Τόκυο 2020: «Πρότυπα οι Κριστιάν Γκολομέεφ και Άννα Ντουντουνάκη» για τον Δημοσθένη Μιχαλεντζάκη

Ο χρυσός παραολυμπιονικης του Ρίο ντε Τζανέιρο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης προετοιμάζεται για την διοργάνωση του Τόκυο, βλέποντας το προηγούμενο διάστημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ιδίως τις προσπάθειες των κολυμβητών με τους οποίους είχε την ευκαιρία να κολυμπήσει στα νερά του κολυμβητηρίου που φέρει το όνομά του κατά την προετοιμασία τους στην Αλεξανδρούπολη.

Για τον Μιχαλεντζάκη στο τόκυο θα είναι η δεύτερη φορά στη καριέρα του που πάει σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Τώρα πάει στο Τόκυο ενώ το 2016 είχε κολυμπήσει στο Ρίο, όπου στους πρώτους Παραολυμπιακούς κρέμασε στο στήθος του ένα χρυσό μετάλλιο.

Πώς ένιωσε όταν άκουσε τον εθνικό ύμνο και έπιασε το χρυσό μετάλλιο στα χέρια του; «Ένιωσα μεγάλη ανακούφιση και είδα τι μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος αν έχει ψυχή και στηρίγματα από πίσω του..Όλα κύλισαν ομαλά, βρήκα τη φόρμα μου στις πρώτες μέρες, οπότε δεν είχα αγωνία το πως θα ήμουν την μέρα του αγώνα σωματικά!!», θυμάται ο Μιχαλεντζάκης.

Τι προσδοκά τώρα ο Εβρίτης κολυμβητής; «Είναι μια μεγάλη διοργάνωση μετά από 5 χρόνια. Σίγουρα όλοι ανυπομονούμε Ελπίζουμε για το καλύτερο». Ο Δήμος Μιχαλεντζάκης θα πέσει σε τρία αγωνίσματα στο Τόκυο: στα 100μ ελεύθερο, μετά στα 200 μέτρα μεικτή και την τελευταία ημέρα στα 100μ. πεταλούδα. Στόχος του να προσθέσει οχι απλά μετάλλιο αλλά μετάλλια.

Ο Εβρίτης είναι 6 φορές πρωταθλητής Ευρώπης και 3 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Το καλύτερο του αγώνισμα είναι τα 100μ. πεταλούδα, «όπου ευελπιστούμε για μια καλή θέση. Η προπόνηση που κάνω είναι γύρω στις 6-7 ώρες στο κολυμβητήριο και μετά 1-2 ώρες γυμναστήριο» λέει ο Μιχαλεντζάκης.

«Ξεκίνησα την κολύμβηση από τα 3,5 χρόνια μου για θεραπευτικούς λόγους. Έτσι καθιερώθηκε στη ζωή μου το κολύμπι. Ήταν το μόνο άθλημα που θα μπορούσε να βοηθήσει την αναπηρία μου! Ήταν το μοναδικό άθλημα που μπορούσα να βελτιώσει την αναπηρία που έχω και όλοι οι γιατροί μου συνέστησαν την κολύμβηση. Και έτσι ξεκίνησε αυτό το ταξίδι», θυμάται ο Μιχαλεντζάκης.

Και τελικά βγήκε ωραίο αυτό το ταξίδι «μέχρι στιγμής. Εννοείται και είμαι ευγνώμων για αυτό. Ένα μειονέκτημα που έχει γίνει πλεονέκτημα πλέον». Εχει καποια πρότυπα; «Γενικά σαν πρότυπα πάρα πολλούς κολυμβητές, κυρίως άτομα με αναπηρία οι οποίοι καθημερινά δίνουν αγώνα ζωής και για να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη καθημερινότητα. Οπότε δεν είναι κάποια συγκεκριμένα. Είναι γενικά τα άτομα με αναπηρία».

Και ασφαλώς είδε Ολυμπιακούς Αγώνες. «Βεβαίως είδα Ολυμπιακούς αγώνες. Ο Κριστιάν Γκολομέεφ είναι ο Έλληνας πρότυπο. Η θέση που κατέκτησε ήταν κάτι το μοναδικό. Και η Άννα Ντουντουνάκη για την δουλειά της και την σεμνότητα της. Δεν τα παρατάει ποτέ».

Τελικά τα όνειρά του έγιναν πραγματικότητα ή θα ήθελε κάτι παραπάνω; «Όταν πετυχαίνεις ένα στόχο-όνειρο στην ζωή σου βάζεις άλλον καινούργιο πιο δύσκολο! Αυτός για μένα είναι ένα μετάλλιο την ερχόμενη σεζόν».

Τέλος, γιατί θα πρότεινε σε ένα παιδί να ασχοληθεί με το κολύμπι; ο Μιχαλεντζάκης απαντά στη συνέντευξη που έδωσε στην Παραολυμπιακή Επιτροπή: «Θα πρότεινα το κολύμπι σε ένα παιδί γιατί καταρχήν είναι ατομικό άθλημα, κερδίζεις-αγωνίζεσαι-χάνεις για τον εαυτό σου!! Επίσης, είναι ένα άθλημα χωρίς τραυματισμούς χωρίς ‘κλεψιές’ διότι όλα γίνονται ηλεκτρονικά!! Και τέλος πιστεύω ότι αν δουλέψεις πραγματικά η επιτυχία θα έρθει σίγουρα!».