν έπρεπε. Συνεπώς, ανάμεικτα συναισθήματα».

Σίγουρα ο Πογέτ έχει βάλει το χεράκι του προκειμένου να κάνει τους παίκτες της Εθνικής να λειτουργούν σαν οικογένεια. «Είμαστε σαν οικογένεια, αυτό είναι το βασικό συστατικό της ομάδας μας. Δίνουμε τα πάντα ο ένας για τον άλλον», δήλωσε και ο Κώστας Τσιμίκας.

Σίγουρα επίσης το κλίμα στα αποδυτήρια της «Ένωσης» φέτος ήταν πολύ μακριά από το επιθυμητό, για το οποίο ρόλο έπαιξαν φυσικά διάφορα πράγματα. Όπως και να ‘χει, και με την -εν τέλει- παραμονή του στον σύλλογο, η νέα σεζόν επιφυλάσσει πολλά για την ΑΕΚ με τον Μάνταλο στις τάξεις της, με κατά πάσα πιθανότητα θετικό πρόσημο.

«Εξ άλλου τα υγιή αποδυτήρια και το δέσιμο των ποδοσφαιριστών, είναι το Α και το Ω στη σωστή λειτουργία μια ομάδας. Θα δείξει», καταλήγει το άρθρο.