Επέτειος: 10 χρόνια από το τελευταίο ματς στην 15χρονη ιστορία της ΠΑΕ Θράκη

Ηταν 17 Μαΐου του 2010 – και τότε Κυριακή – όταν η ΠΑΕ Θράκη για την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της τότε Δ’ Εθνικής έχανε στο “Φώτης Κοσμάς” με 1-0 από τον Μέγα Αλέξανδρο Γεφυρουδίου και ολοκλήρωνε μια παρουσια ετών στα εθνικά πρωταθλήματα.

Η Ενωση Αλεξανδρούπολης, όπως είχε ξεκινήσει σχεδόν 15 χρόνια πριν, με την ήττα εκείνη από την πρωταθλήτρια της ΕΠΣ Σερρών, τερμάτιζε με μόλις έξι βαθμούς στην 15η και προτελευταία θέση στο πρωτάθλημα (τελευταίος ο Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου που είχε αποσυρθεί, τρίτος από το τέλος ο Μέγας Αλέξανδρος Γεφυρουδίου τον οποίο αντιμετώπισε την τελευταία αγωνιστική η ΠΑΕ Θρακη). Μοιραία υποβιβαζόταν στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Έβρου, ωστόσο έμελλε να μην αγωνιστεί ποτέ σε αυτό αφού λίγες μέρες μετά θα αποφασιζόταν η οριστική διάλυση της ομάδας και η μάταιη ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που είχε ξεκινήσει με την συμβολή του πρώην ιδιοκτητη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Γιωργου Μπατατούδη και συνεχίστηκε με την βοήθεια του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ξάνθη Χρήστου Πανόπουλου.

Ήταν 25 χρόνια πριν, εν έτει 1995, όταν ιδρύθηκε ο Ορφέας Αλεξανδρούπολης, έπειτα από τη συγχώνευση του Εθνικού με το Αλεξ («Α.Ο. Αλεξανδρούπολη»). Στόχος η δημιουργία στην πόλη μιας μεγάλης ομάδας που θα εκπροσωπούσε όλη την πόλη. Χρησιμοποιούσε ως έδρα το Εθνικό Στάδιο Αλεξανδρούπολης “Φώτης Κοσμάς” και χρώματα της ήταν το μπλε και το κόκκινο (το μπλε από τον Εθνικό και το κόκκινο από τον Αλεξ). Το 1999 ο σύλλογος μετονομάστηκε σε «Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Θράκη», δηλαδή ΠΑΕ Θράκη με νονό τον Μπατατούδη, που τότε είχε κάνει άνοιγμα σε ομάδες της περιφέρειας που ηθελε να αποτελούν τυος δορυφόρους για τα τσικό του ΠΑΟΚ.

Από τότε ελάμβανε μέρος διαρκώς στα εθνικά πρωταθλήματα, χωρίς όμως να μπορέσει ποτέ να κάνει το άλμα προς τα εμπρός. Μετά από τέσσερις σεζόν στην Δ’ Εθνική, την περίοδο 2004–05 αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας και συνέχισε σε αυτό για πέντε σερί χρονιές. Το 2007 η ομάδα μετονομάστηκε σε «ΤΑΠ Ένωση Θράκης» και κατά την αγωνιστική περίοδο 2008–09 η Ένωση Θράκης έλαβε μέρος στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας για τελευταία φορά. Εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε, το διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ αποφάσισε τον Ιανουάριο πρωτοδίκως να προχωρήσει στο μηδενισμό της ομάδας. Εν τέλει η ομάδα αποχώρησε από το πρωτάθλημα, αν και στην συνέχεια δικαιώθηκε σε νομικό επίπεδο (χωρίς ουσιατικό αντίκρυσμα όμως).

Το μέλλον της ήταν αβέβαιο, αλλά τελικά την σεζόν 2009-10 δηλώθηκε στην Δ’ Εθνική. Εκεί ήταν και το κύκνειο άσμα της. Κατέλαβε όπως προαναφέρθηκε την προτελευταία θέση δίνοντας τον τελευταίο αγώνα της μια μέρα σαν και αυτήν, αλλά 10 χρόνια πριν 17 Μαΐου του 2010. Συνέπεια όλων αυτών ήταν ο υποβιβασμός με συνέπεια τον υποβιβασμό στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣ Έβρου όπου δε δήλωσε συμμετοχή για τη περίοδο 2010-11 και εντέλει η ομάδα διαλύθηκε από 15 χρόνια μετά την δημιουργία της. Έτσι κι αλλιώς στο μεταξύ είχε επανασυσταθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα του Εθνικού Αλεξανδρούπολης αλλά και του Άλεξ, από τα οποία είχε προκύψει ο Ορφέας, προκάτοχος της ΠΑΕ Θράκη ή μετέπειτα Ένωσεως Αλεξανδρούπολης, με αποτέλεσμα να χαθεί η όποια δυναμική…