Ο Έμπερτ «κέρασε» τον Λεβαδειακό στα γενέθλιά του και το τρένο του ΑΟΞ έκανε το 3×3 και δεν σταματά!

Έπειτα ένα πραγματικό ντέρμπι γεμάτο πάθος, νεύρα και ένταση η Ξάνθη επικράτησε του Λεβαδειακού με το αγαπημένο της τη φετινή σεζόν 1-0 και με την τρίτη συνεχόμενη νίκη σε συνδυασμό και με τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του Εργοτέλη έφτασε στο -2 από την κορυφή, εκεί όπου πλέον οι Κρητικοί έχουν συγκάτοικο τον Ιωνικό.

Το χρυσό γκολ για την ομάδα της Θράκης που πλέον μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι της ανόδου πέτυχε ο Πάτρικ Εμπερτ παίρνοντας το ριμπάουντ στο πέναλτι που ο ίδιος εκτέλεσε λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου. Η Ξάνθη με τη νίκη αυτή πλησίασε στον πόντο τον Λεβαδειακό και ισοβαθμεί με τον Διαγόρα (αλλά λόγω της ήττας της παραμένει τυπικά 5η), ωστόσο το σημαντικό είναι ότι είναι πλέον σε απόσταση βολής από την κορυφή.

Ο Μπάμπης Τεννές ύστερα από έξι αγώνες χωρίς νίκη κόντρα στον Λεβαδειακό, έμελλε ως τεχνικός του ΑΟΞ στην έβδομη αναμέτρηση να επικράτησει των Βοιωτών. Ο έμπειρος τεχνικός έπαιξε για πρώτη φορά με 3 πίσω στην άμυνα (Πέτροβιτς – Τ. Παπάζογλου – Τζούρμαν)· με τους Κέβιν και Σιατραβάνη σε ρόλο φουλ μπακ. Έμοιαζε με σχηματισμό 3-4-3 χωρίς καθαρό φορ, με τον Έμπερτ να έχει τον ρόλο του «ψευτοεννιαριού».

Από τα πρώτα λεπτά οι δύο αντίπαλοι έδειξαν έντονη διάθεση για σκληρό παιχνίδι, με την ένταση να διακρίνεται στο παιχνίδι των δύο, δεδομένης και της κρισιμότητας του αγώνα. Οι δύο πρώτες μεγάλες στιγμές δημιουργήθηκαν από πλευράς ΑΟΞ σε διάστημα πέντε λεπτών. Αρχικά στο 10′ ο Σιατραβάνης ανέβηκε από δεξιά και γύρισε προς τον Τάτο, το σουτ του οποίου κατέληξε μισό μέτρο πάνω από την εστία του Στογιάνοβιτς· ενώ στο 14′ και πάλι ο Τάτος σούταρε ύστερα από γύρισμα -αύτη τη φορά του Σρόιγεν-, αναγκάζοντας τον Στογιάνοβιτς σε θεαματική επέμβαση.

Στο 19′ οι φιλοξενούμενοι απείλησαν για πρώτη φορά στο παιχνίδι με την κεφαλιά του Νίκα έπειτα από εκτέλεση κόρνερ που ωστόσο μπλόκαρε εύκολα ο Ίτσο, ενώ στο 23′ από εκτέλεση κόρνερ της Ξάνθης και άτσαλη απομάκρυνση της άμυνας του Λεβαδειακού, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι και τον Σρόιγεν, το σουτ του όμως κόντραρε στον Νίκα και έφυγε κόρνερ.

Στο 27ο λεπτό ο Ανδρέας Τάτος βρέθηκε στο έδαφος, δείχνοντας να πονά και στο 30′ αντικατάσταθηκε από τον Γιάννη Μυστακίδη. Αυτή η εξέλιξη επηρέασε σημαντικά τη ροή του αγώνα, με τους γηπεδούχους να χάνουν για λίγο την ισορρόπια τους από την έξοδο του πιο ποιοτικού ποδοσφαιριστή της.

Ο Λεβαδειακός θέλησε να εκμεταλλυτεί την ανισορροπία αυτή της Ξάνθης και απείλησε δύο φορές με αξιώσεις. Αρχικά στο 38′ ο πρώην παίκτης Ξάνθης και Πανθρακικού Αλφρέντο Μεχία επιχείρησε το σουτ το οποίο κόντραρε και κατέληξε κόρνερ, ενώ στο 43′ έπειτα από γύρισμα του Μύγα o Πολέτο δεν βρήκε γεμάτα το σουτ και δεν απείλησε. Η απάντηση του ΑΟΞ στις ευκαιρίες ήταν άμεση καθώς στο 44′ ο Κέβιν σέντραρε βαθιά, με τον Στογιάνοβιτς να απομακρύνει την εφαλιά του Έμπερτ.

