Δημοσιοκάφρος: Οι αντιδράσεις των ΜΜΕ της Ξάνθης για την πρώτη ήττα του ΑΟΞ

ΕΧΑΣΕ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΟΞ στην Κρήτη από τον Εργοτέλη και κατά την αγαπημένη μου συνήθεια, είπα να ελέγξω τον τρόπο που την κάλυψαν τα ξανθιώτικα μέσα ενημέρωσης. Άλλωστε, η συγκεκριμένη ομάδα είναι η μόνη που αγωνίζεται αυτήν την κορονοπερίοδο. Επίσης είναι η πιο μεγάλη της περιοχής, οπότε τι πιο λογικό από το να κυριαρχεί στα ρεπορτάζ ανεξαρτήτως του κάθε αποτελέσματός της – αλλά ειδικά όταν αν και απόλυτο φαβορί δέχεται την πρώτη της ήττα. Αμ δε όμως! Αυτό μάλλον θα ήταν κάτι λογικό για οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Για την Ξάνθη και τα περισσότερα ξανθιώτικα ΜΜΕ ήταν απλώς ένα… Σάββατο.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ; Γιατί πολύ απλά, για την συντριπτική πλειοψηφία των ιστοσελίδων που λογίζονται ως ειδησεογραφικές και έχουν την έδρα τους στην Ξάνθη, παρατηρώ μια περίεργη αδιαφορία ακόμα και για τα αγωνιστικά τεκταινόμενα στην Ξάνθη. Δεν σκοπεύω να σας κάνω αυτή τη φορά ονομαστική αναφορά, αλλά τα πιο πολλά sites δεν ασχολούνται καν με το αποτέλεσμα του αγώνα, αν και έχει ανανεωθεί η ύλη τους και υπάρχει ενημέρωση, για παράδειγμα με τα σαββατιάτικα κρούσματα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν δυο ώρες μετά την λήξη του αγώνα. Να μην πήραν χαμπάρι την είδηση για την πρώτη ήττα της ομάδας λίγο δύσκολο. Οπότε είτε απλά δεν την εκτίμησαν ως σοβαρή και άξια αναφοράς για τους Ξανθιώτες είτε δεδομένης της ήττας και μη ξέροντας τι να γράψουν και πώς να χειριστούν το θέμα, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά. Και μιλάμε για sites που πήραν χρήματα από την ΠΑΕ και διαφημίζουν τις κάρτες μέλους της.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ και οι ιστοσελίδες που καταγράφουν ξερά το αποτέλεσμα με το safe ρεπορτάζ που ανέβασε στην επίσημη ιστοσελίδα της η ομάδα. Οπως υπάρχουν και εκείνες που αρνήθηκαν να διαφημίσουν τις Κάρτες Μέλους του ΑΟΞ, όπως για παράδειγμα ο «Μαχητής». Σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, του εστάλη εντολή διαφήμισης αλλά ο Πίπης την έστειλε πίσω για να μην νομίζει κανείς ότι έχει την παραμικρή δέσμευση απέναντι στη νέα διοίκηση. Εκτοτε… «βαράει αλύπητα» τους πάντες. Από τον Τόνι Πόποβιτς προβάλλοντας ιδιαίτερα τα όσα του έχει σούρει ο Χατζημεστής μέχρι τον Μπιλ Πάπας, τον οποίο συχνά μάλιστα αποκαλεί… Μπιλ Σαββίδη, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για το γεγονός ότι επί τόσους μήνες εξακολουθεί να μην έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ξάνθη παρά τα εκατομμύρια που φέρεται να ρίχνει στην ομάδα. Από τον «Μαχητή» λοιπόν που χαρακτηρίζεται ως άτυπη αντιπολίτευση, είχαμε το βράδυ του Σαββάτου τον πιο απρόβλεπτο τίτλο. «Ο Εργοτέλης νίκησε 2-1 τη Ξάνθη, αλλά ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΟΞάρες!!! Στα “δύσκολα” σας χρειάζεται η ομάδα!», έγραψε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα.

