«Οι εμπειρίες μου στην Αγγλία έκαναν τον Μπιλ Πάπας να νιώσει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου» δηλώνει ο Τζέιμι Μονρόι

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην εφημερίδα ΞΑΝΘΗ Sport ο Τζέιμι Μονρόι και μίλησε για την πόλη της Ξάνθης και την προσαρμογή σε σχέση με τις προηγούμενες μεγαλύετερες πόλεις που έχει ζήσει, την ετοιμότητα του ΑΟΞ, την εμπιστοσύνη του Μπιλ Πάπας αλλά και την προσδοκία για στήριξη του κόσμου στην προσπάθεια της επιστροφής στην Super League.

Αναλυτικα, όσα είπε:

Για την πόλη της Ξάνθης: «Από τις πρώτες μου στιγμές στην Ξάνθη κατάλαβα ότι δεν είναι μεγάλη πόλη. Συνήθιζα να ζω σε πόλεις όπως η Μαδρίτη, Μπαρτσελόνα ακόμη και το Λιντς. Αλλά το κυρίαρχο στοιχείο που είδα στην Ξάνθη είναι πως όλοι είναι ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Γνωρίζουν από καλή φιλοξενία κι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό και δεν αναφέρομαι μόνο στους ανθρώπους της πόλης αλλά και της ομάδας.
Αναφορικά με την υποδομή του club έχουμε καλό επίπεδο στις συνθήκες που υπάρχουν στην Ξάνθη. Προηγούμενή μου ομάδα ήταν η Λιντς, υπάρχει μεγάλη διαφορά, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε σ’ αυτό το επίπεδο αν συνυπολογίσουμε και τις υποδομές που υπάρχουν στην Ακαδημία».

Για το αν νιώθει πίεση σαν προπονητής του ΑΟΞ: «Όταν ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα δυσκολευόμουν ακόμη και να κοιμηθώ από τις πολλές σκέψεις. Αλλά στην πορεία και μετά από 20 χρόνια στον τομέα αυτό, μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι όλα. Δεν θα έλεγα ότι νιώθω άγχος ή πίεση γιατί γνωρίζω πως το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουν όλοι στην ομάδα τι πρέπει να κάνουν πριν από το παιχνίδι. Γιατί αυτός είναι ο τρόπος για να έχουμε την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Το να είναι κανείς προπονητής απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να πετύχει. Πρώτα είναι ο στόχος της Διοίκησης που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην SL1, στη συνέχεια είναι οι αντίπαλοί μας. Πρέπει να τους μελετήσουμε και να είμαστε καλύτεροι απ’ αυτούς. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε και μία ένα νέο σύνολο. Ήρθαν παίκτες από άλλες ομάδες που έδειξαν πράγματα στο προηγούμενο πρωτάθλημα, αλλά εμείς πρέπει να βρούμε την ομοιογένειά μας».

Για το πλούσιο βιογραφικό του και την εμπιστοσύνη του Μπιλ Πάπας: «Έχω ζήσει στην Πορτογαλία, την Ισπανία, το Αζερμπαϊτζάν, το Σίδνεϊ και τώρα στην Ελλάδα. Η πρόκληση για μένα έρχεται με την δυνατότητα να προπονήσω κάποια ομάδα.Ήμουν χαρούμενος στην Μπαρτσελόνα, όμως ο Μπιλ Πάπας μου έδωσε την ευκαιρία να καθοδηγήσω την Σϊδνεϊ Ολίμπικ στη Β! Κατηγορία της Αυστραλίας και δεν χρειάστηκε να καθυστερήσω την απάντησή μου, νιώθοντας και σεβασμό που μου έκανε αυτή την τιμή. Καταφέραμε να φτιάξουμε μία δυνατή ομάδα αλλά κυρίως μία «οικογένεια» που είχε ένα σημαντικό στοιχείο επιτυχίας. Όλοι ήταν πρόθυμοι να ακούσουν και να δεχθούν ένα νέο πρόσωπο, ένα νέο προπονητή με μια διαφορετική φιλοσοφία στην ομάδα και τελικά μαζί με τους παίκτες και όλο το staff το καταφέραμε, βάζοντας ο καθένας το δικό του λιθαράκι.
Γι’αυτό άλλωστε βρίσκομαι και εδώ. Γιατί η Σίδνει τα είχε πάει πολύ καλά τότε. Πάντα προσπαθώ να είμαι όσο πιο επαγγελματίας προπονητής γίνεται. Αφιερώνουμε πολλές ώρες για να βελτιώσουμε τις ομάδες κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο, όπως και οι στιγμές στο τελευταίο μου παιχνίδι, όπου η ομάδα είχε καταβάλει σπουδαία προσπάθεια, αποδεικνύοντας το «οικογενειακό» κλίμα που είχαμε δημιουργήσει.
Η διετής συνεργασία μου με την Λιντς και οι εμπειρίες μου στην Αγγλία, ίσως και να έκαναν τον Μπιλ Πάπας να νιώσει περισσότερη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, αλλά γενικά πιστεύω πως το αποτέλεσμα της δουλειάς και στην Αυστραλία αλλά και οι άνοδοι με την επαγγελματική ομάδα της Λιντς αλλά και την Κ-23 έπαιξαν ρόλο για τη νέα μας συνεργασία
».

