Πώς ο Κούγιας μπορεί να κρατήσει σε… «ομηρία» τον ΑΟΞ αλλά και να του δώσει άνοδο άνευ μπαράζ!!!

Η Ξάνθη κατέκτησε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της SL2 και βάσει των προκηρύξεων, οφείλει να αντιμετωπίσει σε διπλούς αγώνες μπαράζ την προτελευταία ομάδα της SL1, δηλαδή τον Παναιτωλικό. Οπως έγραψε νωρίτερα το ThrakiSportS, το πιθανότερο είναι αυτά τα ματς να διεξαχθούν το δεκαήμερο μεταξύ 26 Μαΐου και 6 Ιουνίου, αλλά υπάρχει και ένα (σοβαρό) ενδεχόμενο μεγάλης καθυστέρησης.

Ο λόγος; Ο Αλέξης Κούγιας. Πληροφορίες που έχουν μεταφρθεί στον αθηναϊκό τύπο εδώ και εβδομάδες, αναφέρουν ότι ενδεχομένως να επιχειρήσει να μπλοκάρει το μεσημέρι του Σαββάτου την επικύρωση της βαθμολογίας της Super League 1 που θα φέρει στην τελευταία θέση την ομάδα του, την ΑΕΛ. Το επιχείρημα είναι ότι έχει προχωρήσει σε καταγγελία στην ΕΕΑ για παράνομη μεταβίβαση των μετοχών του ΠΑΣ Γιάννινα και… πολυιδιοκτησία με την Ξάνθη το 2015. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η ομάδα της Ηπείρου μετά από την καταγγελία του θα κινδυνεύσει με αφαίρεση 10 βαθμων για κάθε παράβαση.

Αν φυσικά συμβεί αυτό, έχει κάθε λόγο να συμβεί πριν επικυρωθεί η βαθμολογία. Άλλωστε είναι ρητός ο ΚΑΠ που προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρξει επικύρωση αν δεν έχουν ξεκαθαρίσουν όλες οι πιθανές δικαστικές εκκρεμότητες που μπορεί να δημιουργήσουν ανακατατάξεις στην βαθμολογία. Φυσικά η αφαίρεση βαθμών είναι κάτι που δημιουργεί τέτοιες ανακατατάξεις και εφόσον έχει γίνει ήδη η καταγγελία, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο ο Κούγιας να απαιτήσει η όποια επικύρωση της βαθμολογίας να γίνει όταν θα υπάρξει απόφαση της ΕΕΑ – που η όποια απόφαση βέβαια θα πρέπει μετά να πάει στο Πρωτοβάθμιο της Λίγκας και μετά στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ και πάει λέγοντας.

Βέβαια, το πιο πιθανό είναι ακόμα και αν διαφωνήσει ο Κούγιας να επικυρωθεί η βαθμολογία από τις υπόλοιπες ομάδες – μέλη του ΔΣ της Λίγκας, αλλά εφόσον πράγματι υπάρχει εκκρεμότητα και ειδικά με τον Κούγια ως διάδικο, θα πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι εφόσον το θελήσει, θα υπάρξουν προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ. Γενικά, υπάρχουν δικαστικοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κάποιος να μπλοκάρει την επικυρωση της βαθμολογίας, ειδικά αν λεγεται Κούγιας.

Όμως ενδεχόμενο τέτοιο μπλοκάρισμα (μπορεί να υπάρξει πχ μερική επικύρωση της βαθμολογίας, μόνο αυτής των πλέι οφ για να δηλωθούν οι ομάδες στην Ευρώπη και όχι των πλέι άουτ) θα έχει ως άμεση συνέπεια να μην μπορεί η ΕΠΟ να ορίσει το μπαράζ και ο Κούγιας να κρατά ουσιαστικά σε ομηρία την Ξάνθη και τον Παναιτωλικό μέχρι να υπάρξει απόφαση για τις καταγγελίες του σχετικά με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Πρακτικά όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια ιδιότυπη ομηρία της Ξάνθης και του Παναιτωλικού από τον… Κούγια, τινάζοντας στον αέρα και τον όλο προγραμματισμό τους. Γιατι ειδικά η Ξάνθη προέρχεται που προέρχεται από την σεζόν όπως έγινε, έχοντας και πέρυσι περάσει μια περίοδο χωρίς διακοπές. Το χειρότερο που θα ήθελε είναι να περιμένει κάποιες ακόμα εβδομάδες να δει τι θα συμβεί με τα μπαράζ, να καθυστερήσει έτσι η λήξη της σεζόν της για άλλη μια φορά, να έχουν όλοι οι παίκτες λιγότερο χρόνο μετά να ξεκουραστούν, να αποφορτιστούν, να κάνουν διακοπές.

Ωστόσο μπορεί να είναι και ένας μοχλός πίεσης από την πλευρά του Κούγια για να πιεστούν οι ομάδες, ενόψει αυτής της ιδιότυπης ομηρίας, να υποκύψουν στο αίτημα της αναδιάρθρωσης με αύξηση του αριθμού των ομάδων της SL1 σε 16 κατά τρόπο που να μείνει η ΑΕΛ αλλά να μην χρειαστεί να γίνει και το μπαράζ, με συνέπεια τον άνευ αγώνων διαβάθμισης προβιβασμό της Ξάνθης στην SL1. Με δυο λόγια, ο Κούγιας μπορεί εν τέλει να κρατήσει σε ομηρία για κάμποσες εβδομάδες την Ξάνθη και τον Παναιτωλικό, για τους οποίους έχει σούρει ουκ ολίγα τους προηγούμενους μήνες, αλλά μπορεί και να δουλέψει (άθελά του) για να πετύχουν οι ομάδες της Θράκης και του Αγρινίου τους στόχους τους χωρίς να χρειαστεί να κονταροχτυπηθούν μεταξύ τους.