Ρετρό εικόνες και ιστορίες στα ανοιχτά γήπεδα Κομοτηνής, Σουφλίου και Ορεστιάδας τη δεκαετία του ’70 (+photos)

Ιστορίες και ρετρό φωτογραφίες δημοσίευσε στο LiberoVolley ο Μπάμπης Καρασαρλίδης από την περίοδο 1977-1978, όταν σαν παίχτης του Αριστοτέλη Σκύδρας επισκέφθηκε αρκετές φορές τα Θρακιώτικα τότε ανοιχτά γήπεδα για επίσημες αναμετρήσεις με τις ομάδες της περιοχής μας.

Ο Καρασαρλίδης εξιστορεί μάλιστα μια ιστορία από τον χειμώνα του 1978, όταν η ομάδα της Σκύδρας ταξίδευε στην Ορεστιάδα, ένα ταξίδι 10 ωρών εκείνη την εποχή, που όπως αναφέρει έγινε με… τρία αμάξια για λόγους οικονομίας. Ο αγώνας διεξήχθη σε ανοιχτό γήπεδο ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι πριν την έναρξη του αγώνα, ο πρώτος διαιτητής ρώτησε την φιλοξενούμενη ομάδα της Σκύδρας, αν ήθελε να αγωνιστεί καθώς είχε θερμοκρασία -6 (έξι κάτω από το μηδέν). Βέβαια, που να τολμήσουν μετά από τέτοιο ταξίδι να πουν από την Σκύδρα ότι θέλαν αναβολή και να οριζόταν το παιχνίδι σε άλλη ημερομηνία, οπότε θα έπρεπε να ταξιδέψουν Ορεστιάδα. Έτσι αναφέρει ότι δέχθηκαν να παίξουν και τελικά έχασαν με 3-0 σετ.

Αμέσως μετά ο ίδιος ανέβασε φωτογραφίες από την Κομοτηνή και την αναμέτρηση της ΑΕ Κομοτηνής απέναντι στον Αριστοτέλη Σκύδρας. Εντύπωση προκαλεί και σε αυτή την φωτογραφία ότι ο αγώνας γίνεται σε εξωτερικό χώρο μιας και εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχαν ακόμα πολλά κλειστά γήπεδα για αγώνες βόλεϊ. Η αναμέτρηση είναι στον προαύλιο χώρο του 1ου Λυκείου Κομοτηνής ενώ παρατηρούμε τους πάγκους δίπλα στον κόσμο αλλά και την πολυπληθή για τα τωρινά δεδομένα γραμματεία. Η αναμέτρηση έγινε στα πλαίσια της τότε Β’ Εθνικής, η οποία ήταν η αμέσως επόμενη από την μεγάλη Α’ Εθνική (τότε δεν υπήρχαν Α1 και Α2 όπως σήμερα).

Στο ίδιο πρωτάθλημα συμμετείχε από την περιοχή της Θράκης και ο Έβρος Σουφλίου. Μάλιστα ο παλαίμαχος αθλητής του Αριστοτέλη Σκύδρας ανέβασε και μερικές ρετρό φωτογραφίες από αγώνες της ομάδας της Θεσσαλονίκης απέναντι στον Έβρο Σουφλίου, πάλι σε ανοιχτό γήπεδο που προφανώς βρίσκεται στο προαύλιο του σχολείου. Η αναμέτρηση ήταν και αυτή για το Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, όπως και οι αγώνες με την ΑΕ Κομοτηνής.

Δείτε τις φωτογραφίες στο ανοιχτό γήπεδο αρχικά του Σουφλίου και ακολούθως της Κομοτηνής: