ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ η ΞΑΝΘΗ! Νίκησε Λεβαδειακό, θα έχει 2η ευκαιρία στα μπαράζ με Παναιτωλικό

Ο ΑΟΞ νίκησε με 1-0 τον Λεβαδειακό, τον πέταξε εκτός δυάδας και θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για την άνοδο στην Super League 1 μέσα από διπλά μπαράζ με τον Παναιτωλικό, καθώς την ίδια ώρα ο Ιωνικός με ανατροπή κέρδιζε με 2-1 τον Εργοτέλη.

Χρυσός σκορερ ο Εμπερτ μετά από ένα δραματικό παιχνίδι, στο οποίο φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη. Το παιχνίδι αυτό είχε πολλές ομοιότητες με εκείνο της κανονικής διάρκειαςτου πρωταθλήματος στα Πηγάδια, μα το σημαντικότερο φυσικά είναι πως είχε και πάλι νικήτρια την ομάδα της Ξάνθης.

Ο Μπάμπης Τεννές έπειτα από αρκετό διάστημα έπαιξε με σχηματισμό τεσσάρων στην άμυνα, έχοντας σαφώς επιθετικό προσανατολισμό διχώς περιθώρια για οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν πλήρως ισορρόπημενο· οι δύο ομάδες ήταν πολύ προσεκτικές στην άμυνά τους, ιδιαίτερα η Ξάνθη που κρατούσε λιγότερο τη μπάλα από ότι ο Λεβαδειακός, ο οποίος παρότι είχε την κατοχή δεν δημιουργούσε επικίνδυνες καταστάσεις στην περιοχή του ΑΟΞ.

Η πρώτη καλή φάση ήταν από πλευρά Βοιωτών· όταν στο 17′ ο Πολέτο από το όριο της περιοχής έκανε το σουτ, με τον Ίτσο να απομακρύνει σε κόρνερ. Βλέποντας την ομάδα του υποχωρεί και τους παίκτες στην επίθεση να μη συνοντίζονται, ο Τεννές έκανε αρκετά νωρίς την πρώτη διορθωτική κίνηση με την είσοδο του Σάββα Σιατραβάνη στη θέση του Μπέκα Μικελτάτζε σαν δεξί εξτρέμ στο 26′. Στο 34′ ο Κονέ απείλησε από μακριά, ωστόσο η μπάλα κατέληξε αρκετά μέτρα πάνω από τα δοκάρια του Ίτσο.

Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου ο ΑΟΞ ανέβασε στροφές και δημιούργησε δύο πολύ αξιόλογες στιγμές λίγο πριν το πρώτο σφύριγμα του Καραντώνη. Αρχικά, στο 45′ ο Σιατραβάνης γύρισε προς τη μικρή περιοχή, με τον Βέρκερ ωστόσο που ήταν ο αποδέκτης να μην βρίσκεται σε σωστή τοποθέτηση, με αποτέλεσμα να αστοχήσει από πολύ πλεονεκτική θέση.

Η σπουδαιότερη στιγμή για τον ΑΟΞ ήταν στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων· ο Ντίνας εξαπέλυσε τον «κεραυνό» από τα 20 μέτρα, με την μπάλα όμως να μην του κάνει το χατίρι, τραντάζοντας το οριζόντιο δοκάρι του Στογιάνοβιτς. Η Ξάνθη έκανε ακόμη μία τελική με το σουτ του Παντελιάδη -που κατέληξε άουτ-, ενώ το ημίχρονο έκλεισε με το επικίνδυνο σουτ του Συμελίδη που έφυγε λίγο έξω από την εστία του Ίτσο.

Δύο λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους (48′) και ο Σιατραβάνης σπατάλησε μία απίστευτη ευκαιρία ώστε να βάλει τον ΑΟΞ μπροστά στο σκορ, όταν από σέντρα του Παντελιάδη κοντρόλαρε ωραία τη μπάλα και βρέθηκε στο μισό μέτρο απέναντι από τον Στογιάνοβιτς ωστόσο έστειλε τη μπάλα άουτ.

