7 ώρες συνεδρίαση με αναφορές σε… Φιντέλ Κάστρο και Γιώργο Γεωργίου! Πότε η απόφαση

Μέχρι το μεσημέρι της άλλης Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου έχουν προθεσμία όλες οι πλευρές να καταθέσουν έγγραφα υπομνήματα για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας της Ξάνθης με τον ΠΑΟΚ, που αναβίωσε επί σχεδόν επτά ώρες στην αίθουσα της ΕΕ της ΕΠΟ όπου συνεδρίασε η Επιτροπή Εφέσεων μετά την αναπομπή από το CAS.

Η εκδίκαση ξεκίνησε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ. Οι άνθρωποι της ΠΑΕ Ξάνθη μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης και προσπάθησαν να πείσουν με την πρόσθετη παρέμβασή τους ότι η υπόθεση οφείλει να ξεκινήσει από το μηδέν και ως προς την ομάδα της Θράκης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόσφατη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Ξάνθη από τους Πανόπουλο και Συγγελίδη στον Μπιλ Πάπας, υποστηρίζοντας ότι με την έγκριση που έδωσε η ΕΕΑ για αυτήν τηγν αγοραπωλησία ουσιαστικά αναγνώρισε εμμέσως το λάθος της περί πολυϊδιοκτησίας τον περασμένο Ιανουάριο.

Η Ξάνθη τοποθετήθηκε μετά τις οκτώ το βράδυ και για περίπου μία ώρα, ενώ την τελευταία ώρα υπήρχαν οι δευτερολογίες. Στην συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε ο Αλέξης Κούγιας, ενώ δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναβολής που κατέθεσε. Στο αίτημα αυτό αντιτάχθηκε έντονα ο ΠΑΟΚ και λιγότερο η Ξάνθη και ο Ολυμπιακός, με τους Θρακιώτες να επισημαίνουν ότι σε περίπτωση αναβολής επιθυμούσαν στην επανεκδίκαση να οριστεί μια πιο μεγάλη αίθουσα και να παραβρεθούν δια ζώσης οι δικηγόροι της. Τελικά απορρίφθηκε τόσο το αίτημα αναβολής της ΑΕΛ όσο και το αιτημα μεταφοράς σε μεγαλύτερη αίθουσα της Ξάνθης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΠΑΕ Ξάνθη εκπροσωπήθηκε από τον καθηγητή του ΔΠΘ Χρήστο Δετσαρίδη, τον δικηγόρο του Συγγελίδη και μέλος του ΔΣ της Βιαμάρ Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, την εξειρικευμένη δικηγόρο Σορίνα Παπαδοπούλου (ειχαν παραστει καο σε όλες τις προηγούμενες εκδικάσεις) καθώς και τον νέο αντιπρόεδρο και νομικό σύμβουλο της ΠΑΕ Ξάνθη Φάνη Ουζουνίδη. Σε σχέση με τις παλαιότερες εκπροσωπήσεις, δεν παραβρέθηκαν ο Χάρης Δασκαλάκης που είναι προσωπικός δικηγόρος του Πανόπουλου καθώς και ο τότε αντιπρόεδρος της ομάδας Γιώργος Στράτος (αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ενδεχομένως δεν παρακολουθούσαν την διαδικασία, αφού όπως προαναφέρθηκε μεγάλο μέρος της έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με zoom).

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Λάμπρο Μπίρδα, Αχιλλέα Μαυρομμάτη, Νίκο Λαγαρία, Τάκης Μπαλτάκο και Θεοδωρο Κατσά. Οι δικηγοροι του δικεφάλου ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν επιχειρήματα επί δίωρο, μετά από μια έντονη διχογνωμία που υπήρξε με αυτους του Ολυμπιακού, καθώς και οι δύο πλευρές ήθελαν να μιλήσουν τελευταίες. Τελικά τον τελευταίο λόγο τον είχε η Ξάνθη, ενώ ο Ολυμπιακός ήταν ο άτυπος νικητής αυτής της κόντρας. Τα επιχειρήματα των Παιραιωτών ανέπτυξαν οι καθηγητές Βενιέρης και Τσιρωνάς, ο Περράκης που ήταν στο παρελθόν μέλος της ΕΕΑ, οι νομικοί συμβουλοι της ΠΑΕ Γιάννης Χατζησαββάογλου και Δημήτρης Καρπετόπουλος και η γενική διευθυντρια της ΠΑΕ Λίνα Σουλούκου, που προκάλεσε αίσθηση ότι κάποια στιγμή αναφέρθηκε μέχρι και στις δηλώσεις του πρώην προέδρου του Απόλλωνα Σμύρνης και γνωστου δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργίου για να τεκμηριώσει ότι ήταν κοινό μυστικό η σχέση Ξάνθης-ΠΑΟΚ.

