«Μπλόκο» στα διόδια Μέστης και Ιάσμου με πρόστιμο 300 ευρώ και κατάσχεση πινακίδων σε όσους δεν δικαιολογούν τη μετακίνησή τους

Σε αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας προχώρησε από τις 6.00 το απόγευμα η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τις 6.00 το απόγευμα αποφασίστηκε στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε εθνικούς δρόμους από και προς αστικά κέντρα να υπάρξει εντατικοποίηση σημείων ελέγχου μετακινήσεων όλων των ΙΧ. Επίσης, δόθηκε εντολή ανάλογοι έλεγχοι να γίνουν από το λιμενικό σώμα.

Ουσιαστικά πλέον υπάρχει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων σε εθνικές οδούς. Εξαίρεση θα υπάρχει αποκλειστικά και μόνο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό – με την επίδειξη ωστόσο του φύλλου πορείας.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου. Ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά δεν έχουμε νέα μέτρα αλλά αυστηρότερη εφαρμογή των υπάρχοντων μέτρων. Οσοι θέλουν άπαξ να μετακινηθούν προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, μπορούν να το κάνουν, αλλά προφανώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Μάλιστα εξαίρεση δεν θα υπάρχει ούτε για λόγους εργασίας, αφού διευκρινίστηκε ότι με έγγραφο εργοδότη επιτρέπεται μετακίνηση μόνο εντός νομού. Σχολίασε μάλιστα ότι επειδή παρατηρείται έντονη χρήση τέτοιων εγγράφων, θα υπάρχουν διασταυρώσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις σε εργοδότες για αδήλωτη εργασία.

Οπως χαρακτηριστικά διευκρίνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αν για παράδειγμα κάποιοι επιλέξουν να πάνε στα χωριά τους δηλώνοντας ότι εκεί είναι η μόνιμη κατοικία τους, εφόσον το κάνουν, δεν θα μπορούν να επιτρέψουν. 

Για τους παραβάτες που θα εντοπιστούν με οχήματα σε εθνικές οδούς, θα επιβάλλεται διπλάσιο πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και θα επιστρέφονται στον τόπο έναρξης του ταξιδιού τους. Το ίδιο μέτρο ισχύει και για τα νησιά.

Σε σχέση με την πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, 52 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας το απόγευμα της Τετάρτης, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός τους να φτάνει τα 1.884.

Είναι 84 οι άνθρωποι που παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, σε μειωση σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, γεγονός ενθαρρυντικό, όπως σχολίασε ο καθηγητής.

Τέλος, τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από COVID-19 στην Ελλάδα ανέρχεται στους 83.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε εκτενή αναφορά για ακόμα μια φορά στην σωστή χρήση μάσκας, παραθέτοντας και τις τελευταίες αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο θέμα των τεστ, ανέφερε ότι τα πολλά τεστ που γίνονται σε ορισμένες χώρες μπορεί να δώσουν διαστρεβλωμένη εικόνα της νόσου, ειδικά από την στιγμή που γίνονται κυρίως σε νέους και σε πολλές περιπτώσεις την περίοδο της επώασης της νόσου, με αποτέλεσμα να βγαίνουν αρνητικά.