ΒΕΒΑΙΑ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ μεινει στον τίτλο αλλά το ψάξει λίγο παραπάνω, θα παρατηρήσει ότι το ρεπορτάζ το συνόδευε το εξής σχόλιο: «Δεν έγιναν λάθη μέχρι σήμερα, αλλά “εγκλήματα”! Με κορύφωση τα μέλη που επιλέχτηκαν για την σημερινή διοίκηση της Ξάνθης για πολιτικάντικους λόγους, με αποτέλεσμα να ΔΙΧΑΣΤΕΙ ο κόσμος απο την αρχή. Τραγικά “εγκλήματα”. Αλλά αυτήν τη στιγμή χρειάζεται ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!. Η Ξάνθη χρειάζεται τους φιλάθλους της! ». Ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με ακόμα πιο σαφείς αιχμές-υποδείξεις, η ομογάλακτη «Αδέσμευτη» έγραψε στο μπλογκ της ότι η ήττα από τον Εργοτέλη «αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων στη  ομάδα του Μπιλ Πάπας». Και προσθέτει: «Εμείς θα πούμε ήταν ένα παιχνίδι, όλοι κοντά στην ομάδα μας!  Αρκεί βέβαια κι ο Μπιλ Πάπας να θέλει να κάνει αλλαγές στην ομάδα ξεκινώντας μάλιστα απο τη διοίκηση και μετά απο τον προπονητή». 

* * * * *

ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ωστόσο μέσα ενημέρωσης προκαλεί αίσθηση ο τρόπος διαχείρισης της πρώτης ήττας. H Ξάνθη Sport έχει κάνει μία όλη και όλη ανάρτηση από το τέλος του αγώνα και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Τίτλος της; «Ήταν θέμα χρόνου, η πρώτη ήττα του ΑΟΞ». Στο κείμενο του ρεπορτάζ αναφέρεται δε ότι «σε… ζόρικα μονοπάτια μπαίνει ο ΑΟΞ που γνώρισε την πρώτη του φετινή ήττα στο Παγκρήτιο». Στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι «το τελικό 2-1 από τον Εργοτέλη είναι αναμενόμενο να φέρει περισσότερη γκρίνια στην Ξανθιώτικη ομάδα που παρουσιάστηκε με 8 αλλαγές στη βασική της σύνθεση με τον Πόποβιτς στην ουσία να “εκθέτει” το αρχικό του πλάνο με την ίδια 11άδα που είδαμε να χρησιμοποιεί στους πρώτους 4 αγώνες». Σχολιάζει τέλος ότι «η Ξάνθη μένει μακριά από τις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα και μένει να δούμε αν θα υπάρξει και επόμενο… καμπανάκι στις τάξεις της ομάδας ή αν θα έχουμε κάτι πιο δραστικό».

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΗ στην ανάλυσή της προς τον προπονητή και τους παίκτες η αθλητική ιστοσελίδα SportsAddict. «Τζάμπα ήττα για την Ξάνθη στην Κρήτη! Έβγαλε βελτίωση στο πρώτο αλλά και πάλι δεν…», ήταν ο τίτλος στο ρεπορτάζ του αγώνα. Στο κείμενο της ανάλυσης, δε, αναφέρει ότι «πάλι η ομάδα της Ξάνθης “πέταξε” ένα ημίχρονο(το δεύτερο) ενώ έχασε σωρεία ευκαιριών» προσθέτοντας ότι «τα ατομικά λάθη του Τζούρμαν “πλήγωσαν” την Ξάνθη που υπέστη την πρώτη της ήττα». Και καταλήγοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό «φέρνει έντονο προβληματισμό για την Ξάνθη  που έμεινε… καθηλωμένη στους 6 βαθμούς». Η ίδια ιστοσελίδα είχε ακόμα, μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής, μόλις άλλες δυο αναρτήσεις σε σχέση με τον αγώνα, μια που αφορούσε το βίντεο με τα καλυτερα στιγμιότυπά του και μια ακόμα με τις δηλώσεις του προπονητή του Εργοτέλη Γιάννη Ταουσιάνη.

ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΚΡΟ ΑΝΤΙΘΕΤΑ βρέθηκε η οπαδική ιστοσελίδα aox1967. Δεν περιορίστηκε σε ένα-δυο ρεπορτάζ ή κριτικές αλλά μέχρι το μεσημέρι μετρούσαμε έξι αναρτήσεις σε σχέση με τα παρεπόμενα του αγώνα του Παγκρητίου. Οι βολές πρωτίστως κατά του Πόποβιτς, δευτερευόντως κατά των παικτών. «Κάντε ότι νομίζετε, θέμα σας πλέον», η πρώτη χρονικά ανάρτηση-αντίδραση μετά το τέλος του ματς, με την επισήμανση ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα ΔΕΝ “τραβάει”» και ότι «το 2-1 ΔΕΝ είναι δίκαιο, αλλά ας είναι η αφορμή για την μια και σημαντική αλλαγή που πρέπει να γίνει στον πάγκο». Ακολούθησε λίγα λεπτά μετά δεύτερη ανάρτηση, για όσους δεν κατάλαβαν καλά την πρώτη, με φωτογραφία του κόουτς Πόποβιτς και τίτλο: «Ή τον διώχνεις ή ΔΕΝ έχει ΤΕΛΟΣ η “κάτω βόλτα”». Τρίτη ανάρτηση επίσης λίγα λεπτά μετά, πάλι για τον Πόποβιτς: «Εξαφανισμένος…δεν πήγε ούτε στις δηλώσεις στην ΕΡΤ!». Κάτι που είναι αλήθεια μεν, αλλά το οποίο μέχρι στιγμής απασχόλησε μόνο το aox1967 και το ThrakiSportS.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ακολούθησε ανάρτηση για την ατομική κριτική των παικτών και αμέσως μετά μια ακόμα που παίρνει πλέον τις ευθύνες από τον Πόποβιτς και τονίζει: «Οι παίκτες ΔΕΝ είναι άμοιροι ευθυνών! Να αναλογιστούν τις ευθύνες τους…». Μάλιστα, σε αυτήν γράφεται μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν παίκτες πού παίζουν περισσότερο με το στόμα παρά με τα πόδια. Το αν είναι καλός ή κακός προπονητής ο Τόνι Πόποβιτς θα το δούμε στο τέλος. Είναι αποφασισμένος ο Bill Papas να τον στηρίξει και το πράττει με αποφασιστικότητα παρά τα αρνητικά αποτελέσματα. Σήμερα για να πούμε την αλήθεια έγιναν 8/11 αλλαγές στην ενδεκάδα, για ΠΡΩΤΗ φορά καιρό τώρα είδαμε μια ΛΟΓΙΚΗ στην ομάδα και μια ΣΥΝΟΧΗ με στόχο να πρεσάρει ΨΗΛΑ (…) εγιναν αλλαγές ΛΟΓΙΚΕΣ, ΔΕΝ έγινε κάτι το οποίο ήταν χτυπητό, σωστά βγήκαν οι άρρυθμοι Ντίνας και Τεσίγια (…) ΟΝΤΩΣ πάλεψε με το “εγώ” του, έγιναν κάποιες αλλαγές σε βασικά στοιχεία του παιχνιδιού και προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση. Οπότε και θα συνεχίσει ως έχει ο σύλλογος».

