Βολές Βαλαβανόπουλου: «Ολοι κοιτούν τα συμφέροντά τους αλλά κανείς δεν σκέφτεται το ποδόσφαιρο»

Ο Νίκος Βαλαβανόπουλος γύρισε μετά από ένα χρόνο για τη δεύτερη θητεία του στην Καβάλα, έχοντας περάσει παλιότερα και σε Ξάνθη, Ατσαλένιο, Νέστο Χρυσούπολης, Πανθηραϊκό. Μίλησε στον soccerpractor για την αβεβαιότητα στην κατηγορία, αλλά και τις πρωταγωνιστικές βλέψεις των «Αργοναυτών».

Για την κατάσταση αβεβαιότητας λόγω του κορονοϊού ανέφερε: «Είναι δύσκολο αυτό που ζούμε. Προσπαθώ να βρίσκω διάφορα πράγματα να ασχολούμαι, ώστε να γεμίζω τις μέρες και τις ώρες που περνάω στο σπίτι. Τον αριθμό «6», εξόδου στα μηνύματα, τον χρησιμοποιώ καθημερινά, για σωματική άσκηση. Πηγαίνω στο κοντινότερο γήπεδο για να εφαρμόσω κάποιο πρόγραμμα εκγύμνασης, πάντα με προσοχή και όχι σε πολυκοσμία. Δε θα πω αν είμαστε καλύτερα ή χειρότερα από την άνοιξη και το πρώτο lockdown. Θα πω ότι απαιτείται η ίδια προσοχή και σοβαρότητα. Όπως τότε έτσι και τώρα, ο καθένας να είναι ατομικά υπεύθυνος, για τον εαυτό του και τους γύρω του, ώστε να καταπολεμήσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση με τον ιό. Δεδομένα προέχει η υγεία όλων και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα, σαν την υγεία δεν έχει».

Για το πόσο κοστίζει στους αθλητές που δεν παίζουν η δεύτερη καραντίνα ανέφερε: «Είναι παρά πολλοί οι μήνες που είμαστε έτσι, είναι δύσκολο να επανέλθουμε ξανά σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Από τον Μάρτιο κανένα επίσημο ματς. Μας λείπουν πολλές ομαδικές προπονήσεις, λείπει πολύ ο αγωνιστικός ρυθμός που είναι το κύριο κομμάτι για τους αθλητές».

Για το αν συμφωνεί με τις κινήσεις, τους χειρισμούς και τις επιλογές των αρμοδίων στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και τα μέτρα, σχολίασε: «Συμφωνώ με τα μέτρα προστασίας που έχουν επιλεγεί, πρέπει να τα τηρήσουμε ώστε να μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε και να έρθουμε ξανά στην καθημερινότητα που είχαμε και εννοώ για τα μέτρα της καθημερινότητας. Βέβαια, για το ποδόσφαιρο εδώ στην Ελλάδα κάτι πάει λάθος. Όσοι αποφασίζουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο πηγαίνουν σύμφωνα με τα συμφέροντα τους και για αυτό γίνεται όλο αυτό το μπάχαλο και η αναστάτωση. Καταστρέφεται το σπορ, κάθε χρόνο οι ομάδες και οι παράγοντες αυτών επιβαρύνονται με περισσότερα έξοδα και μετά το ένα φέρνει το άλλο. Απομακρύνονται άνθρωποι που είχαν στόχο και ικανότητα να βοηθήσουν τον ελληνικό αθλητισμό. Χρόνο με το χρόνο το φως δυστυχώς απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Οι παράγοντες και οι επενδυτές τα παρατάνε. Χάνουν χρήματα και πέφτουν έξω, αθλητές σταματούν από μικρή ηλικία. Επίσης, γονείς εν δυνάμει ποδοσφαιριστών πλέον προσπαθούν να αλλάξουν κατεύθυνση στα παιδιά τους ώστε να μην ασχολούνται με το ποδόσφαιρο».

Όσο για την κατάσταση ειδικά για τον ΑΟΚ, που χάνει το βηματισμό του και την καλή εικόνα που έδειξε στα τεστ προετοιμασίας, αλλά και τις βλέψεις, όποτε αποφασιστεί σέντρα; «Όλες ανεξαιρέτως οι ομάδες έχουν επηρεαστεί αγωνιστικά, όπως προείπα. Είναι δύσκολο να βρεις αγωνιστικά τον εαυτό σου σε μικρό χρονικό διάστημα. Χρειάζεται πολλή προσοχή όταν και αν θα υπάρξει έναρξη της αγωνιστικής περιόδου, πολλές ομάδες θα έχουν θέμα με τραυματισμούς μυϊκούς. Πιο ειδικά για εμάς, η Καβάλα είναι μια ιστορική ομάδα, με βαριά φανέλα. Σίγουρα πρέπει να πρωταγωνιστεί σε οποία κατηγορία και να παίζει. Είχαμε βρει ρυθμό αγωνιστικό, σε κάθε φιλικό προσπαθούσαμε να είμαστε όλο και καλύτεροι, ήμασταν αήττητοι και σε δύσκολα φιλικά, με αντιπάλους παραπάνω κατηγοριών. Κάθε βδομάδα δουλεύαμε πάνω στις αδυναμίες μας. Έχουμε πάρει προγράμματα ώστε να δουλεύουμε όσο μπορούμε. Η έναρξη όμως ξανά είναι άγνωστη, όπως και σε τι κατάσταση θα είμαστε τότε. Πιστεύω ότι ο πήχης είναι ψηλά στον ΑΟΚ, για πρωταγωνιστικές βλέψεις, όποτε παρέλθει αυτό το… χάος και αποφασιστεί η σέντρα».

Για το τι θα έπρεπε να αλλάξει στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο Νίκος Βαλαβανόπουλος αναφέρει: «Δεν ξέρω αν πρέπει να αλλάξει κάτι, δεν μπορώ να πάρω εγώ την απόφαση. Αυτοί που πρέπει, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να είναι υπεύθυνοι για το ελληνικό ποδόσφαιρο πιο σφαιρικά, όχι μόνο για μια κατηγορία. Αυτοί πρέπει να το δουν και να σκεφτούν τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές, γιατί μέχρι στιγμής αμφιβάλλω αν νοιάζονται τόσο για εμάς. Όπως προείπα, όλα είναι θέμα συμφερόντων, έτσι φαίνεται εδώ και καιρό. Θα μπορούσαν να είχαν αρχίσει όλες οι κατηγορίες στην ώρα τους, όπως η Σούπερ Λιγκ 2 και η Φούτμπολ Λιγκ, αλλά δεν έγινε ποτέ. Είμαστε η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουν ξεκινήσει οι δυο επαγγελματικές κατηγορίες και έχει ξεκινήσει μόνο η Super league 1. Απλά οι αρμόδιοι πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλον. Mάλλον υπάρχει έλλειψη πραγματικής βούλησης και αποφασιστικότητας. Δεν παίρνουν ευθύνες, οικογένειες που ζουν από το ποδόσφαιρο έχουν να πληρωθούν αρκετούς μήνες. Ελπίζω έστω και αργά κάποιοι να σταθούν στο ύψος τους. Δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει τόσο, τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος, το πως θα επιβιώσουν οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, οι γυμναστές και οι ομάδες στην Ελλάδα, όσοι ζουν από το ποδόσφαιρο».

Κλείνοντας, μια ευχή για τον κόσμο, που δεν μπορεί να έρχεται πια στα γήπεδα: «Θέλω να ευχηθώ υγεία σε όλο τον κόσμο, να υπάρχει προσοχή και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Επί τη ευκαιρία, είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε δημόσια πολλά συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δουλεύουν στα νοσοκομεία, όλο το υγειονομικό προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμες, νοσοκόμοι νοσηλεύτριες, νοσηλευτές κλπ. Με κίνδυνο για τους ίδιους, παλεύουν καθημερινά και βοηθούν ανθρώπους ώστε να ξεπεράσουν αυτό που λέγετε κορονοϊός. Τους ευχαριστούμε».