Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη παραμένει 48 ώρες πριν την διεξαγωγή του το δεύτερο μπαράζ Απόλλων – Ξάνθη

Ο Απόλλων Σμύρνης επικράτησε με 1-0 στα Πηγάδια της Ξάνθης στον πρώτο αγώνα μπαράζ μεταξύ των δυο ομάδων, σε μια αναμέτρηση που μετέδωσε η ΕΡΤ. Ωστόσο το δεύτερο παιχνίδι που θα κρίνει και το ποια από τις δυο ομάδες θα λάβει μέρος στην Super League είναι τηλεοπτικά στον… αέρα.

Βάσει της νομοθεσίας, από την στιγμή που αυτά τα ματς αποτελούν αναμετρήσεις της περσινής σεζόν, ισχύουν όσα είχαν συμφωνηθεί για την περσινή σεζόν. Για τον λόγο αυτόν το πρώτο ματς στα Πηγάδια μεταδόθηκε από την ΕΡΤ Sports, καθώς η ΕΡΤ είχε τα δικαιώματα των εντός έδρας της Ξάνθης στην Super League 1.

Μάλιστα, το γεγονός ότι το μπαράζ είναι διπλό διευκόλυνε τηλεοπτικά τις καταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 στο μπαράζ της Ξάνθης με τον Απόλλωνα Σμύρνης που ήταν μονο το ματς, είχε επιλεγεί η διπλή μετάδοση και από τη Nova (που είχε τότε την κεντρική διαχείριση της Super League) και από την Cosmote (που είχε τότε την κεντρική διαχείριση της Football League).

Τώρα το κάθε ματς πάει στον τηλεοπτικό φορέα με τον οποίο έχει συμφωνήσει ο γηπεδούχος. Στο Ξάνθη – Απόλλων ήταν εύκολο λοιπόν να καταλήξει στην ΕΡΤ. Στον Απόλλων – Ξάνθη όμως τα πράγματα περιπλέκονται παρόλο που επίσης η ΕΡΤ έχει τα δικαιώματα της Super League 2. Και αυτό, καθώς η διοικηση της ΕΡΤ και η διοικηση του Απόλλωνα βρίσκονται στα μαχαίρια.

Ο Απόλλων υποβιβάστηκε πέρυσι από την SL1 και ήταν όπως και η Ξάνθη ανάμεσα στις ομάδες που είχε αποκτήσει η ΕΡΤ. Η συμφωνία με τις ομάδες ήταν διετής και βάσει της υπόσχεσης του τότε υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, θα είχε ισχύ και για το κατώτερο πρωτάθλημα εφόσον υποβιβαζόταν κάποια από τις ομάδες αυτές, όπως συνέβη με τον Απόλλωνα.

Η νέα διοίκηση της ΕΡΤ μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, δεν αναγνώρισε αυτήν την υποχρέωση. Θεώρησε ότι δεν μπορεί να δώσει ποσό άνω του ενός εκατ. ευρώ για τα παιχνίδια του Απόλλωνα, όταν με σχεδόν την ίδια τιμή εξασφάλισε σαν κεντρική διαχείριση τα δικαιώματα για όλα τα ματς της Super League 2. Ετσι οι δυο πλευρές έφτασαν στα μαχαίρια και η ΕΡΤ φέτος δεν μετέδωσε ούτε ένα εντός έδρας ματς του Απόλλωνα Σμύρνης.

Ο Απόλλων επιμένει ότι έχει αποκλειστική σύμβαση με την ΕΡΤ και λεγεται ότι απαιτεί δικαστικά τα χρήματα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η δημόσια τηλεόραση δεν μεταδίδει τα ματς, βάσει της συμφωνίας του 2018. Η ΕΡΤ υποστηρίζει ότι πληρώνει τον φορέα της Football League συβολικά για το πρωτάθλημα και αρνείται οποιαδήποτε οικονομική υποχρέωση προς τον Απόλλωνα. Μοιραία δεν μεταδίδει τους αγώνες του – αλλά και ο Απόλλων δεν δίνει αλλού τους αγώνες για να μην διακινδυνεύσει την δικαστική δικαίωση που υποστηρίζει ότι θα έχει.

Κάπως έτσι φτάνουμε να μην έχει τηλεοπτική κάλυψη το πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς. Με τον Απόλλωνα και την ΕΡΤ στα μαχαίρια η κάλυψη του ματς από την τελευταία φαντάζει δύσκολη. Αλλά ακόμα και αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλο κανάλι, πχ από Nova ή Cosmote, για να αγοράσουν αυτό το μεμονωμένο ματς, με τον Απόλλωνα να υποστηρίζει ότι έχει εν ενεργεία συμβόλαιο με την ΕΡΤ και να διεκδικεί χρήματα από αυτό, δύσκολα θα μπορεί να δοθεί. Και έτσι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ένα ματς που θα κρίνει μια ολόκληρη κατηγορία και το οποίο λόγω Covid δεν μπορει να παρακολουθήσει κανείς δια ζώσης, να μην μεταδοθεί από κανένα τηλεοπτικό κανάλι.

Παρακάτω, το πρόγραμμα των τηλεοπτικών αθλητικών μεταδόσεων του Σαββάτου όπως το έχει συγκεντρώσει το Sport24 όπου ΔΕΝ περιλαμβάνεται το Απόλλων – Ξάνθη…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.