Επέτειος: 25 χρόνια από την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα του Ολυμπιακού ανήμερα των γενεθλίων του και με έντονο άρωμα Έβρου

Γενέθλια έχει σήμερα ο Ολυμπιακός. Κλείνει τα 96 χρόνια από την ίδρυσή του και μάλιστα έχει την σημερινή ημέρα και επέτειο από την κατάκτηση του πρώτου του ευρωπαϊκού τίτλου ever, σε οποιοδήποτε άθλημα: του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1996 στο βόλεϊ, με έντονο το θρακιώτικο άρωμα σε εκείνον τον ιστορικό τελικό.

Η συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, οδήγησε στην ίδρυση του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.) την 10η Μαρτίου 1925 στην ταβέρνα του Μοίρα, στην καρδιά του Πειραιά. Ανάδοχος του ονόματος ήταν ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος έδωσε τέλος στις όποιες διαφωνίες με την έμπνευσή του. Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς» και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενική άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα με κυρίαρχα χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Περιλαμβάνει τμήματα για 16 ολυμπιακά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβος, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, τένις, σκοποβολή, καταδύσεις, κωπηλασία, κανόε καγιάκ – καγιάκ πόλο – καγιάκ σλάλομ και επιτραπέζια αντισφαίριση.

Ο πρώτος ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος. Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού. Σήμερα, 96 χρόνια μετά την ίδρυσή του, ο Ολυμπιακός αποτελεί την πιο λαοφιλή ομάδα στην Ελλάδα, με τους περισσότερους εγχώριους τίτλους αλλά και πολλούς διεθνείς. Ο πρώτος από αυτούς ήρθε μάλιστα ανήμερα των γενεθλίων του συλλόγου το 1996, ακριβώς 25 χρόνια πριν, με έντονη την θρακιώτικη παρουσία. Όχι απλά στις εξέδρες του κατάμεστου από 18.000 κόσμο Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο.

Ήταν βλέπετε στο βόλεϊ και οι μισοί παίκτες της βασικής εξάδας είχαν καταγωγή από τα μέρη μας. Ο Σάκης Μουστακίδης ήταν ο μαέστρος, ίσως ο κορυφαίος πασαδόρος που ανέδειξε ποτέ το ελληνικό βόλεϊ, σήμερα προπονητής στη Νίκη Αλεξανδρούπολης. Ο νυν τιμ μάνατζερ της Εθνικής Ομάδας Μάριος Γκιούρδας από τις βασικές αιχμές της. Ο Αντώνης Τσακιρόπουλος, έναν χρόνο αφότου είχε οδηγήσει παρέα με τον Νίκο Σαμαρά την Ορεστιάδα στον τελικό του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας, κατακτούσε την κορυφή της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό. Ήταν 10 Μαρτίου του 1996, στα 71α γενέθλια του «Θρύλου», όταν ο Ολυμπιακός κατακτούσε για πρώτη φορά την Ευρώπη – για πρώτη φορά σε οποιοδήποτε άθλημα.

Αντίπαλος του Ολυμπιακού σε εκείνον τον αλησμόνητο τελικό ήταν η Μπάγερ Βούπερταλ. Ο Ολυμπιακός κέρδισε, μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα, 3-2 τη γερμανική ομάδα , κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου (σε όλα τα αθλήματα) και έγινε η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα βόλεϊ που έφτασε στην ευρωπαϊκή κορυφή. Στον τελικό ο Γιάννης Λάιος χρησιμοποίησε τους Γκιούρδα (9 πόντοι-13 αλλαγές), Μουστακίδη (1-1), Τσακιρόπουλο (7-2), Ερνάντες (8-25), Σάντσες (23-15), Ντράγκοβιτς (8-11), Χριστοφιδέλη (στην πρώτη χρονιά του Καβαλιώτη επί πολλά χρόνια αρχηγού του Ολυμπιακού στην ομάδα) και Αμαριανάκη.

Από τότε ο Ολυμπιακός θα κατακτήσει την Ευρώπη άλλες δέκα φορές. Μόλις ένα χρόνο μετά θα έρθει η πρώτη κούπα στο μπάσκετ, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Ρώμη απέναντι στην Μπαρτσελόνα, μετά από δύο χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς σε Τελαβίβ και Σαραγόσα. Πλέον, με τις νίκες στα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας σε Κωνσταντινούπολη και Λονδίνο, οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις του μπάσκετ έχουν φτάσει τις τρεις. Στο βόλεϊ έχουν γίνει τρία, αφού μετά το Κυπελλούχων του 1996 οι Πειραιώτες κατέκτησαν και το Τοπ Τιμς Καπ το 2005 αλλά και στις γυναίκες το CEV Challenge Cup το 2018. Έχει επίσης τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους στο πόλο, το Κύπελλο Πρωταθλητριών στους άνδρες το 2001 και το 2018, το Len Trophy στις γυναίκες το 2014 και την LEN Euroleague το 2018. Ακόμα και στην… ελληνορωμαϊκή πάλη διαθέτει από το 2006 ευρωπαϊκή διάκριση, την στιγμή που μέχρι τον τελικό με την Βούπερταλ το 1996 η μόνη ουσιαστικά διεθνής κούπα του Ολυμπιακού ήταν ένα Βαλκανικό Κύπελλο το 1963 στο ποδόσφαιρο.

Από εκείνο το ματς με την Βούπερταλ λοιπόν, άρχισε μια περήφανη συλλογή ευρωπαϊκών τίτλων για την ομάδα που σήμερα κλείνει 96 χρόνια ζωής, οι οποίοι θα κοσμούν το Νέο Μουσείο του Ολυμπιακού στο Νέο Φάληρο. Και σε αυτήν την πρώτη ευρωπαϊκή κούπα του «Θρύλου», μια μέρα σαν και αυτήν, ανήμερα των γενεθλίων του «θρυλικού» συλλόγου, η σφραγίδα της Θράκης ήταν ανεξίτηλη…