Συμμετοχή φοιτητών του ΔΠΘ μέσω της «iGEM NOUS» σε παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας

Η «iGEM NOUS» είναι η πρώτη ελληνική διεπιστημονική ομάδα, που αποτελείται από 11 προπτυχιακούς φοιτητές διαφόρων πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένου του ΔΠΘ. Η ομάδα θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM 2021, που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Παρίσι. 

H ερευνητική πρόταση της ομάδας εστιάζει στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου, ανώδυνης και ταυτόχρονα μη επεμβατικής θεραπείας για την οστεοαρθρίτιδα, ασθένεια από την οποία υποφέρει ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως, οδηγώντας μάλιστα πολλές φορές σε παράλυση. Παρόλα αυτά, ακόμη στερείται θεραπείας.

Η ομάδα, που πλαισιώνεται και από πανεπιστημιακούς, στοχεύει, μέσα από τον διαγωνισμό, να δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από οστεοαρθρίτιδα να περπατήσουν ξανά χωρίς πόνο και περιορισμούς. «Συνδυάζοντας τις γνώσεις μας από διάφορα επιστημονικά πεδία και με κύριο εργαλείο μας την Συνθετική Βιολογία, θα παρουσιάσουμε στον διαγωνισμό μια πολλά υποσχόμενη πρόταση για μια ανώδυνη θεραπεία της πάθησης αυτής αποφεύγοντας επεμβατικές μεθόδους», αναφέρουν στη «ΓΝΩΜΗ» τα μέλη της ομάδας.

Ο διαγωνισμός Ο iGEM (International Genetically Engineered Machine) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση της συνθετικής βιολογίας. Μία από τις κυριότερες ενέργειές του, είναι ο παγκόσμιος διαγωνισμός που οργανώνει κάθε χρόνο και ο οποίος πρωτοξεκίνησε από το M.I.T των Η.Π.Α, όπου ομάδες φοιτητών, έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να παρουσιάσουν ερευνητικά προγράμματα συνθετικής βιολογίας, στην μεγάλη συνάντηση που ονομάζεται «Giant Jamboree», η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε επιλεγμένο μέρος του πλανήτη. Μαζί με τις ερευνητικές, έρχονται να συμπληρώσουν το εγχείρημα αυτό και μια σειρά από διάφορες άλλες δράσεις, όπως είναι η γνωστοποίηση και επέκταση της ομάδας στο ευρύ κοινό, η διαχείριση χρηματικών και ανθρώπινων πόρων αλλά και η διαφήμιση και προβολή του έργου της ομάδας.

Σε αυτή τη φάση, η iGEM NOUS είναι σχεδόν έτοιμη για να μπει στο εργαστήριο και να αρχίσει εντατικά τα ερευνητικά πειράματα (wet lab) ενώ οι υπολογιστικές προσομοιώσεις (dry lab) έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν. Ταυτόχρονα, οργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες για την επικοινωνία της επιστήμης στο κοινό και ιδιαίτερα την προώθηση της ιδέας της συνθετικής βιολογίας.

Όπως είναι φυσικό, ένα τέτοιο εγχείρημα περιλαμβάνει και πολλά έξοδα. Ένα ερευνητικό έργο που ξεκίνησε από το μηδέν, χρειάζεται την, άκρως αναγκαία, υλική και οικονομική υποστήριξη για να καλύψει έξοδα όπως την εγγραφή στον διαγωνισμό, την παροχή εργαστηριακών αναλωσίμων για την έρευνα, τη μετάβαση στην συνάντηση του διαγωνισμού στο Παρίσι το φθινόπωρο του 2021 καθώς και δράσεις για την διάδοση της ιδέας αλλά και αργότερα των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Τα χρήματα που προορίζονται για τους σκοπούς της ομάδα διαχειρίζεται η οικονομική υπηρεσία του ΔΠΘ,  υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους. Αυτή την περίοδο είναι αναγκαία η υποστήριξη όλων μας για να καταστεί αυτό το εγχείρημα δυνατό! Παρακάτω θα βρείτε τον σύνδεσμο όπου μπορεί ο κάθε ένας από εμάς να συμβάλλει ώστε η ομάδα να μπορέσει να ολοκληρώσει την εγγραφή της με το απαραίτητο ποσό των 6.000 δολαρίων. Μπορείτε να κάνετε τη δωρεά σας, με ένα κλικ  εδώ: https://gogetfunding.com/igem-nous/

Την ομάδα συναποτελούν οι:
– Ζανιά Αλκμήνη, 4ο έτος, τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
– Ζήκου Μελίνα, 3ο έτος, τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ
– Ζήκου Νεφέλη, 2ο έτος, τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ
– Θυμιανίδης Γιάννης, 2ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
– Κόντης Γιώργος, 3ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
– Κώτση Δανιήλ, 3ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
– Μαλέσκου Ευαγγελία, 4ο έτος, τμήμα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη βιοϊατρική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
– Μάντης Χρήστος, 3ο έτος, τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, ΔΠΘ
– Σαρρής Μιχάλης, 2ο έτος, Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ
– Τζίμα Αναστασία, 3ο έτος, τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΑΠΘ
– Χατζούδης Παύλος, 3o έτος, Animation & Interactive Media, Akto
– Middlesex University

Το όνομα της ομάδας, «iGEM Nous», προκύπτει από το αρχαιοελληνικό νοῦς, δηλαδή εγκέφαλος, και από το «nous», που στα γαλλικά μεταφράζεται αυτολεξεί ως «εμείς». Βέβαια μέσα σε αυτές τις δυο λέξεις κρύβονται πολλά διαφορετικά νοήματα που αντιπροσωπεύουν την ιδεολογία της ομάδας. Όχι απλά εγκέφαλος αλλά συνείδηση, αντίληψη, σκέψη, καλλιέργεια ιδεών, προσαρμοστικότητα και φυσικά η πολύ απαραίτητη φαντασία. Αντίστοιχα, το γαλλικό «εμείς» δηλώνει την απαιτούμενη ένωση των ξεχωριστών δυνάμεων του καθένα ώστε να δημιουργηθεί μία δυνατή ομάδα που διέπεται από συνεργασία και επικοινωνία.

Πηγή: gnomionline.gr