Διευκρινίσεις Πιλάβιου για την υπόθεση Ολυμπιακού κατά ΠΑΟΚ-Ξάνθης και τούμπαλιν ενώπιον του CAS

Στην εκπομπή του Δημήτρη Μαλισιώβα στην ΕΡΑ Σπορ φιλοξενήθηκε αργα το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος, ο οποίος με την ιδιότητά του ως δικαστής στο Ανώτατο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάννης μίλησε για την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ-Ξανθης και τις προσφυγές που έχουν γίνει στο CAS.

Αρχικά ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να οριστεί ο ίδιος ως διαιτητης-δικαστής σε αυτήν την υπόθεση. Ο Σοφοκλής Πιλάβιος απάντησε ότι θα μπορούσε αλλά ενδεχομένως δεν θα ήταν σωστό. «Οταν ένα μέρος αντίδικο ορίζει έναν διαιτητή, μπορεί το άλλο μέρος να κάνει challenge, μια αμφισβήτηση. Αυτό κρίνεται από τον ιδιο τον Οργανισμό. Κανείς δεν θέλει όμως να μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες. Αν η ΕΠΟ επέλεγε για παράδειγμα εμένα, τα αντίδικα μέρη όπως ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ θα έλεγαν ότι ο Πιλάβιος ήταν πρόεδρος στην ΕΠΟ, μπορεί να μεροληπτήσει υπέρ της», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πιλάβιος.

Αναφορικά με την διαδικασία, εξήγησε: «Επειδή η υπόθεση συνεκδικάζεται. Στην αρχή έπρεπε να ορίσει διαιτητή έναν ο ΠΑΟΚ, εναν η ΕΠΟ, έναν ο Ολυμπιακός έναν η ΕΠΟ. Επειδή θα πρεπει να ειναι τρεις ομως τελικα οι διαιτητές, δεν ξερω πως θα γίνει τελικά. Ποιοι δηλαδή θα επιλεγούν. Η κάθε πλευρά ορίζει έναν από τη λίστα των arbitrators. Μόλις οριστούν αυτοί, δεν σημαίνει ωστόσο ότι κλείνει και η ημερομηνία. Θα συζητηθούν πρώτα τα λεγόμενα προδικαστικά ζητήματα. Για παράδειγμα μπορεί πριν τη δίκη να συζητηθεί αν έχει δικαιοδοσία ή όχι το CAS. Μείζον θέμα αν έχουν ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες γιατί υπάρχει σπουδαίος λόγος – αλλά και αυτόν τον σπουδαίο λογο θα τον κρίνει το όργανο. Οταν ζητήσει κάποιος κάτι, ο άλλος μπορεί να διαφωνήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση αποφασίζει το πάνελ του δικαστηρίου. Όλα αυτά τα προδικαστικά ζητήματα γίνονται πριν τη δίκη».

Κατά συνέπεια ο Σοφοκλής Πιλάβιος για την συνεκδίκαση ΠΑΟΚ με Ολυμπιακό διευκρίνισε: «Δεν θα είναι τέσσερις οι διαιτητες. Θα είναι τρεις. Και εγω ωστόσο ό,τι ξέρω το γνωρίζω από τα μίντια. Ορίζει ο καθένας τον διαιτητή-δικαστη. Το πως θα γινουν τρεις και από ποιον θα διαλεχθεί το ένα μέρος ή το άλλο, δεν το ξέρω. Οπως δεν ξέρω αν ο Ολυμπιακός έχει κάνει παρέμβαση και όχι προσφυγή, μπορεί ο διαιτητης να είναι στη μια υποθεση αλλά να είναι και στο άλλο. Σε κάθε περίπτωση θα αποφασίσει ο οργανισμός, το πανελ».

Αποκαλύφθηκε ακόμα ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. «Το ICAS κρίνει. Και ο κάθε δικατής κρίνεται για τις αποφάσεις. Υπάρχει αξιολόγηση του έργου. Ανά τέσσερα χρόνια οι διαιτητές κρίνονται. Το πως συμπεριφέρεσαι, το πως γράφεις τις αποφάσεις, το πόσο γρήγορος είσαι, πόσο διαθέσιμος είσαι, πόσο αφοσιωμένος, όλα οδηγουν. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που φεύγουν. Ο Θεόδωρος Γιαννίκος ήταν δικαστής στο CAS αλλά έφυγε γιατί πήγε στη FIFA. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες. Το CAS βλέπει και ποιος είσαι και ποιος ησουν, το βιογραφιο σου κλπ». Αν μπορεί να παίζουν οι δικαστές παιχνίδια, ο Πιλάβιος απάντησε: «Δεν υπάρχουν παιχνίδια στο CAS. Ακουω για μαφίες. Σε πληροφορώ ότι ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται βασικά από τη ΔΟΕ και τα μέλη του είναι πάρα πολύ σημαντικοί άνθρωποι όχι μόνο στην αθλητική κοινότητα, είναι λιγο άτυπο να μιλάμε για μαφίες. Μπορεί να μην είναι τέλειος».