Για την ετοιμότητα της ομάδας: «Έχουμε όλη την ομάδα διαθέσιμη, εκτός από τον Ρασίντ και τον Κρητικό αυτή τη στιγμή που είναι τραυματίες. Γενικά σαν ρόστερ έχουμε επιλογές κι αυτό είναι καλό. Σταδιακά εγκλιματίζεται και ο Ζαντέρ.
Είναι σημαντικό να είναι όλοι υγιείς και από εκεί και μετά ξεκινά η πιο δύσκολη δουλειά για μένα. Η κατάλληλη επιλογή των ποδοσφαιριστών. Είναι δύσκολο όταν έχεις για παράδειγμα 4 πολύ καλά σέντερ μπακ, να πρέπει να διαλέξεις. Όλοι είναι ικανοί παίκτες, αλλά οι θέσεις είναι 11.
Πάντως γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα έχουν τις ευκαιρίες τους αρκεί να είναι ανταγωνιστικοί και να διεκδικούν καθημερινά θέση στην αρχική 11άδα. Κι αυτός είναι ο μόνος δρόμος».

Για την σιγουρία στην ομάδα και την βοήθεια του κόσμου: «Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την καλύτερη ομάδα στο pressing και στην επίθεση. Αυτό δεν είναι μόνο δική μου επιθυμία αλλά και των ποδοσφαιριστών. Η θέλησή μου για να πετύχω αυτούς τους στόχους, της πίεσης και των γκολ, θα είναι εκεί.
Την ίδια στιγμή, θέλω να είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος που θα έρθει στο γήπεδο θα απολαύσει το παιχνίδι μας. Αυτοί θα δίνουν ενέργεια στους παίκτες για να πετύχουν τον στόχο της νίκης. Όσο περισσότεροι είναι, τόση περισσότερη και η προσπάθεια που θα καταβάλουν και οι ποδοσφαιριστές, επειδή κι αυτοί αλλά κι εγώ, έχουμε την ίδια ευθύνη. Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό μένει. Η απάντηση στην ερώτηση: «Θα είμαι στην 1η θέση;» είναι μία: «Θα κάνω ό,τι μπορώ για να το πετύχω». Και πιστέψτε με αυτό έρχεται μέρα με την ημέρα. Από την σκληρή δουλειά των παικτών που φαίνεται στο γήπεδο και παράλληλα με την επαγγελματική και υπεύθυνη στάση τους».

Για την μέχρι τώρα εικόνα της ομάδας: «Θεωρώ πως το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει καλή ποιότητα παικτών. Απλά δεν είναι συνηθισμένοι σε διαφορετικές νοοτροπίες. Ήταν σημαντικό που είχαμε μεγάλο διάστημα προετοιμασίας γιατί επιμείναμε σε μερικά πράγματα. Υπάρχει εμπειρία στην ομάδα μας κι άλλο ένα θετικό είναι ότι είναι πρόθυμοι να μάθουν, να ακούσουν, να βελτιωθούν, να κατανοήσουν την φιλοσοφία. Κι αυτό είναι το «κλειδί» για την επιτυχία. Τα φιλικά προετοιμασίας είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να δει κανείς σε πιο σημείο βρίσκεται η δουλειά της ομάδας. Είχαμε ένα καλό ημίχρονο με τον Ολυμπιακό Β’ και είναι αυτό που θέλω να βλέπω από την ομάδα μου. Έτσι θέλω να παίζουμε. Να έχουμε την κατοχή και να δημιουργούμε ευκαιρίες για γκολ. Για 90 λεπτά η ομάδα πρέπει να μάχεται, να τα δίνει όλα γιατί η νοοτροπία του νικητή σου δείχνει τον δρόμο για την επίτευξη στόχων. Αυτό είναι κάτι που έχω παρουσιάσει σε άλλες ομάδες κι αυτό θέλω να παρουσιάσω κι εδώ. Κι αυτός είναι ο στόχος μου».

