Αποθεώνει Ταξιλδάρη και Καράγκουτη ο Ευθύμης Ρεντζιάς και υπόσχεται χρήματα στα σωματεία

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την απόσυρση του από την ενεργό δράση, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, εν ενεργεία πρεσβευτής του NBA στην Ευρώπη, έχοντας διατελέσει και Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε θέματα Αθλητισμού και Πολιτισμού, αποφάσισε να βρεθεί στο πλευρό του Παναγιώτη Φασούλα στις επικείμενες εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Στα 44 του χρόνια ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και νυν πετυχημένος επιχειρηματίας, μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ. Ο παλαίμαχος άσος δεν έκρυψε την απογοήτευση του για την πορεία του ελληνικού μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως η ομάδα του με επικεφαλής τον Παναγιώτη Φασούλα έχει τον τρόπο να αλλάξει την κατάσταση και να βάλει ξανά το μπάσκετ στην καρδιά των Ελλήνων.

«Είναι σίγουρα οι πιο σημαντικές και πιο σοβαρές εκλογές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Σαν ομάδα έχουμε ετοιμαστεί γιατί πραγματικά ξεκινήσαμε τη διαδικασία έναν χρόνο πριν (…).  Έχουμε το πλάνο της επόμενης ημέρας και χαιρόμαστε που μπορούμε να συμμετάσχουμε στα κοινά του μπάσκετ, διότι μέχρι τώρα ήταν μία μονοπωλιακή κατάσταση, ένα αναξιόπιστο μοντέλο εκλογών με κολλήματα για όλους τους αθλητές, που απαλείφθηκαν με το νόμο Αυγενάκη. Θα γίνουν πραγματικές εκλογές, χωρίς εξουσιοδοτήσεις και δεν θα έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες. Αυτές ήταν που οδήγησαν το μπάσκετ στο σημείο που έφτασε και δεν εξελίχθηκε καθόλου. Ήταν οι ίδιοι άνθρωποι στις ίδιες θέσεις για πάρα πολλά χρόνια. Δεν κατηγορώ, διότι το ξεκίνημα της διοίκησης Βασιλακόπουλου ήταν πρωτοποριακό για την Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια όμως η Ομοσπονδία υπολειτουργεί, μένοντας σε μοντέλο του ’80 και φτάσαμε σε αυτό το σημείο».

Σε σχέση με τις προγραμματικές του δηλώσεις ο ρεντζιάς αναφέρει: «Η σημαντική λέξη για εμάς είναι η ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.  Δηλαδή, νούμερο 1 η οργάνωση της ομοσπονδίας, που θα λειτουργεί με νόμους και κανόνες του 2021. Χρειάζεται ψηφιοποίηση για λόγους διαφάνειας και ισονομίας για όλα τα σωματεία. Μέσα από αυτήν την διαδικασία θα διευκολυνθούν τα σωματεία. Σε δεύτερη φάση πρέπει να φέρουμε έσοδα καθώς δεν φτάνει η κρατική επιχορήγηση ώστε να ελαφρυνθούν τα σωματεία. Μετά από εκεί θέλουμε την ανάπτυξη εμπορικής διεύθυνσης από την ομοσπονδία ώστε να φέρουμε έσοδα που θα μοιραστούν στις Ενώσεις και να ελαφρυνθούν πάλι τα σωματεία, τα οποία πληρώνουν πολλά χρήματα για να διατηρηθούν σε μία μέτρια κατάσταση. Πιστεύουμε πως τα έσοδα θα εκτοξευθούν. Αυτήν την στιγμή η Ομοσπονδία δεν έχει εμπορική διεύθυνση και τμήμα Marketing, δεν μιλάει με κανέναν. Παίρνει απλά την κρατική επιχορήγηση και κάποιες χορηγίες, μικρότερες σε χρήματα από ό,τι αξίζει».

