200 χρόνια Ελλάδα: Οι έξι που έπαιξαν στην Εθνική Ανδρών ενώ ήταν παίκτες του ΑΟΞ

Ημέρα γιορτής για την Ελλάδα και με αυτήν την αφορμή το ThrakiSportS έχει ανατρέψει την κανονική του ροή και παρουσιάζει μόνο αφιερώματα σχετιζόμενα με την εθνική επέτειο, την χώρα μας και την ιστορία μας.

Το πρωί παρουσιάστηκε η λίστα των παικτών που είχαν σχέση με την Θράκη και αγωνίστηκαν στην Εθνική Ανδρών Ποδοσφαίρου. Από όλη αυτήν την λίστα ωστόσο υπάρχουν μόνον έξι παίκτες που αγωνίστηκαν στην Εθνική ενόσω ήταν παίκτες της Ξάνθης και όχι πχ αφότου έφυγαν. Γιατί για παράδειγμα, ο Βασίλης Τοροσίδης που έφτασε να ξεπεράσει τις 100 συμμετοχές με την Εθνική Ανδρών ή ο Πέτρος Μάνταλος που είναι ανάμεσα στα νυν στελέχη της, κλήθηκαν μετά τις μεταγραφές τους από τον ΑΟΞ σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ αντίστοιχα, το ίδιο και παλιότερα ο Χρήστος Πατσατζόγλου που κλήθηκε με το που πήγε στο Ολυμπιακό ή πιο πριν ο Αντώνης Αντωνιάδης όταν πήγε στον Παναθηναϊκό τη δεκαετία του ’90.

Η έρευνα ωστόσο του ThrakiSportS έδειξε ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι που κλήθηκαν και αγωνίστηκαν ενόσω ήταν παίκτες στην ομάδα της Ξάνθης. Και ο πρώτος από αυτούς χρονικά, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν οδηγούσε την ομάδα της Ξάνθης στην Α’ Εθνική, ο Αχιλλέας Αδαμόπουλος. Ο Δραμινός Αντώνης Γεωργιάδης που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή κάλεσε τον επιθετικό του ΑΟΞ για το φιλικό της Εθνικής στο Νόβισαντ απέναντι στην Σερβία με την Εθνική να χάνει με 3-0 και τον Αδαμόπουλο να μπαίνει στο 72′ στην θέση του μετέπειτα προπονητή του ΑΟΞ Σάββα Κωφίδη.

Ακολούθησαν οι κλήσεις του Ζήση Βρύζα που έφτασε να στεφθεί και πρωταθλητής Ευρώπης το 2004, του Παρασκευά Άντζα κατά την δεύτερη θητεία του στην Ξάνθη όταν είχε φύγει από τον Ολυμπιακό αλλά και των Θωμά Κυπαρίσση και Γιάννη Παπαδημητρίου που κλήθηκαν το 1999 από τον Βασίλη Δανιήλ και συμπλήρωσαν ο πρώτος 5 και ο δεύτερος 14 συμμετοχές με τη φανέλα με το εθνόσημο.

Ο τελευταίος χρονικά που κλήθηκε ως παίκτης της Ξάνθης στην Εθνική Ανδρών είναι ο Σπύρος Βάλλας, λίγο πριν ολοκληρωθεί η πρώτη του θητεία στην Skoda το 2003. Φόρεσε δυο φορές την φανέλα της Εθνικής, αμφότερες ως παίκτης της Ξάνθης, κάνοντας ντεμπούτο στη φιλική νίκη με 2-1 μέσα στην Κύπρο, όταν είχε κληθεί από τον Ότο Ρεχάγκελ να περάσει στο ημίχρονο στη θέση του Σωτήρη Κυργιάκου.