Άρθρο του Κυριάκου Θωμαΐδη για πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων που θα δικάσει ΠΑΟΚ και Ξάνθη

Ο Κυριάκος Θωμαΐδης δημοσίευσε ένα άρθρο για την εκδίκαση της υπόθεσης της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας Ξάνθης – ΠΑΟΚ και για τον εφέτη Ηλία Γιαρένη, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστεί να κάνει το βήμα που θα απαλλάξει την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη από τις σκιές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο sdna και από την στιγμή που αφορά μια μείζονα υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Ξάνθη, το ThrakiSportS το αναδημοσιεύει προς γνώσιν των Θρακιωτών φιλάθλων:

Με τούτα και με τ’ άλλα φτάσαμε επιτέλους στην εκδίκαση της υπόθεσης της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας. Την επόμενη Τετάρτη η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κάλεσε τους διαδίκους.

Το δικαιοδοτικό όργανο είναι ανενεργό περίπου τέσσερις μήνες λόγω των αλλεπάλληλων παραιτήσεων των τακτικών δικαστών.

Ο εφέτης Νίκος Βόκας παραιτήθηκε για λόγους δικαστικής ευπρέπειας διότι του “καταλόγιζαν” ότι ο τόπος κατοικίας του είναι κοντά στο γήπεδο του ΠΑΟΚ! 

Η συνάδελφός του Μαργαρίτα Στενιώτη παραιτήθηκε δύο μέρες μετά την εκλογή της για να αποφύγει σχόλια περί της αμεροληψίας της λόγω του ότι ο σύζυγός της είναι… ΑΕΚ (!) και η σχέση του με το ποδόσφαιρο περιορίζεται στο να ασκεί καθήκοντα προπονητή στην ομάδα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πρόεδρος της πολύπαθης Επιτροπής ανέλαβε ο εφέτης Ηλίας Γιαρένης, ο οποίος εδώ και χρόνια είχε τις δύο κόρες του στο κολυμβητικό τμήμα του Ολυμπιακού. Κατά τον ίδιο τρόπο αμφισβητήθηκε η αμεροληψία του, αλλά ο κ. Γιαρένης θεώρησε ότι μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του αθλητικού δικαστή και παρέμεινε στη θέση του.

Αν ζούσαμε σε άλλη χώρα και υπήρχε ένα διαφορετικό ποδοσφαιρικό περιβάλλον, όλα αυτά που συζητάμε θα είχαν το χαρακτήρα ανεκδοτολογίας. Όμως η τοξικότητα, η αμφισβήτηση και η καχυποψία αναγκάζουν δικαστές με εξαιρετική νομική συγκρότηση να παίρνουν το καπελάκι τους και να φεύγουν για να μην υπάρξει ίχνος αμφιβολίας για τις αποφάσεις τους.

Ο εφέτης Ηλίας Γιαρένης έχει αναλάβει πολύ μεγάλες υποθέσεις, όπως η δίκη της Siemens. Ουδείς θέτει ζήτημα για τη νομική του κατάρτιση. Όμως στην υπόθεση της επόμενης Τετάρτης θα χρειαστεί ο ίδιος να κάνει το βήμα που θα απαλλάξει την ποδοσφαιρική δικαιοσύνη από τις σκιές. Επειδή γνωρίζει πολύ καλά την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα κρίνει αν η αυτοεξαίρεσή του δημιουργεί συνθήκες ομαλότητας της διαδικασίας.

Ο κ. Γιαρένης είναι ευφυής άνθρωπος και πολύ καλός δικαστής. Οι προηγούμενοι συνάδελφοί του αποχώρησαν από την Επιτροπή επικαλούμενοι λόγους δικαστικής ευπρέπειας. Ο ίδιος έχει την άνεση να καταθέσει αίτημα αποχής ειδικά γι’ αυτή την υπόθεση και να αναλάβει ο αναπληρωτής του Αντώνης Μελισσινός.

Μακριά από μας οι υποδείξεις στους δικαστές για το πώς θα κάνουν τη δουλειά τους. Όμως πολλές φορές το περιβάλλον αποδεικνύεται ισχυρότερο από την ουσία. Είναι κρίμα με την έναρξη των εργασιών της νέας Επιτροπής Εφέσεων, να δημιουργηθούν ζητήματα προβληματικής απονομής της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.