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ίδιο άρθρο, αφού έχει πλήρως… ανατρέψει ουσιαστικά τα όσα γράφονταν στα τρία προηγούμενα: «Δεν νοείται οι ποδοσφαιριστές να ασκούν κριτική στον προπονητή. ΔΕΝ είναι η δουλειά τους. Κάποιοι εξ’αυτών κερδίζουν λεφτά που άλλοι στο παρελθόν, ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ, ούτε που…τα είδανε από τον Πανόπουλο που δεν φημιζόταν για άνθρωπος που τα σκόρπαγε. ΔΕΝ νοείται να έχουν ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ σε προπονήσεις, μισθοδοσία και να βλέπουμε ΣΚΥΜΕΝΑ κεφάλια στο γήπεδο και ΚΥΡΙΩΣ “ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ” στην πόλη και τις προσωπικές τους συζητήσεις ! Άλλη είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουν ! (…) Είναι δυνατόν να βλέπουμε μουρμούρα στον προπονητή ΕΝΤΟΣ αγωνιστικού χώρου για τις επιλογές του αλλά ακόμα και εκτός ; Τον Πόποβιτς κριτική θα τον κάνει ο κόσμος, η διοίκηση, τα ΜΜΕ. Δουλειά των ποδοσφαιριστών είναι να ΠΑΙΖΟΥΝ. Να δικαιολογούν τα ΥΨΗΛΑ μεροκάματα τους !».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ για την ώρα από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα, το πρωί της Κυριακής με τίτλο «Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο “θέλω” και το “μπορώ”». Αντιγράφω μέρος και από αυτό το κείμενο για να πάρετε εικόνα από την κριτική τη επόμενης μέρας: «Προσφέρονται λοιπόν οι ιδανικές συνθήκες εργασίας σε έναν σύλλογο και οι παραπάνω, ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές, αποδεικνύονται ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ των περιστάσεων. (…) Προπονητής και παίκτες φαίνονται εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο “θέλω” του Συλλόγου και των οπαδών και το δικό τους “ΜΠΟΡΩ”. Η συνέχεια είναι κρίσιμη και αν κρίνουμε από τα μηνύματα του κόσμου και τις αναρτήσεις στο social media θα πρέπει να έχεις πρόβλημα αντίληψης για να καταλάβεις ότι με τις υφιστάμενες συνθήκες μόνο αισιοδοξία δεν κυριαρχεί στο μυαλό όλων».

* * * * *

ΠΡΙΝ ΚΛΕΙΣΩ ΑΥΤΗΝ την έκτακτη εμφάνισή μου, να επισημάνω ότι εν τέλει τις αναρτήσεις και την γκρίνια του κόσμου στα social media μόνο το οπαδικό aox1967 και το ThrakiSportS τις ανέδειξε. Το ThrakiSportS που για να ευλογήσω και τα γένια της διεύθυνσης, ήταν το μόνο θρακιώτικο μέσο που βρέθηκε στο Παγκρήτιο. Το ThrakiSportS που είχε όχι μία, δύο ή τρεις αναρτήσεις μετά τον αγώνα αλλά μετράω ΔΕΚΑ τον αριθμό και συνεχίζει. Είναι άλλωστε και το μόνο μέσο που παρά την ήττα και το βαρύ κλίμα, μέχρι και κάποια δήλωση μετά τον αγώνα κατάφερε να εξασφαλίσει από την ομάδα του ΑΟΞ.

ΞΑΝΑΕΥΛΟΓΩ ΛΟΙΠΟΝ τα γένια της διεύθυνσης, να κερδίσω την εμπιστοσύνη της τώρα στο ξεκίνημά μου σε αυτήν την ιστοσελίδα ώστε σύντομα να αρχίσω να γράφω χύμα και τσεκουράτα και τα στραβά, γιατί εγώ έχω εντοπίσει και τέτοια. Τα ξαναλέμε εκτός απροόπτου την Τρίτη, που λέω να καθιερώσω ως ημέρα του τακτικού μας ραντεβού. Αντιος…

Ο Δημοσιοκάφρος