«Κεφάλαια στην Ξάνθη από τον Πάπας μέσω… πράσινου τσαγιού και βουλγαρικών ξηρών καρπών για να παρακαμφούν οι ελληνικοί νόμοι»

«Ο Μπιλ Πάπας διοχέτευσε χρηματικά κεφάλαια στον ελληνικό ποδοσφαιρικό σύλλογο της Ξάνθης από την Αυστραλία μέσω μιας περίτεχνης δομής που περιελάμβανε τη δημιουργία μιας βουλγαρικής εταιρείας καλλιέργειας ξηρών καρπών και μιας ελληνικής για την προώθηση του πράσινου τσαγιού, προκειμένου σύμφωνα με ισχυρισμούς να παρακάμψει τους τοπικούς κανόνες ιδιοκτησίας (προφανώς ποδοσφαιρικών ομάδων)».

Αυτό αναφέρει στην πρώτη του κιόλας παράγραφο νέο δημοσίευμα του έγκυρου Australian Financial Review, που βασίζει το ρεπορτάζ του στην κατάθεση ενώπιον της δικαιοσύνης της Αυστραλίας του Κρεγκ Ρόλινσον, πρώην εκτελεστικού γενικού διευθυντή του Forum Group του Μπιλ Πάπας, το οποίο κατέρρευσε μετά τις καταγγελίες για απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τρεις μεγάλες διεθνείς τράπεζες. Ο Ρόλινσον φέρεται να κατέθεσε ότι για τη δημιουργία αυτών των δύο εταιρειών αντλήθηκαν χρήματα από εταιρεία της Αυστραλίας που με την σειρά της είχε δανειστεί χρήματα από το Forum, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να συνέβη ακριβώς για να ξεπεραστούν αυτοί οι κανόνες στην Ελλάδα.

Εναντίον του Ρόλινσον δεν υπάρχουν αξιώσεις με βάση τις μέχρι στιγμής δικαστικές ενέργειες των τραπεζών Westpac, Sumitomo Mitsui της Ιαπωνίας και Société Générale της Γαλλίας. Επίσης ο ίδιος δεν κατηγορείται για κακοδιαχείρηση ή γενικά ότι έχει κάνει κάτι λάθος την περίοδο που ήταν διευθυντικό στέλεχο του Forum Group του Μπιλ Πάπας, ο οποίος έφυγε για την Ελλάδα λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει στην Αυστραλία το σκάνδαλο με την φερόμενη απάτη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το Forum Group Financial Services φέρεται να είχε πληρώσει τεράστια κεφάλαια σε διάφορες νομικές οντότητες τις οποίες πλέον οι ενάγουσες τράπεζες προσπαθούν να εντοπίσουν ώστε να παγώσουν τα κεφάλαιά τους και κάποια στιγμή να τα πάρουν πίσω, εφόσον αποδειχθεί φυσικά δικαστικά η απάτη. Μεταξύ αυτών των οντοτήτων, φέρεται να υπάρχει ένα νομικό πρόσωπο που ονομάζεται 286 Carlisle Street, το οποίο νωρίτερα στην τρέχουσα χρονιά πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους €420,000 στην Θείον IKE, μια ελληνική εταιρεία προώθησης τσαγιού και €1.500.000 στην D&D Group, μια εταιρεία η οποία δημιουργήθηκε ως χονδρέμπορος ελληνικών και βουλγαρικών ξηρών καρπών, σιταριού και δημητριακών.

Οι δικηγόροι εξετάζοντας τον Ρόλινσον, υποστήριξαν ότι τα συμβόλαια για τις επενδύσεις σε αυτές τις εταιρείες, τα οποία φέρουν την υπογραφή του στενού συνεργάτη και συνεταίρου του Πάπας Βίνς Τεσοριέρο, ήταν… «πλαστά συμβόλαια« και ρώτησαν αν ο πραγματικός λόγος για την ύπαρξη αυτών των συμβολαίων ήταν να συγκαλύψει τις πληρωμές για την Ξάνθη και να ξεγελάσει τις ελληνικές αρχές. «Αρχικά δεν ήταν ο μόνος σκοπός, αλλά ήξερα ότι ήταν πιθανό να μεταφέρουν χρήματα στον ποδοσφαιρικό σύλλογο της Ξάνθης», είπε στην κατάθεσή του ο Ρόλινσον.

Οι δικηγόροι έδειξαν ακόμα ένα e-mail από τον δικηγόρο του Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα που απευθυνόταν προς τον Ρόλινσον με ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου, στο οποίο γραφόταν ότι χρειάζονται 1,5 εκατ. ευρώ για την ομάδα της Ξάνθης. Η ανάλυση έδειξε ότι χρειάζονταν 236.000 ευρώ για τον «Πόποβιτς» και συνολικά 974.000 ευρώ για μετρητά και επενδύσεις, επιπλέον των κεφαλαίων που απαιτούνται για τον σκάουτινγκ και έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο της Αυστραλίας.

Ο Ρόλιστον εξήγησε ότι γνώριζε ότι οι ελληνικοί κανόνες ιδιοκτησίας ποδοσφαιρικών ομάδων απαγόρευαν αυτές οι επενδυτικές εταιρείες να ανήκουν στον Πάπας και τον συμβούλεψε μέσω του WhatsApp ότι θα μπορούσαν να συνδεθούν με το Forum και τις συνδεδεμένες με αυτό εταιρείες, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ελληνικών νόμων, σύμφωνα πάντα με όσα μεταφέρονται στο δημοσίευμα του Australian Financial Review.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπιλ Πάπας έκανε πριν δύο εβδομάδες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τότε που ξέσπασε το φερόμενο σκάνδαλο, παρακολουθώντας για πρώτη φορά δια ζώσης αγώνα της ομάδας της Ξάνθης στο φιλικό της με τον Ολυμπιακό Β’. Την περασμένη Κυριακή βρέθηκε και στην Άρτα για τον πρώτο επίσημο αγώνα της σεζόν για τον Κύπελλο Ελλάδος με τον Καραϊσκάκη.

Και όλα αυτά, ενώ ο ίδιος έχει καταθέσει εγγράφως στο δικαστήριο της Αυστραλίας ότι έχει πουλήσει από τον Μάρτιο τις μετοχές του στην Mazcon, την εταιρεία μέσω της οποίας αγόρασε και φέρεται να κατέχει την ΠΑΕ Ξάνθη. Υπενθυμίζεται ότι η ομιχλώδης κατάσταση που δείχνει να υπάρχει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΠΑΕ Ξάνθη και το πόθεν έσχες των χρημάτων που έχουν επενδυθεί στην ομάδα πρόκειται να απασχολήσει την προσεχή συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.