Στο αρχείο από τον Άρειο Πάγο η καταγγελία για τους εφέτες που επέβαλαν τις ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Μπορεί αυτήν την εβδομάδα να έγινε γνωστό ότι ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ Δημήτρης Σκουτέρης ελέγχεται πειθαρχικά για τις προ τριετίας αποφάσεις του, ωστόσο καταγγελία είχε γίνει στον Άρειο Πάγο και κατά του μέχρι προ εξαμήνου προέδρου της Εφέσεων Παναγιώτη Φιλόπουλου καθώς και του μέλους της Εφέσεων Γεράσιμου Βρυώνη.

Πρόκειται για τους δύο δικαστές που επικύρωσαν την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League επιβάλλοντας αφαίρεση 7 βαθμών σε Ξάνθη και ΠΑΟΚ για την περίφημη υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας και επιπλέον 5 βαθμών στην Ξάνθη για το μετοχολόγιό της. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είχε καταγγείλει τους δικαστές στον Άρειο Πάγο ζητώντας την πειθαρχική τους δίωξη.

Οπως ωστόσο έγινε γνωστό λίγο πριν την εκπνοή του 2020 και με αφορμή τον έλεγχο για τον Σκουτέρη, οι συγκεκριμένοι όχι μόνο δεν ελέγχονται πλέον για την απόφασή τους αυτή αλλά η καταγγελία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήδη έχει πάει στο αρχείο. Με άλλα λόγια, δεν βρέθηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος των δύο δικαστικών που να δικαιολογεί έστω την περαιτέρω έρευνα για πιθανή άσκηση πειθαρχικής δίωξης σε βάρος τους.

Στις 19.05.2020 ο ΠΑΟΚ κατήγγειλε στον Άρειο Πάγο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης τους εφέτες κ.κ. Φιλόπουλο και Βρυώνη για την απόφαση που έλαβαν να απορρίψουν την έφεση του «Δικεφάλου» κατά της πρωτόδικης απόφασης για τη γνωστή υπόθεση της πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη. Τις κατέθεσε τις καταγγελίες ο ΠΑΟΚ και ζήτησε να ελεγχθούν πειθαρχικά επειδή σε μια άλλη, προηγούμενη, υπόθεση είχαν αποφασίσει διαφορετικά για το «δικαίωμα» της πρόσθετης παρέμβασης, το οποίο αναγνώρισαν στον Ολυμπιακό.

Πώς και που κατέληξε εκείνη η καταγγελία; «Στα αζήτητα του Αρείου Πάγου», όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης συμφερόντων Μαρινάκη. Και συμπληρώνουν: «Η καταγγελία αναγνώστηκε, ερευνήθηκε και κρίθηκε ότι είναι απολύτως στον αέρα, δεν εδράζεται σε κανένα στοιχείο, δεν έχει καμία νομική βάση και διαβιβάστηκε στο αρχείο προς ιστορική έρευνα από τον ερευνητή του μέλλοντος. Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν στις 20 Ιουλίου 2020».

Αίσθηση προκαλεί πάντως το χρονικό σημείο στο οποίο γίνεται αυτή η αποκάλυψη. Αφορμή είναι ασφαλώς η δημοσιοποίηση της έρευνας για Σκουτέρη, αλλά συμπίπτει με την σε εκκρεμότητα απόφαση της νέας Επιτροπής Εφέσεων με την νέα της σύνθεση για την ίδια υπόθεση. Ωστόσο η γνωστοποίηση αυτήν την περίοδο ότι εκείνη η καταγγελία του ΠΑΟΚ τέθηκε στο αρχείο από τον Άρειο Πάγο θα μπορούσε να συνιστά στα μάτια κάποιων και ως μια άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας στην προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη που είχε στην συνέχεια η υπόθεση στο CAS, κάτι που θα μπορούσε να μην περάσει απαρατήρητο και από τα νέα μέλη της Επιτροπής Εφέσεων που δίκασαν την υπόθεση και εκκρεμεί τις επόμενες μέρες (ή και ώρες;) η απόφασή τους…