Το ρεπορτάζ του ελληνόφωνου προγράμματος της ραδιοφωνίας της Αυστραλίας SBS για το ένταλμα σύλληψης του Μπιλ Πάπας

«Ένταλμα σύλληψης για τον πρώην πρόεδρο του Σύδνεϋ Ολύμπικ και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης, ζητώντας την έκδοση του από την Ελλάδα, εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας», αναφέρει στο ρεπορτάζ του στα ελληνικά το SBS, δηλαδή το κρατικό ραδιόφωνο της Αυστραλίας.

Τα Κύρια Σημεία της είδησης σύμφωνα με το SBS έχουν ως εξής:
Ο Μπιλ Πάπας φέρεται να εμπλέκεται σε απάτη 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του ομογενή επιχειρηματία
Οι διαδικασίες έκδοσης αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη και μήνες

Αναλυτικά το δημοσίευμα από το ελληνικό πρόγραμμα της κρατικής ραδιοφωνίας της Αυστραλίας για την υπόθεση, στο οποίο παρουσιάζεται και η αντίδραση της Ξάνθης, έχει ως εξής:

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του πρώην προέδρου του Σύδνεϋ Ολύμπικ, Μπιλ Πάπας, με το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας να εκδίδει ένταλμα σύλληψης εναντίον του, με την αιτιολογία της «επανειλημμένης ανυπακοής» ως προς τις δικαστικές αποφάσεις και την προσπάθεια του να αποφύγει να επιδώσει σημαντικά έγγραφα στο δικαστήριο.

Κάνοντας λόγο για «επανειλημμένη ανυπακοή» ως προς τις δικαστικές αποφάσεις και την προσπάθεια του να αποφύγει να επιδώσει σημαντικά έγγραφα, το δικαστήριο εξέδωσε χθες ένταλμα σύλληψης μετά τις νομικές διαδικασίες που ξεκίνησε εναντίον της εταιρείας του, Forum Finance, η τράπεζα Westpac τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Παπάς διέφυγε στην Ελλάδα τον Ιούνιο, περίπου την ίδια εποχή που η Westpac κατέθεσε τη διαδικασία κατά της εταιρείας, αναφέροντας αδυναμία επιστροφής του στην Αυστραλία.

Ωστόσο στο δικαστήριο έχουν γίνει αναφορές για συναλλαγές πιστωτικών καρτών του Πάπα στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων πολλών διαμονών σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Στο παρελθόν είχε διαβεβαιώσει το δικαστήριο πως είχε κλείσει πτήση επιστροφής για το Σύδνεϋ, στην οποία όμως δεν επιβιβάστηκε ποτέ, ισχυριζόμενος ότι είχε προσβληθεί από τη νόσο COVID-19.

Ο δικηγόρος της Westpac, Jeremy Giles SC, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι οι συναλλαγές αυτές έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Πάπα ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στην Αυστραλία.

«Η συμπεριφορά του σε σχέση με αυτή τη διαδικασία δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική, έχει επανειλημμένα παρακούσει τις δικαστικές εντολές για την κατάθεση υλικού και έχει παράσχει κάτι λιγότερο από ικανοποιητικό στους δικηγόρους του», ανέφερε ο δικαστής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Michael Lee.

Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο κ. Πάπας παραβίασε τις εντολές δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του, κάνοντας δύο καταθέσεις συνολικού ύψους 720.000 δολαρίων τον Ιούλιο στον εξάδελφό του, Έρικ Κωνσταντινίδη, μέσω διαδικτυακού λογαριασμού συναλλαγών, με την αποκάλυψη να γίνεται από τις εφημερίδες «The Age» και «Sydney Morning Herald».

Η Westpac και δυο ακόμη διεθνείς τράπεζες, προχώρησαν σε καταγγελία απάτης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τον κύριο Πάπας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The Australian, εταιρικός οργανισμός που διευθύνει ο εξάδελφος του Μπιλ Πάπας, Μπιλ Κωνσταντινίδης εμπλέκεται στην έρευνα που διενεργεί το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι έχουν εκδοθεί κλητεύσεις για τις εταιρείες Fort Matilda και Natave, με την δεύτερη να ανήκει στον Μπιλ Κωνσταντινίδη.

Όσον αφορά τη Fort Matilda, είναι μεσιτική και επενδυτική εταιρεία δανείων και είχε συναλλαγές με τον Μπιλ Πάπας και τον συνεργάτη του Βινς Τεσοριέρο.

Συμμετοχή στην όλη υπόθεση φέρεται να έχει ένας ακόμη ξάδελφος του Μπιλ Πάπας, ο Έρικ Κωνσταντινίδης, αδερφός του Μπιλ Κωνσταντινίδη.

Εκείνος είναι υπεύθυνος της εταιρείας, Our Kloud, που ανήκει στη Forum Finance.

Η εταιρεία αυτή ανέλαβε τον Ιούλιο τις μισθώσεις εξοπλισμού από τον αρχικό διαχειριστή της Forum και επικοινώνησε με πελάτες για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της άμεσης χρέωσης.

«Πρόκειται για ένταλμα προσαγωγής»

Στην Ξάνθη προσπαθούν να ρίξουν τους τόνους όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Μετά τη νέα τροπή που πήρε η υπόθεση ξεκαθαρίζουν μεταξύ άλλων πως το ένταλμα που εκδόθηκε έχει να κάνει μόνο με το γεγονός πως ο Μπιλ Πάπας δεν έχει προσκομίσει τα έγγραφα που του έχουν ζητηθεί.

«Πρόκειται για ένταλμα προσαγωγής του κυρίου Πάπας που δεν σχετίζεται όμως με την ουσία της υπόθεσης και την φύση του αδικήματος αλλά με το γεγονός ότι δεν προσέρχεται στα πλαίσια αστικής δίκης προκειμένου να προσκομίσει έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση. Άρα δεν είναι ένταλμα σύλληψης στα πλαίσια ποινικής δικογραφίας αλλά στα πλαίσια αστικής δίκης για περαιτέρω διεξαγωγή αποδείξεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΕ.

Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει νομικός και οργανικός δεσμός της ομάδας με την εταιρεία που εμπλέκεται στο φερόμενο σκάνδαλο.

Με την έκδοση του εντάλματος αυτού, νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του κ. Πάπα από την Ελλάδα και τον εξαναγκασμό του να επιστέψει στην Αυστραλία.

Οι διαδικασίες έκδοσης οι οποίες θα τελούν υπό την επίβλεψη των ομοσπονδιακών κυβερνητικών υπηρεσιών μπορεί να διαρκέσουν μήνες.