Απόλυτη σιωπή στην Ξάνθη αν και ξαναμπαίνει στη μέση του πολέμου μέχρις εσχάτων των «βουβαλιών» Μαρινάκη και Σαββίδη

Στον βούρκο όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Λαϊκή ρήση που επικαλέστηκε ο Αθλητάμπουρας του ThrakiSportS από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το ζήτημα της καταγγελίας του Ολυμπιακού για την φερόμενη πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ – Ξάνθης. Λαϊκή ρήση που χρησιμοποίησε και ο ίδιος ο Χρήστος Πανόπουλος.

Δέκα μέρες μετά την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων, η επισημοποίηση το απόγευμα της Παρασκευής της παραπομπής του Βαγγέλη Μαρινάκη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ με εισήγηση για ισόβιο αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο και υποβιβασμό αντίστοιχα, φέρνει και πάλι στη μέση της εν εξελίξει κόντρας με τον ΠΑΟΚ και τον Ιβάν Σαββίδη την Ξάνθη.

Η εισήγηση ήταν γνωστή από την Τετάρτη. Αποκαλύφθηκε από τον Κυριάκο Θωμαΐδη στο μπλογκ του “Δίκη” και σηκώθηκε κατά βάση από μέσα ενημέρωσης της επιρροής του Ιβάν Σαββίδη. Στο διάστημα αυτό τα περισσότερα ουδέτερα μέσα και κυρίως τα φιλοολυμπιακά τήρησαν σχετική σιγή ή έβγαλαν άρθρα με τα οποία σχολίαζαν ότι δεν υπάρχει ανησυχία στον Ολυμπιακό.

Βέβαια ανησυχία δεν μπορεί να μην υπάρχει όταν υπάρχει τέτοια καταδικαστική εισηγηση. Μπορεί πράγματι να μην καταδικαστεί ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος, αλλά από την στιγμή που κατηγορείται, από μόνο του αυτό είναι θέμα. Όπως ήταν και η παραπομπή του ΠΑΟΚ (και της Ξάνθης) για το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας. Τότε που εμφανίζονταν αυτοί που αναδεικνύουν σήμερα ως μείζον το θέμα του Ολυμπιακού να μην ανησυχούν για την εξέλιξη (και αποδείχθηκε ότι είχαν άδικο). Σήμερα οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Εκείνοι που τότε σώπαιναν και ήταν καθησυχαστικοί έχουν σηκώσει ψηλά το θέμα του Ολυμπιακού. Εκείνοι που μίλαγαν τότε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, τώρα σιωπούν και προσπαθούν να πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα.

Η αλήθεια είναι ότι από την στιγμή που κατηγορείσαι, προφανώς και τρέχει. Όπως έτρεξε, έτρεχε και εξακολουθεί να τρέχει για τον ΠΑΟΚ (και την Ξάνθη), έτσι τρέχει πλέον και για τον Ολυμπιακό. Και αυτή η παραπομπή μπορεί να μας απασχολήσει πολύ καιρό, περισσότερο από εκείνον που μας απασχόλησε η φερόμενη πολυϊδιοκτησία Ξανθης – ΠΑΟΚ, ενώ μπορεί θεωρητικά να προκαλέσει από τώρα και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις. Αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό θέμα για την Ξάνθη.

Το σημαντικό ζήτημα είναι η αντίδραση που δείχνει να υπάρχει από την ΠΑΕ Ολυμπιακός στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης της υπόθεσης. Όπως λοιπόν αναφέρεται τις τελευταίες ώρες, «στον Ολυμπιακό δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν για το CAS επιδιώκοντας τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ, ακόμα και εάν οι Θεσσαλονικείς δεν πάνε στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο Επίλυσης Διαφορών».

Βέβαια από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα προσφύγει στο CAS, αλλά πλέον τα ερυθρόλευκα ρεπορτάζ τονίζουν ότι ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει τον υποβιβασμό του δικεφάλου στο Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, ακόμα και εάν δεν κάνει τελικώς προσφυγή ο ΠΑΟΚ. Είνι προφανές ότι αυτή θα είναι η επικοινωνιακή τουλάχιστον αντίδραση για τις εξελίξεις με την Επιτροπή Δεοντολογίας. Αλλά όλο αυτό μόνο επικίνδυνο είναι.

Στα ρεπορτάζ η Ξάνθη δεν αναφέρεται ποτέ. Ωστόσο επιδίωξη υποβιβασμού του ΠΑΟΚ χωρίς να επιδιωχθεί και αντίστοιχος υποβιβασμός της Ξάνθης δεν μπορεί να σταθεί. Το αν το CAS μπορεί να επιβάλει υποβιβασμό είναι κάτι που ελέγχεται, αλλά οι αρμόδιες νομικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ως ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί, έστω και αν δεν είναι το πιο πιθανό.

Το ζήτημα είναι ότι στον εν εξελίξει πόλεμο βουβαλιών, η Ξάνθη ως μικρό βατραχάκι είναι πάλι στην μέση. Και όσο και αν δεν γίνεται αντιληπτό, όσο μαίνεται αυτή η κόντρα, εξακολουθεί να διατρέχει κινδύνους. Εστω και για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, κάποιοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να τον κυνηγήσουν. Και οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο το CAS, αλλά και εσωτερικά μέτωπα.

Πως απαντά η Ξάνθη σε όλα αυτά; Για την ώρα, με την… σιωπή της. Πέραν της γνωστής ανακοίνωσης, οι διαρροές από την ομάδα της Θράκης είναι ελάχιστες. Ακόμα και στους πιο στενους του συνεργάτες στην ΠΑΕ ο Χρήστος Πανόπουλος κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ακόμα και αν θα προσφύγει εν τέλει στο CAS.

O ίδιος έχει δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν θα το κάνει. Αλλά αν δει πχ τον Ολυμπιακό (ή τον Πανιώνιο) να πηγαίνουν εκείνοι στη Λωζάννη ζητώντας τον υποβιβασμό της Ξάνθης, είναι δεδομένο ότι οφείλει να μην αφήσει την Ξάνθη να πάει ως πρόβατο επί σφαγή. Έστω και αν χρειαστεί να κάνει… κολοτούμπα.