Όταν ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης υποδέχτηκε σπίτι του τον «ήρωά του» Ντέμη Νικολαΐδη

????????????????????????????????????

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε το πρωί στην αιωνιότητα. Η Ρωμιοσύνη ορφάνεψε και στο ThrakiSportS τιμώντας τον μεγάλο αυτό ΕΛΛΗΝΑ που έφυγε από τη ζωή, θυμηθήκαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε την ευκαιρία να συναντηθεί από κοντά και να συνομιλήσει με έναν από τους κορυφαίος Θρακιώτες αθλητές όλων των εποχών, τον Ντέμη Νικολαΐδη.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης το 2012 είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Εβρίτη παλαίμαχο ποδοσφαιριστή και μερικούς ακόμα από τους «ήρωές του», όπως τους είχε αποκαλέσει, μετά την κατάκτηση του Euro 2004. Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης ήταν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ελληνική κοινωνία στην οικονομία, την εργασία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ο Μίκης Θεοδωράκης αντάλλαξε απόψεις, άκουσε τις θέσεις των ποδοσφαιριστών που τον επισκέφθηκαν στο σπίτι του και μοιράστηκε το άγχος και τις ανησυχίες τους για τα κακώς κείμενα στο χώρο του ποδοσφαίρου (βιαιότητες, διαφθορά, ανεργία, καθυστέρηση πληρωμών) και τους πρότεινε να συσπειρωθούν στον ΠΣΑΠ και τους συλλόγους παλαιμάχων για να συμβάλλουν στην πλήρη εξυγίανση και στον εκδημοκρατισμό του ποδοσφαίρου.

Από την πλευρά τους, οι ποδοσφαιριστές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για όσα συμβαίνουν εκτός του αθλήματος, προβάλλοντας τις απόψεις τους και είχαν προσφέρει στον Μίκη Θεοδωράκη μία μπάλα και τη φανέλα της Εθνικής με τις υπογραφές τους. Ιδιαίτερη ήταν η συνομιλία του με τον Ντέμη Νικολαΐδη, ο οποίος πολλά χρόνια αργότερα είχε δηλώσει στην ραδιοφωνική του εκπομπή ότι «ρούφηξε κάθε δευτερόλεπτο» από εκείνη την συνάντηση.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (27/01) στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη και οργανώθηκε με πρωτοβουλία των Νίκου Μάλλιαρη, παλαίμαχου ποδοσφαιριστή και πρώην ΓΓΑ του ΠΣΑΠ και του δημοσιογράφου Αλέξη Σπυρόπουλου. Πλην του Ντέμη Νικολαΐδη είχαν βρεθεί σε αυτήν και οι Τραϊανός Δέλλας, Κώστας Κατσουράνης, Γιώργος Καραγκούνης και Τάκης Φύσσας.

Λίγα χρόνια μετά, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Κόμμα αλλάζουμε, ομάδα ποτέ ή όταν ο Μίκης Θεοδωράκης συνάντησε το ποδόσφαιρο», ο Ντέμης Νικολαΐδης είχε βρεθεί στην εκδήλωση στον Iano και εκεί ανέφερε:

«Έτυχε να γνωρίσω τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του το 2011-12 και αυτό που σκέφτομαι είναι πως είναι ο σπουδαιότερος Έλληνας εν ζωή.
Αν αυτή η επιτυχία (σ.σ. κατάκτηση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) γινόταν 20 χρόνια νωρίτερα και ήταν πιο νέος και πιο ενεργητικός, θα βοηθούσε πολύ ώστε ο χώρος του ποδοσφαίρου να είχε να κάνει με ανθρώπους σαν εσάς και όχι με αυτούς που βρίσκονται εκεί.
Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό γεγονός, έχει πολλά πράγματα, είναι ζωή. Και όσο και να το λέμε επαγγελματικό, πολλά εκατομμύρια, τυχαίνει να είναι το χόμπι μας και πληρώνεται καλά, όμως πάντα θα δείτε συναίσθημα.
(…) Όσο και να πληρώνεται, όσο και να λέμε ότι είναι επαγγελματικό, είναι το πιο αξιοκρατικό πράγμα ο αθλητισμός. Δεν παίζεις με μέσο, δεν γίνεται, κάθε Κυριακή υπάρχει. Δεν θέλω να αναφέρω τα κακά, αλλά υπάρχει συναίσθημα, όσα κι αν είναι τα λεφτά. Και υπάρχουν πολλές αρετές που βρίσκονται σε όλα τα επίπεδα της ζωής. Fair Play, δικαιοσύνη, ομαδικότητα, πολλά πράγματα.
(…) Αυτό ήθελα να πω (σ.σ. για τον Μίκη Θεοδωράκη), τέτοια μεγάλη προσωπικότητα, η μεγαλύτερη… Μου είχε πει μια φορά ο Λευτέρης Παπαδόπουλος ‘κι εσύ καλλιτέχνης είσαι’. Του λέω ‘εγώ; είμαι λογικός άνθρωπος, καμία σχέση δεν έχω’. Μου λέει ‘είσαι ηλίθιος, αυτό που στρίβεις, κάνεις την ντρίμπλα, σουτάρεις, είναι τέχνη’.
Πρώτη φορά το άκουσα εκεί. Μετά έμαθα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Δεν ξέρω αν είναι τέχνη, για να το λένε τόσο σπουδαίοι άνθρωποι μπορεί πράγματι να είναι, εγώ δεν το αντιμετωπίζω έτσι ακόμα.
Αλλά δεν γίνεται να κυριαρχούν όχι και τα καλύτερα πρόσωπα στον αθλητισμό, για να το καταλάβετε κι εσείς και πολύς κόσμος πρέπει να το δείτε όχι ως άθλημα, αλλά ως ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό γεγονός παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται εκεί. Κι αν είναι σωστό το ποδόσφαιρο, μόνο θετικά μπορεί να δώσει στην κοινωνία γενικότερα.
Ακόμα και στις ακαδημίες ποδοσφαίρου, γιατί η παιδεία δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξει στην Ελλάδα, που τα παιδάκια πηγαίνουν και μαθαίνουν ποδόσφαιρο, το Νο1 πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση, να βγει ένας σωστός άνθρωπος, γιατί ποδοσφαιριστής θα γίνει ένας στους χίλιους. Ακόμα και σε αυτό μπορεί να βοηθήσει».