Εγγονός ενός από τους πρώτους προπονητές του ΑΟΞ και γκολκίπερ της Αυστραλίας ο υπαίτιος της πρώτης φετινής ήττας

Ενας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της σπουδαίας νίκης του Εργοτέλη επί του ΑΟ Ξάνθη, πέραν των σκορερς, ήταν ο τερματοφύλακας του Εργοτέλη Δημήτρης Κατσιμήτρος.

Λίγοι γνωρίζουν ωστόσο ότι ο συγκεκριμένος παίκτης τυγχάνει εγγονός ενός άλλου παλιού τερματοφύλακα, του Γιώργου Καρπούζα, ο οποίος υπήρξε και ένας από τους πρώτους προπονητές της ομάδας του ΑΟΞ στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή της. Αλλά και ο οποίος είχε κάνει μεγάλη καριέρα και στην Αυστραλία, την χώρα όπου κατάφερε να βρει το φιλί της ζωής και να σωθεί η ΠΑΕ Ξάνθη.

Ο αείμνηστος Γιώργος Καρπούζας (εφυγε από την ζωή το 2016) ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα σαν τερματοφύλακας στον Μακεδονικό Θεσσαλονίκης της Β’ Εθνικής στις αρχές της δεκαετίας τού 1950, φθάνοντας μάλιστα να αγωνιστεί και σε ομογενειακή ομάδα της Αυστραλίας με αποκορύφωμα την συμμετοχή του ακόμα και με την Εθνική Ομάδα των… καγκουρό. 

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα αρχές της δεκαετίας του 1960, έκανε μεγάλη προπονητική καριέρα στην Βόρεια Ελλάδα, από όπου καταγόταν και συγκεκριμένα σε ιστορικές ομάδες της τότε Β’ Εθνικής Κατηγορίας με πρώτη και καλύτερη τον ΑΟ Ξάνθης αλλά και την Κοζάνη, τη Νάουσα και τον Ολυμπιακό Βόλου.

«Αξίζει να αναφερθεί ότι σαν Προπονητής τού Α.Ο. ΞΑΝΘΗΣ ανέδειξε το μεγάλο Ποδοσφαιρικό ταλέντο τού Αντώνη Αντωνιάδη πού μετέπειτα μεταγράφηκε στον ΠΑΝΑΘΗΝΑ’Ι’ΚΟ τού Έπους τού Γουέμπλε’ι’», αναφέρει μάλιστα στην συλλυπητήρια ανακοίνωση που ειχε εκδώσει για τον θάνατό του ο Σύλλογος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του ΑΟ Θήβα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «στην Θήβα θήτευσε προπονητής στον Θρυλικό Κάδμο Θηβών , στον ΑΟ Θήβα και στον Πελοπίδα Θηβών, προσφέροντας πολλά στο Θηβαϊκό Ποδόσφαιρο με τις τεράστιες για την εποχή του εμπειρίες και γνώσεις του, έχοντας καταξιωθεί σαν Δάσκαλος τού Ποδοσφαίρου».

Εγγονός λοιπόν αυτού του ανθρώπου, που όταν έφυγε απο τη ζωή τιμήθηκε περισσότερο στην… Θήβα παρά στην Ξάνθη, τυγχάνει ο βασικός τερματοφύλακας του Εργοτέλη Δημητρης Κατσιμήτρος, που έχει εννιά εμφανίσεις με τη φανέλα της Εθνικής στις αναπτυξιακές ηλικίες και ο οποίος έχει ριζώσει τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια στην ομάδα του Ηρακλείου Κρήτης.

Ο γεννηθείς στο Σχηματάρι παίκτης (κοντά στη Θήβα) γαλουχήθηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού Πειραιώς και μετά από έναν χρόνο… στον οποίο έκανε το αγροτικό του στην Κύπρο με την Ανόρθωση, πήρε τον Σεπτέμβριο του 2017 την μεταγραφή για τον Εργοτέλη και παραμένει στην ομάδα σταθερός όλα αυτά τα χρόνια.

Τη σεζόν 2015-2016 που η Κ20 του Ολυμπιακού έπαιζε στο UEFA Youth League, ο Κατσιμήτρος πραγματοποίησε δύο μεγάλες εμφανίσεις απέναντι σε τεράστιες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως είναι η Μπάγερν και η Αρσεναλ. Μάλιστα και στα δύο παιχνίδια δεν δέχθηκε ούτε ένα γκολ! Παράλληλα, κατέγραψε συμμετοχές με την φανέλα με το εθνόσημο σε 5 αγώνες της K17, 2 παιχνίδια στην Κ18 και 2 ματς της Κ19.

Στον Εργοτέλη έχει κάνει αρκετά καλές εμφανίσεις (η κορυφαία αφορούσε ίσως πριν δυο χρόνια μια ιστορική πρόκριση επί του συμπολίτη ΟΦΗ στο Κύπελλο) και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθιερωθεί κάτω από τα δοκάρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποίησε με την Ξάνθη την 50η του εμφάνιση με την φανέλα των Κρητικών στο πρωτάθλημα.

Μάλιστα, στην αναμέτρηση με την Ξάνθη, την ομάδα της οποίας υπήρξε από τους πρώτους επιτυχημένους προπονητές ο παππούς του, ο Κατσιμήτρος έκανε μια σχεδόν αλάνθαστη εμφάνιση. Μόνο από τον Ανδρέα Τάτο νικήθηκε. Για την ακρίβεια τον νίκησε και αυτόν από την βούλα του πέναλτι αποκρούοντας την εκτέλεση, αλλά οταν ο παίκτης του ΑΟΞ πήρε το ριμπάουντ, δεν δυσκολεύθηκε να σκοράρει απέναντι στον εξουδετερωμένο γκολκίπερ.

Σε όλες τις υπόλοιπες φάσεις ο Δημήτρης Κατσιμήτρος ήταν παρών όποτε χρειάστηκε. Και κάπως έτσι, σε συνδυασμό με την απόλυτη εκμετάλλευση των αμυντικών λαθών της Ξάνθης, ήρθε η πρώτη εντός έδρας νίκη για τον Εργοτέλη και η πρώτη ήττα στο φετινό πρωτάθλημα για τον ΑΟΞ.