Η είσοδος των Θανάση Παπάζογλου και Δημούτσου στον αγωνιστικό χώρο έδωσε φρεσκάδα επιθετικά στην ομάδα της Ξάνθης. Στο 56′ ο Παπάζογλου πρόλαβε τον Λιάγκα, με τον τελευταίο να απλώνει το πόδι του στο πρόσωπο του επιθετικού των γηπεδούχων, με τον Καραντώνη να μην υποδεικνύει παράβαση -λανθασμένα όπως αποδείχθηκε- με αποτέλεσμα να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον πάγκο της Ξάνθης.

Στο 59′ ο Τάτος έκανε απίστευτο σλάλομ περνώντας όποιον παίκτη του Λεβαδειακού βρήκε μπροστά του, μπήκε στην περιοχή και έκανε το γύρισμα, ωστόσο οι αμυντικοί των Βοιωτών απομάκρυναν σε κόρνερ. Αυτή όμως έμελλε να είναι και η τελευταία ουσιαστική ενέργεια του Ανδρέα Τάτου στο παιχνίδι, καθώς έπειτα από την ολοκλήρωση της φάσης αποκόμισε τραυματισμό και παρότι παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο για λίγα λεπτά, δεν μπόρεσε να συνεχίσει και αντικαταστάθηκε από τον Σρόιγεν.

Στο 68′ ο Λεβαδειακός απείλησε με την κεφαλιά του Μπιανκόνι, με τον βραζιλιάνο να είναι πρωταγωνιστής και στη φάση του 70′ όπου οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν πέναλτι, ο Καραντώνης όμως υπέδειξε συνέχεια στο ματς, και σωστά όπως φάνηκε.

Η στιγμή που έκρινε την αναμέτρηση ήρθε στο 77′ και αυτή ήταν υπέρ της Ξάνθης. Από σέντρα το Σάκη Παπάζογλου και κεφαλια πασα του Σιατραβάνη, ο Έμπερτ με διαγώνιο σουτ νίκησε στον Στογιάνοβιτς για το 1-0, ξεσηκώνοντας όλους τους ανθρώπους του ΑΟΞ σε πανηγυρισμούς.

Η κρισμιότητα του παιχνιδιού ήταν ενδεικτική, με την Ξάνθη ύστερα από την επίτευξη του πολύτιμου τέρματος να αφήνει την μπάλα στον Λεβαδειακό, θελόντας να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο το αποτέλεσμα. Εν τέλει και το κατάφερε, με αποτέλεσμα να έχει μία ακόμη ευκαιρία για την άνοδο της στην Super League στους αγώνες μπαράζ κόντρα στον Παναιτωλικό· οπού βεβαιώς θα πρέπει να δώσει τα πάντα ώστε να πετύχει το σύντομο «comeback» στη μεγάλη κατηγορία.

Κακό απόγευμα για τον διαιτητή Καραντώνη (του Συνδέσμου Ημαθίας), καθώς στις καίριες φάσεις όπως η περίπτωση πέναλτι στη φάση του Θανάση Παπάζογλου με τον Λιάγκα, οι αποφάσεις αποδείχθηκαν λάθος, ενώ παράλληλα δημιούργησε έντονα παράπονα στους δύο πάγκους.

Κίτρινες: 30′ Τάτος – 37′ Καραχάλιος.

ΞΑΝΘΗ (Μπάμπης Τεννές): Ίτσο, Πέτροβιτς, Παντελιάδης (64′ Θυμιάνης), Βέρκερ, Τζούρμαν, Τ. Παπάζογλου (49′ Δημούτσος), Έμπερτ, Ντίνας, Τάτος (64′ λ. τρ. Σχρόιγεν) , Μικελτάτζε (28′ Σιατραβάνης), Καπνίδης (49′ Θ. Παπάζογλου).

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Σωκράτης Οφρυδόπουλος): Στογιάνοβιτς, Μύγας, Παναγιώτου, Λιάγκας, Δημόπουλος (39′ λ. τρ. Μεχία), Καραχάλιος, Κονέ (79′ Νίκας), Συμελίδης (79′ Τζιώρας), Πολέτο (61′ Ενομό), Νίλι, Μυτίδης (61′ Μπιανκόνι).