Η άλλη ατάκα που έγραψε στην πολύωρη διαδικασία ήταν αυτή του προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων Ηλία Γιαρένη, ο οποίος όταν είχε διαπιστώσει υπέρβαση του χρόνου από τον δικηγορο του Ολυμπιακου Γιάννη Χατζησαββάογλου και μετά από αναφορά του τελευταίου ότι έχει μιλήσει λίγο, του επισήμανε: «Εχετε αίσθηση του χρόνου αντίστοιχη με του Φιντέλ Κάστρο που ξεκινούσε μια παρουσίαση στην Κούβα και κράταγε οκτώ ώρες». Από εκεί και πέρα ο πρόεδρος, που τόσο είχε αμφισβητηθεί το προηγούμενο διάστημα, προήδευσε μιας μάλλον ήρεμης διαδικασίας και χρειάστηκε λίγες φορές να παρέμβει. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως έδειξε αρκετά διαβασμένος, ζητώντας απο τους δικηγορους να μην επαναλαμβάνουν γνωστά πράγματα, τα οποία έτσι κι αλλιώς θα μπορέσουν να ανατύξουν εκτενώς στα υπομνήματα που θα καταθέσουν.

Σε γενικές γραμμές ο ΠΑΟΚ όπως και η Ξάνθη προσπάθησαν να πείσουν ότι η υπόθεση οφείλει να εκδικαστεί από το μηδέν, σαν να μην υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση είτε από το Πρωτοβάθμιο Όργανο είτε από την ΕΕΑ, της οποίας αμφισβητήθηκε έντονα το πόρισμα. Μάλιστα, η πλευρά του ΠΑΟΚ δήλωσε ότι θα προσκομήσει ένορκη βεβαίωση του νυν διευθυντή του Σαλέ της Ξάνθης που θα διαψεύδει τον ισχυρισμό Μαρούπα ότι πήγε στα Πηγάδια και έκανε αυτοψία. Επίσης, ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να πείσει ξανά οτι δεν έχει δικαίωμα παρουσίας ο Ολυμπιακός.

Από την πλευρά του, ο Ολυμπιακός υποστήριξε ότι η βάση πάνω στην οποία οφείλει να κινηθει η Εφέσεων είναι το πόρισμα της ΕΕΑ, τόνισε οτι ποτέ δεν έχει αμφισβητηθεί από το 2002 οποιαδήποτε απόφασή της, επέμεινε ότι το θέμα της πολυϊδιοκτησίας στην ουσια του έχει ξεκαθαρίσει, υποστηριξε ότι η θέση του ΠΑΟΚ μπορεί να χειροτερεύσει και αυτό διεκδικεί η ομάδα του Πειραιά ενώ για την Ξάνθη τόνισε ότι κατέστη αμετάκλητη η απόφαση και μάλιστα υπήρξε επιχειρηματολογία ότι ο Πανόπουλος δεν πήγε στο CAS γιατί στην πραγματικότητα είχε πουλήσει προ καιρού την Ξάνθη και δεν ενδιαφερόταν για την ομάδα.

Σε γενικές γραμμές, όσοι έχουν παρακολουθήσει από την αρχή αυτήν την υπόθεση, δεν έγιναν και πολύ σοφότεροι από αυτήν την διαδικασία. Πλέον τα κάστανα από τη φωτιά θα κληθούν να βγάλουν οι τρεις εφέτες, αφού πρώτα κατατεθούν τα υπομνήματα την άλλη Τετάρτη. Δεδομένου ότι αυτά αναμένεται να είναι πολυσέλιδα, θα πρέπει να θεωρείται δύσκολο να υπάρξει έκδοση απόφασης εντός του μήνα και μάλλον θα πρεπει να αναμένουμε την πολύκροτη απόφαση στις αρχές του 2021. Και ένα είναι δεδομένο, ότι όποιος είναι δυσαρεστημένος εκ των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ θα έχει την δυνατότητα εκ νέου να προσφύγει στο CAS…