Η φάση που έκρινε την αναμέτρηση έλαβε χώρα ελάχιστα αργότερα. Από κόρνερ του Έμπερτ, ο Τζούρμαν διεκδικεί με τον Μπιακόνι την κεφαλιά, με την μπάλα να καταλήγει στο χέρι του βραζιλιάνου. Ο Ζαχαριάδης υπέδειξε την παράβαση, προκαλώντας τις αντιδράσεις και των δύο πλευρών. Το πέναλτι εκτέλεστηκε στο 45′+1, ο Στογιάνοβιτς αρχικά απέκρουσε την εκτέλεση του Έμπερτ, ο Γερμανός ωστόσο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με δεύτερη προσπάθεια, γιορτάζοντας και τα γενέθλια και τη γιορτή του με ένα νικητήριο όπως αποδείχθηκε γκολ.

Τρία λεπτά μετά το ξεκίνημα της επάναληψης και οι γηπεδούχοι άγγιξαν στο 2-0, χάνοντας τη ευκαιρία της χρονιάς. Από σέντρα του Σιατραβάνη, ο Σρόιγεν έπιασε την κεφαλιά η οποία βρήκε το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στην επαναφορά ο Μυστακίδης από το ένα μέτρο έστειλε τη μπάλα άουτ.

Παρά το εκρηκτικό ξεκίνημα η Ξάνθη στη συνέχεια υποχώρησε, με τον Λεβαδειακό να παίρνει περισσότερο τη μπάλα στην κατοχή του και να προσπαθεί να απειλήσει την εστία του Ίτσο. Στο 55′ είχε τη πρώτη πολύ καλή στιγμή του· ο Νίκας έφυγε στην πλάτη της άμυνας αλλά το σουτ κατέληξε πολλά μέτρα έξω από την εστία του Αυστραλού πορτιέρε. Η καλύτερη φάση του στον αγώνα σημειώθηκε στο 76′ όταν ο Πολέτο από το ημικύκλιο έκανε το σουτ, το οποίο κατέληξε ελάχιστα άουτ. Από την πλευρα της η Ξάνθη απειλούσε κυριώς με σέντρες προς τους Θανάση Παπάζογλου και Μικελτάτζε, που πέρασαν στον αγωνα.

Στα τελευταία λεπτά ο αγώνας έγινε «ροντέο», με εκατέρωθεν διαμαρτυρίες και ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στον καθαρό χρόνο που παίχτηκε ποδόσφαιρο στο τέλος ο ΑΟΞ εκτός από ένα σουτ του Νίλι από την περιοχή δεν απειλήθηκε, διατηρώντας το προβάδισμα.

Με το τελικό αυτό 1-0 η Ξάνθη πήρε τη δεύτερη νίκη της κόντρα σε ομάδα της πρώτης πεντάδας, δείχνοντας πως έχει αναθαρρήσει ψυχολογικά από το κακό ξεκίνημα. Την επόμενη αγωνιστική θα αγωνιστεί στα Χανιά κόντρα στην τοπική ομάδα, η οποία έκανε μεγάλο διπλό στο κρητικό ντέρμπι επί του πρωτοπόρου Εργοτέλη.

Οι διαιτητικές αποφάσεις έδειξαν ιδιαίτερως ανεκτικές στο σκληρό παιχνίδι, ιδίως από πλευράς Βοιωτών, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες των παικτών αλλά και τον πάγκο των δύο ομάδων.

Διαιτητής ήταν ο Ζαχαριάδης (Μακεδονίας), με βοηθούς τους Τιριακίδη (Μακεδονίας) και Δέλλιο (Πέλλας). Τέταρτος ήταν ο Τσιάρας (Καβάλας).

Κίτρινες: 66′ Μυστακίδης, 72′ Έμπερτ – 16′ Μπιανκόνι, 45+4′ Μύγας

ΞΑΝΘΗ (Μπάμπης Τεννές): Ίτσο, Πέτροβιτς, Τζούρμαν. Τ. Παπάζογλου, Κέβιν, Δημούτσος, Θυμιάνης, Σρόιχεν (66′ Μικελτάτζε), Έμπερτ (90+2′ Παντελιάδης), Τάτος (29′ λ.τρ. Μυστακίδης, 66′ Θ. Παπάζογλου), Σιατραβάνης.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Τζιουζέπε Σανίνο): Στογιάνοβιτς, Μύγας (67′ Μυτίδης), Τζημόπουλος, Δημόπουλος, Παναγιώτου (60′ Μαρίνος), Καραχάλιος, Μεχία, Νίκας (74′ Συμελίδης), Κονέ (60′Νίλι), Πολέτο, Μπιανκόνι (74′ Τζιώρας).