Για τον Ιμπραΐμι που έχει κάνει τη διαφορά μέχρι στιγμής: «Ο Ιμπραΐμι είναι ένας πολύ έμπειρος παίκτης. Στα τελευταία 5 χρόνια έχει σημειώσει 120 γκολ. Ξέρει να διαχειρίζεται την καριέρα και τις ικανότητές του και είναι σημαντικός για μας. Στο παιχνίδι που έγινε στην Άρτα και σε ένα κακό και δύσκολο για τους ποδοσφαιριστές αγωνιστικό χώρο, η ομάδα ανταποκρίθηκε κι από τον Ιμπραΐμι πήρε ενέργεια επιθετικά, πέρα από τα γκολ. Η παρουσία του δίνει αυτοπεποίθηση στην ομάδα».

Για το τι μπορούν να περιμένουν οι φίλαθλοι της Ξάνθης από την ομάδας: «Θα κάνω το παν για να είμαι σίγουρος πως όσοι έρθουν στα παιχνίδια μας, θα τα απολαύσουν. Στη Λιντς για παράδειγμα παρατηρούσα τα παιχνίδια και ήταν φανταστικά υπό την οπτική ενός φιλάθλου κι όχι με την ιδιότητά μου. Η ποιότητα των παικτών ήταν καλή και υπήρχαν φοβερές αναμετρήσεις με θέαμα. Το δικό μου όνειρο και στόχος είναι να είμαι σίγουρος ότι οι φίλαθλοι που θα έρχονται στο γήπεδο να ξέρουν ότι θα απολαύσουν τα παιχνίδια μας. Η νίκη πάντα είναι σημαντική, αλλά δεν θέλω μόνο να κερδίζω. Θέλω να παίζω και καλό ποδόσφαιρο. Και το ποδόσφαιρο είναι θέαμα. Αν μπορέσουμε να τα συνδυάσουμε θα είμαστε ασταμάτητοι».

Για το αν ακολουθεί ένα σχήματισμό ή επιλέγει διαφορετική τακτική προσαρμοσμένη στον εκάστοτε αντίπαλο: «Εξαρτάται από τον αντίπαλο. Μελετάμε την κάθε ομάδα που θα αντιμετωπίσουμε και στην εβδομάδα προετοιμασίας πριν τον αγώνα, δουλεύουμε πάνω σε συγκεκριμένο πλάνο. Γι’ αυτό μερικές φορές έχετε ήδη δει στα φιλικά κάποιες αλλαγές σχηματισμών που κάνουμε».

Για την καθημερινότητά του σαν προπονητής του ΑΟΞ: «Το πρωί από τις 09:00 ετοιμαζόμαστε για την συνάντηση των προπονητών που γίνεται πριν την προπόνηση. Μετά απ’ αυτό το meeting ακολουθεί η προπόνηση και μετά την προπόνηση ακολουθεί η προετοιμασία της επόμενης μέρας. Κι αυτό σημαίνει να δούμε τι έγινε στο προηγούμενο παιχνίδι μας και να αναλύσουμε τον επόμενο αντίπαλο. Σκοπός μας είναι να δίνουμε τις σωστές πληροφορίες στους ποδοσφαιριστές μας για τον τρόπο προσέγγισης του αγώνα αλλά και τις σχετικές οδηγίες για τους αντίπαλους παίκτες. Μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουμε ξεχωριστές κατηγορίες άμυνα/επίθεση/στατικές φάσεις/κινήσεις αντιπάλων κ.α. μέσα από τις οποίες έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση για το κάθε επόμενο παιχνίδι.
Επίσης, χρησιμοποιούμε πολύ το βίντεο κι αυτό που κάνουμε, είναι μέσα από ένα εύρος ασκήσεων, να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα από αγώνες. Αυτές οι ασκήσεις έχουν στόχο να υποστηρίξουν τις κινήσεις που ζητάμε στην τακτική ιδέα της ομάδας, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση».