Ο Νίκος Σοφιανίδης περιγράφει από τις ΗΠΑ το κλίμα της εκλογικής κόντρας Τραμπ-Μπάιντεν την εποχή του Covid19

Ολος ο πλανήτης έχει στραμμένα τα βλέμματά του στις ΗΠΑ, όπου την Τρίτη διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές. Θα παραμείνει ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλα τέσσερα χρόνια στην προεδρία της υπερδύναμης ή θα καταφέρει να γίνει νέος πλανητάρχης ο Τζο Μπάιντεν;

Ο πλανήτης αναμένεται να παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα την εκλογική αναμέτρηση, που μπορεί να αφορά μια χώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού αλλά εν τέλει αφορά τον καθένα μας, όπως φάνηκε από την πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Η κρισιμότητα μάλιστα αυτής της αναμέτρησης επιτείνεται σε μια τόσο ρευστή εποχή όπως αυτή που διανύει ο πλανήτης μας εξαιτίας του κορονοϊού.

Το ThrakiSportS αναζήτησε τον κορυφαίο αθλητή που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στις ΗΠΑ και έχει σχέσεις με την περιοχή μας. Ο λόγος για τον κολυμβητή Νίκο Σοφιανίδη. Με πατέρα από τις Σέρρες και μητέρα από την Δράμα, βρέθηκε για πολλά χρόνια στην Θράκη λόγω του επαγγέλματος των γονιών του (στρατιωτικοί και οι δύο) και εκεί διατηρεί φίλους, πολλοί από τους οποίους έγιναν όχι μόνο στα σχολεία αλλά κυρίως στα κολυμβητήρια της Ξάνθης και της Αλεξανδρούπολης.

Πρώτος του σύλλογος υπήρξε ο Ποσειδώνας Ξάνθης. Εκεί έκανε τις πρώτες του βουτιές, τις πρώτες του χεριές στο κολύμπι όταν ήταν 7 ετών. Συνέχισε και αναδείχθηκε πρωταθλητής για την ηλικία του, στον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης Αλεξανδρούπολης, καθώς η οικογένεια μετακόμισε στον Έβρο όταν ο Νίκος ήταν 10 ετών. Πλέον εδώ και μερικά χρόνια ανήκει στον ΠΑΟΚ, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια η βασική του ομάδα είναι αυτή του Πανεπιστημίου στο Λουιβίλ του Κεντάκι (University of Louisville), όπου αυτήν την περίοδο ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και τον τομέα του Μάρκετινγκ και του Μάνατζμεντ, καθώς βρίσκεται στο τέταρτο έτος της σχολής του.

«Για τις εκλογές εδώ γενικά έχουν κινητοποιηθεί αρκετά. Πιο πολύ στοχεύουν στο να ψηφίσει ο κόσμος γιατί στις προηγούμενες εκλογές δεν είχαν ψηφίσει αρκετά άτομα», μας λέει ο Νίκος Σοφιανίδης από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αν και δηλώει ότι δεν είναι ενδεχομένως το πιο κατάλληλο πρόσωπο να μιλήσει για αυτές τις εκλογές. «Στο Πανεπιστήμιο είμαστε φοιτητές από πολλά μέρη του κόσμου και αρκετοί αμερικανοί φυσικά, αλλά δεν θα έλεγα ότι στις συζητήσεις μας μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι αμερικανικές εκλογές. Το αντίθετο, θα έλεγα ότι περισσότερο ασχολούμαστε με τον κορονοϊό», σχολιάζει.

Αναφορικά με αυτό το παγκόσμιο θέμα της πανδημίας, ο Νίκος Σοφιανίδης επιβεβαιώνει ότι και στις ΗΠΑ υπάρχει το τελευταίο διάστημα κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων. Ο ίδιος είχε έρθει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, επέστρεψε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, παρακολουθεί τις εξελίξεις και στις δύο χώρες αλλά διευκρινίζει ότι τουλάχιστον εκεί δεν διανοείται κανείς να «κλείσει» τον αθλητισμό.

«Εδώ είναι πολύ προσεκτικοί σε θέματα υγιεινής. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους και ακολουθούν πίστα τους κανόνες. Στο πανεπιστήμιο τα μαθήματα γίνονται κυρίως online και άμα χρειαστεί να πάμε για μάθημα στην τάξη, φοράμε μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια του μαθήματος. Το κολυμβητήριο του πανεπιστήμιου είναι ανοιχτά μόνο για την ομάδα του πανεπιστήμιου και γίνονται συχνά τεστ κορονοϊού σε όλους εμάς τους αθλητές», λέει ο κορυφαίος Έλληνας κολυμβητής.

Τα δεδομένα λόγω της πανδημίας αλλάζουν κάθε μέρα, με αποτέλεσμα ο Νίκος Σοφιανίδης να μην είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα γίνει το κολεγιακό πρωτάθλημα. «Εδώ δεν ξέρουμε καλά καλά αν μετά την αναβολή, θα γίνουν κανονικά του χρόνου οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο», σχολιάζει ο ίδιος. Οι Ολυμπιακοί Αγωνες αποτελούν και για τον ίδιο πάντως μεγάλο στόχο. «Ονερο ζωής», όπως αναφέρει. Βέβαια διευκρινίζει ότι για να καταφέρει να δώσει το παρών σε αυτούς πρέπει να κάνει ατομικά ρεκόρ και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι με τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν παύει να ελπίζει. «Άλλωστε ο στόχος μας τόσο στον αθλητισμό όσο και στην ζωή είναι κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι», καταλήγει.