«Μαλλιά κουβάρια» οι παίκτες με τις ομάδες της Super League για το… «ποδοσφαιρικό πραξικόπημα» της ΕΠΟ

«Δριμύ κατηγορώ» κατά της ΕΠΟ αποτελεί η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, σχετικά με τη αποφάση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ αναφορικά με το ζήτημα των προσφυγών.

Ως «παράνομη, αντισυνταγματική, καταχρηστική και αντιδεοντολογική» χαρακτήρισε την απόφαση αναστολής του δικαίωματος των παικτών να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους οφείλονται μέσω της δικαστικής οδού μέχρι τις 30/6 ο ΠΣΑΠ, κατεγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο την εις βάρος τους απόφαση.

Στην ανακοίνωση του ΠΣΑΠ αναφέρεται ότι η απόφαση είναι ομόφωνη, καλύπτοντας προφανώς όλους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές (της Ξάνθης συμπεριλαμβανομένης, παρόλο που γενικά η ομάδα της Θράκης δεν είχε ποτέ τέτοιου είδους προβλήματα). Ωστόσο αυτή η ανακοίνωση του ΠΣΑΠ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Super League.

Η ανακοίνση του ΠΣΑΠ έχει ως εξής:

«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ την απόφαση που έλαβε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας ως παράνομη, αντισυνταγματική, καταχρηστική και αντιδεοντολογική.

Συγκεκριμένα, η Ε.Π.Ο. εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, προέβη στην παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για παροχή έννομης προστασίας αναστέλλοντας το δικαίωμά τους να ασκήσουν προσφυγή ενώπιον των αθλητικών δικαιοδοτικών οργάνων μέχρι την 30.6.2020.

Η μονομερής και αυθαίρετη αυτή απόφαση της Ομοσπονδίας, που ενσωμάτωσε πλήρως την πρόταση της Super League 1, καταστρατηγεί ευθέως και πρωτοφανώς τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων των μελών μας, αποστερώντας τους τη δυνατότητα να διεκδικήσουν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των εργοδοτριών τους Π.Α.Ε., ακόμη και στις περιπτώσεις που αυτές αφορούν σε προηγούμενες της πανδημικής κρίσης χρονικές περιόδους.

Η ΕΠΟ αγνόησε παντελώς και επιδεικτικά τους ποδοσφαιριστές, απαξιώνοντάς τους, αποκλείοντας τους και αγνοώντας τους από τη διαδικασία, ενώ γνώριζε πως, με παρέμβαση της FIFA και της FIFPro, είναι σε εξέλιξη διαδικασία από ΚΟΙΝΟΥ συμφωνίας κατάρτισης νέων Κανονισμών.

Ο ΠΣΑΠ δεν θα επιτρέψει την μετακύληση του οικονομικού κόστους της παρούσας κατάστασης στους αδύναμους οικονομικά εργαζόμενους συναδέλφους μας και δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του προς την ανωτέρω απόφαση. Προς την κατεύθυνση αυτή καλούμε την Ε.Π.Ο. να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη ως άνω απόφασή της και να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές αρχές, καθώς και τις σχετικές οδηγίες της FIFA και να υλοποιήσει με επείγουσα διαδικασία την από 02/04/2020 υποβληθείσα πρότασή μας περί τηλεσυζήτησης των εκκρεμών υποθέσεων.

Καλούμε την Ε.Π.Ο. να αξιοποιήσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτει και να προβεί στην επαναλειτουργία των δικαιοδοτικών της οργάνων, ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση των εκκρεμών προσφυγών και εφέσεων των μελών μας μέσω τηλεοπτικής συνεδρίασης.»

Από την πλευρά της η Super League απάντησε με διαρροή.

«Δυσφορία, απορία και έκπληξη προκαλεί η στάση του ΠΣΑΠ, αφού μάλλον δεν έχει κατανοήσει τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας» ήταν η επίσημη θέση του Συνεταιρισμού.