Επέτειος: 20 χρόνια από την έναρξη της ταυτισμένης με τον ΑΟΞ προπονητικής καριέρας του Νίκου Καραγεωργίου

Ο Νίκος Καραγεωργίου είναι ένα πρόσωπο που έχει συνδέσει όσο ελάχιστοι το όνομά του με την ομάδα της Ξάνθης. Ο Καβαλιώτης ανέλαβε στις 7 Μαρτίου για τέταρτη φορά την τεχνική ηγεσία του ΑΟΞ, ομάδα με την οποία έγραψε μεγάλη ιστορία και σαν παίκτης.

Μάλιστα μια μέρα σαν και αυτήν αλλά 20 χρόνια πριν, αρχές Απριλίου του 2000, έκανε το μεγάλο βήμα και περνούσε από τους αγωνιστικούς χώρους όπου πρωταγωνιστούσε σαν παίκτης στους προπονητικούς πάγκους. Την σεζόν εκείνη, 1999-2000, η Ξάνθη είχε ξεκινήσει με τον Γιάννη Μαντζουράκη στον πάγκο της, αλλά η ομάδα μετά την 13η αγωνιστική λύνει το συμβόλαιο μαζί του. Ο Βαγγέλης Βλάχος τον αντικαθιστά αλλά και αυτός μένει μόνο μέχρι την 25η αγωνιστική.

Στις 26 Μαρτίου 2000 η Ξάνθη χάνει με 1-0 από την Καβάλα στο τοπικό ντέρμπι. Την επόμενη μέρα ο Βαγγέλης Βλάχος παραιτείται από τον πάγκο της ομάδας της Θράκης και στις 28 Μαρτίου ανακοινώνεται ότι ο 38χρονος τότε Νίκος Καραγεωργίου σταματάει το ποδόσφαιρο και αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης! Μόλις δυο μέρες πριν είχε φορέσει για τελευταία φορά τη φανέλα και το σορτσάκι της Ξάνθης, καταγράφοντας την 366η συμμετοχή του στην Α’ Εθνική ως παίκτης.

Κάπως έτσι, στις 2 Απριλίου 2000 ο Νίκος Καραγεωργίου κάθεται στον πάγκο για πρώτη φορά στο παιχνίδι Ξάνθη – Τρίκαλα 3-0. Μέσα σε επτά μέρες ο ποδοσφαιριστής έγινε προπονητής. Ο Καραγεωργίου δούλεψε πέντε χρόνια στην Ξάνθη, είχε και μια άτυχη παρουσία στον ΠΑΟΚ, ενώ στη συνέχεια συνέδεσε το όνομά του με τον Εργοτέλη, που τον ανέβασε στην πρώτη σεζόν και έμεινε μαζί του έξι χρόνια στη Super League.

Στη συνέχεια δεν στέριωσε με περάσματα από Παναιτωλικό, πάλι Ξάνθη, Λεβαδειακό, Παραλίμνι στην Κύπρο, που το ανέβασε και κατηγορία, ενώ το 2015-16 δούλεψε και στην Καλλονή. Μετά από τρία σχεδόν χρόνια μακριά από τους πάγκους, ανέλαβε τον Λεβαδειακό και μάλιστα στον πάγκο του, πριν ένα χρόνο, έφτασε τις 400 συμμετοχές ως προπονητής. Ούτε και ο ίδιος όμως θα περίμενε ότι η 20η επέτειος από την έναρξη της προπονητικής του καριέρας θα τον έβρισκε πάλι στην Ξάνθη, για τέταρτη φορά στα χρονικά.

Οπως προαναφέρθηκε, την πρώτη φορά που ο Καραγεωργίου ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης ήταν τη σεζόν 1999-2000, μετά την απομάκρυνση του Βαγγέλη Βλάχου, ενώ παράλληλα ήταν και παίκτης της ομάδας. Η δεύτερη θητεία του ήταν την περίοδο 2001-2002, όταν πήρε τα ηνία της Ξάνθης, μετά την παραίτηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα. Ο Καραγεωργίου ήταν γενικός διευθυντής της ΠΑΕ και ως προπονητής έγραψε ιστορία, καθώς η Ξάνθη βρήκε με εκείνον στον πάγκο για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Το καλοκαίρι του 2004 όμως αποχώρησε.

Το 2013 επέστρεψε στην ομάδα της Θράκης, αλλά δεν έμεινε πολύ. Ωστόσο και αυτή η παρουσία του ήταν σημαδιακή, αφού με τον Καραγεωργίου στον πάγκο της η Ξάνθη πέτυχε την πρώτη της νίκη αλλά και την πρώτη της πρόκριση στην Ευρώπη – επί της Λίνφιλντ στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Αποχώρησε ωστόσο μετά από μια κακή εμφάνιση στο Στάδιο Καραϊσκάκη με τον Ολυμπιακό, στο ημίχρονο της οποίας ουσιαστικά είχε βγάλει ανακοίνωση ο Πανόπουλος εξωθώντας τον στην παραίτηση.

Πλέον ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Ξάνθης για 4η φορά, αλλά ακόμα δεν έχει προλάβει να καθίσει στον πάγκο της σε επίσημο παιχνίδι ενώ και προπονήσεις δεν πρόλαβε να κάνει πολλές. Σαν ποδοσφαιριστής πέρα από την φανέλα της Ξάνθης φόρεσε και αυτές της Καβάλας αλλά και του Παναθηναϊκού, ενώ συνολικά σε Α’ και Β’ Εθνική μέτρησε ως ποδοσφαιριστής 480 συμμετοχές σε αγώνες.