Στο μείζον ζήτημα των υπομνημάτων που ανταλλάσονται, σχολίασε: «Πρώτα θα γίνει η συζήτηση για τα προδικαστικά ερωτήματα και εδώ έχουμε και τα υπομνήματα. Αυτό γίνεται ούτως ή άλλως γιατί ανταλλάσσονται απαντήσεις στις εφέσεις. Το CAS έχει δυο μέρη. Το ένα είναι εφέσεις σε υποθέσεις και έχουν γίνει, το άλλο διαιτησία εξ αρχής που έχει προβλεφθεί στην αρχική συμφωνία. Στο appeal devision που έχουμε στην παρούσα περίπτωση υπαρχει answer και αυτό το λαμβάνεις, στο κοινοποιεί ο οργανισμός». Αρα και ο Ολυμπιακός θα ξέρει πριν την δίκη τι ισχυρίζεται ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟΚ τι ισχυρίζεται ο Ολυμπιακός και η ΕΠΟ, που προφανώς είναι στη μέση αλλά επισήμως είναι αντίδικος της κάθε ομάδας.

Επίσης ο Σοφοκλής Πιλάβιος διευκρίνισε: «Δεν γίνονται δεκτά πράγματα τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί. Οταν κάνεις ένα appeal brief, υπαρχουν καποια έγγραφα που υποστηριζουν την προσφυγη σου. Μετά δεν μπορείς να βάλεις άλλα. Και να παρουσιαστεί στη δίκη, δεν γίνεται δεκτό. Εκτός αν πχ μου παρουσιάσουν μια άλλη αποφαση την ώρα της δίκης που δεν υπήρχε πριν και είναι σημαντική. Εκεί πχ μπορω να πω και μισή ώρα διακοπή να το διαβάσουν και οι άλλοι δικηγοροι».

Διευκρινίστηκε επίσης ότι η διαδικασία δεν είναι ανοιχτή για τον Τύπο, αλλά εκτός από τους δικηγόρους μπορεί να παραβρεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε πλευρά ως διάδικος και να την παρακολουθήσει. Για παράδειγμα, σε αντιδικία ενός μάνατζερ με μια ομάδα, μπορεί να είναι και ο ίδιος ο μανατζερ με τον δικηγορο του ή ο διευθυντής της ομάδας μαζί με το νομικό επιτελείο της. Τα παράβολα ποικίλουν σε σχέση με το αν είναι πειθαρχική ή όχι η δίκη, με τα πειθαρχικά όπως στην περίπτωση ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού είναι πολύ πιο φθηνά. Ολες οι πλευρες που προσφεύγουν στο CAS πληρώνουν για την προσφυγή.

Σε σχέση με το ότι ανακοινώθηκε το πινάκιο και δεν υπάρχει η υπόθεση ως τις 24 Αυγούστου, ο Σοφοκλής Πιλάβιος απάντησε: «Αυτό θα το ξέρουμε όταν κλείσουν τα προδικαστικά. Δεν λέει κάτι το πινάκιο που ανακινώθηκε. Για παράδειγμα στο πρωτάθλημα της Λευκορωσίας που είναι σε εξέλιξη, πες ότι γίνεται κάτι έκτακτο και πρεπει να δικαστεί άμεσα. Δεν το ξέρεις όμως τώρα το τι θα συμβεί για να έχει μπει. Μπορεί αυτή η λίστα και να λέει κάτι, μπορει και όχι».

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος διευκρίνισε για ακόμα μια φορά ότι οι διαιτητές – δικαστές που επιλέγονται από τις πλευρές είναι όλοι δικηγόροι. Άλλωστε τα μελη των πειθαρχικων επιτροπων σε FIFA, UEFA και CAS ειναι όλοι δικηγοροι και «εμεις στην Ελλάδα με την ευλογία της FIFA επιλεξαμε εν ενεργεία δικαστές, όμως και οι δικαστές πρεπει να λειτουργούν ως διαιτητές». Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο διαιτητής λειτουργεί ως δικαστής, αφού το πνεύμα είναι να δουν το δίκαιο. Δεν λειτουργεί βς εκπρόσωπος της ομάδας που τον προτείνει.

Οσο για την ουσία της υπόθεσης της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας; Θα μπει το CAS ή όχι; Ο Σοφοκλής Πιλάβιος απάντησε: «Δεν ξέρω καθόλου για την υπόθεση. Από τα μιντια διαβάζω και ενημερώνομαι. Σε κάθε περίπτωση όμως, από θέση αρχής, μπορεί να γίνουν όλα. Θα μου φανεί πάντως πολύ δύσκολο, να μπει στην ουσία. Αν κρίνει το CAS ότι θέλει να μπει στην ουσία, πιο εύκολο θα μου φαινόταν να την γυρίσει πίσω την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ με εντολή να μπει στην ουσία. Μπορεί όμως και όχι. Τα πάντα είναι ανοιχτά».

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος κλήθηκε να σχολιάσει και την υπόθεση του Αρη και διευκρίνισε ότι η FIFA πλέον έχει γίνει σκληρότερη στις υποθέσεις ομάδων που απλά αλλάζουν ΑΦΜ και ουσιαστικά διατηρούν ίδιο σήμα, ίδιο χρώμα, ίδιους οπαδούς – αφήνοντας να εννοηθεί (χωρίς πάντως να πει κάτι ο ίδιος) πως τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για τον Άρη αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες που είχαν σκοπό να ακολουθήσουν ή ακολούθησαν αντίστοιχες πατέντες.