Βρετανικό χαστούκι στην Ελλάδα αλλά κυρίως Τουρκία – Eν αμφιβόλω ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στην Πόλη

Σε αναμμένα κάρβουνα ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και η UEFA και η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία καθώς η χώρα μας καθώς και η Γαλλία και η Ισπανία δεν βρίσκονται προσωρινά στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας, αλλά αντιθέτως παρέμειναν στο κόκκινο όπου εντάχθηκε και η Τουρκία.

Αυτό ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς στην ανακοίνωση των μέτρων για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά τις 17 Μαΐου με την Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ισπανία να μην βρίσκονται στις πράσινες χώρες ενώ αυτή η κατάσταση θα επανεξεταστεί σε 3 εβδομάδες. Αντίθετα στην πράσινη λίστα της Βρετανία βρίσκονται 12 χώρες όπου οι πολίτες μετά την επιστροφή τους δεν θα χρειαστεί να μείνουν σε καραντίνα. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκονται η Πορτογαλία, το Γιβραλτάρ και το Ισραήλ.

Οι Βρετανοί από τις 17 Μαΐου ανοίγουν την πόρτα στους τουρίστες που θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικών μετά από αρκετούς μήνες. Αυτοί που επισκέπτονται χώρες που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» θα παραμένουν επιστρέφοντας σε καραντίνα σε ξενοδοχείο με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, στην κόκκινη λίστα εκτός από την Ελλάδα προστέθηκε η Τουρκία, το Νεπάλ και οι Μαλβίδες, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες που θα επιστρέψουν από εκεί θα μπαίνουν καραντίνα σε ξενοδοχείο που θα τους κοστίσει 1750 λίρες, πάνω από 2.000 ευρώ – πέρα φυσικά από το γεγονός ότι αυτό το διάστημα της καραντινας δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα.

Εξαιρέσεις δεν υπάρχουν ούτε για τους φιλάθλους ούτε για τους ποδοσφαιριστές και μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο τελικός του Champions League, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, βρίσκεται στον αέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα η βρετανική κυβέρνηση να βρίσκεται σε συνομιλίες με την UEFA, προκειμένου ο τελικός ανάμεσα στη Σίτι και την Τσέλσι να γίνει επί αγγλικού εδάφους.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη (6/5)  η Άστον Βίλα ανέφερε πως προσφέρει το Βίλα Παρκ για τον τελικό της 29ης Μαΐου, ώστε να μη χρειαστεί να ταξιδέψουν οι Άγγλοι οπαδοί στην Τουρκία. Ο Γραμματέας Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του τις σχετικές ενέργειες: «Η αγγλική ομοσπονδία είναι σε συζητήσεις με την UEFA. Είμαστε ανοικτοί να φιλοξενήσουμε τον τελικό, αλλά είναι απόφαση της UEFA».

Υπενθυμίζεται ότι το Λονδίνο είναι να φιλοξενήσει ημιτελικούς και τελικό και στο Euro 2021. Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν να διεξαχθεί πέρυσι στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο η διοργάνωση πήγε πίσω έναν χρόνο λόγω της πανδημίας και της δούσκας που επιλέχθηκε πέρυσι στην Λισαβόνα. Φέτος ο τελικός θα διεξαγόταν την 29η Μαΐου, θα συνέπιπτε δηλαδή με την επέτειο άλωσης της Κωνσταντινούπολης και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν περίμενε πώς και πώς για να διοργανώσει μια μεγαλειώδη φιέστα την συγκεκριμένη ημερομηνια.