Λέει ακόμα ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας: «Χρειάζεται εξωστρέφεια. Η Ομοσπονδία δεν μιλάει με κανέναν. Είναι τσακωμένη με τις κυβερνήσεις, τους Περιφερειάρχες, με τους Υπουργούς κάθε κυβέρνησης, με το ΝΒΑ, την Ευρωλίγκα, την FIBA, τον Γιαννάκη, τον Γκάλη, τον Φάνη, με μένα, τον Φασούλα. Αυτό το μπάσκετ έχει κλειστεί σε ένα μικρό κουτάκι και το κρατάνε μικρό και μίζερο».

Σε ερώτηση για την Θράκη που αν και αγαπάει το μπάσκετ, δείχνει να βρίσκεται εκτός μπασκετικού χάρτη χωρίς ρόλο και λόγο στη λήψη αποφάσεων, ο Ευθύμης Ρεντζιάς απαντά: «Σίγουρα στις προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε η παρουσία του Κούλη Ταξιλδάρη ενώ στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ υπάρχει η παρουσία του Γιώργου Καράγκουτη. Με τον Γιώργο ήμασταν χρόνια συμπαίχτες, γνωριζόμαστε μία ζωή από τα αναπτυξιακά τουρνουά Χριστουγέννων και είμαστε φίλοι και συνοδοιπόροι. Είναι ένα παιδί που τον πιστεύω, δουλευταράς, λάτρης του αθλήματος και το αποδεικνύει καθημερινά. Έχει βρει τον τρόπο ώστε να δουλεύει με τέτοιο τρόπο για να ακούγεται η περιοχή. Πρέπει όμως να ανοιχτεί σε όλη την Ελλάδα το άθλημα. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και οφείλουμε να αναδείξουμε την προσπάθεια τους, όπως το τουρνουά που γίνεται στο Νέο Σκοπό. Είναι ένα τρομερό προϊόν και η Ομοσπονδία πρέπει τέτοια γεγονότα να τα αγκαλιάζει και να τα αναβαθμίζει. Θέλουμε να ενώσουμε και να κρατήσουμε ζωντανό το μπάσκετ σε κάθε μέρος της χώρας μας».

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1976 στα Τρίκαλα και άρχισε την ενασχόλησή του με το μπάσκετ από τον τοπικό Δαναό. Σε ηλικία 17 ετών πήρε μετεγγραφή στον ΠΑΟΚ, κατακτώντας με τον «Δικέφαλο» το Κύπελλο Κόρατς το 1994 και το Κύπελλο Ελλάδας το 1995. Τον Ιούνιο του 1996 έγινε επιλογή στο Νο23 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Ντένβερ Νάγκετς και έναν χρόνο αργότερα μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα. Με τους «μπλαουγκράνα» στέφθηκε πρωταθλητής Ισπανίας το 1999 και το 2001, κυπελλούχος το 2001 και κατέκτησε πάλι το Κόρατς το 1999. Τη σεζόν 2002-2003 έκανε το βήμα για το ΝΒΑ, φορώντας τη φανέλα των Φιλαδέλφεια Σίξερς, ενώ επέστρεψε στην Ευρώπη για την Ούλκερ (2003-2004), κερδίζοντας το Σούπερ-Καπ και το Κύπελλο Τουρκίας . Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε στην ιταλική Σιένα, κατακτώντας το ιταλικό Σούπερ-Καπ και ολοκλήρωσε την καριέρα του στην ισπανική Βαγιαδολίδ, το 2005-2006. Μόνιμο στέλεχος των «μικρών» Εθνικών ομάδων, αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής -και παράλληλα MVP και κορυφαίος σκόρερ- στο Μουντομπάσκετ Εφήβων του 1995. Κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 1993, ασημένιο στην ίδια διοργάνωση Παίδων το 1991 και χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ Εφήβων το 1992. Μέτρησε 127 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών, με την οποία αγωνίστηκε στα Μουντομπάσκετ 1994 και 1998, στα Ευρωμπάσκετ 1995, 2001 και 2003 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της ακαδημίας μπάσκετ Triple Crown Academy, με τους Φραγκίσκο Αλβέρτη και Δημήτρη Παπανικολάου. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΚΑΕ Τρικάλων και αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και πλέον είναι Πρεσβευτής του ΝΒΑ στην Ευρώπη.