Αθλητάμπουρας: Ο λόγος που επικυρώθηκε η βαθμολογία στα πλέι οφ αλλά όχι στα πλέι άουτ και οι μηνύσεις στην Αλεξανδρούπολη

ΚΑΤΑΙΓΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ από νωρίς το πρωί, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου της Super League να λύσει τον γόρδιο δεσμό στην περίπτωση της καταγγελίας του Ολυμπιακού κατά Ξάνθης και ΠΑΟΚ τιμωρώντας τις δυο ομάδες με -12 και -7 βαθμούς αντίστοιχα. Αν και εκκρεμεί προφανώς το τελεσίδικο αφού οι δυο ομάδες θα κάνουν έφεση, όπως έχει εξηγήσει πολλάκις αυτή η ιστοσελίδα αλλά και αυτή η στήλη, η απόφαση ήταν άμεσα εκτελεστή και οι βαθμοί ήδη αφαιρέθηκαν από την Λίγκα, πράγμα που μπορεί εύκολα να διαπιστώσει όποιος μπει στην ιστοσελίδα της.

Το ΔΣ της Super League επικύρωσε μερικώς τη βαθμολογία της κανονικής διάρκειας για τις πρώτες έξι θέσεις και έκανε κλήρωση για τα πλέι οφ, όχι όμως και για τα πλέι οφ προκειμένου να μην τιναχθούν στον αέρα ανάλογα με την απόφαση της Εφέσεων για την Ξάνθη

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΛΗΦΘΗ λίγες ώρες πριν την διεξαγωγή του Διοικητικού Συμβουλίου της Λίγκας, εκεί όπου αποφασίστηκε τα μεν πλέι οφ να ξεκινήσουν, για αυτό και έγινε η κλήρωση, ενώ για τα πλέι άουτ κρίθηκε ότι πρέπει να περιμένουν την απόφαση της Εφέσεων. Λογικό και επόμενο να αναρωτιέστε γιατί αυτή η διαφορετική αντιμετώπιση. Η απάντηση έχει να κάνει με δύο λόγους. Ο ένας είναι ουσιαστικός και ο άλλος τυπικός, αλλά με μεγάλη σημασία.

Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ότι υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες ημερομηνίες και τα πλέι οφ έχουν τρεις παραπάνω αγωνιστικές σε σχέση με τα πλέι άουτ. Το μίνι πρωτάθλημα για την ανάδειξη πρωταθλητή αφορά συνολικά δέκα αγωνιστικές. Αντίθετα, το μίνι πρωτάθλημα για την αποφυγή του υποβιβασμού αφορά επτά αγωνιστικές. Συνεπώς, για τα πλέι άουτ δεν υπάρχει η ίδια βιασύνη που υπάρχει για τα πλέι άουτ. Επίσης, αν χρειαστεί, θα μπουν και εμβόλιμες αγωνιστικές κάποιες Τετάρτες. Στα πλέι άουτ αυτά μπορούν να γινουν. Στα πλέι οφ δεν είναι εύκολο, αφού έχουμε τα ματς των ημιτελικών του Κυπέλλου αλλά δεν ξέρουμε και πόσο θα κρατήσει το ευρωπαϊκό ταξίδι του Ολυμπιακού, ώστε να υπολογίζουμε τις ημερομηνίες που πραγματικά θα είναι ελεύθερες.

Ο ΤΥΠΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ όμως με την μεγάλη σημασία, είναι ότι με την αφαίρεση των βαθμών στον ΠΑΟΚ δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τις προϋποθέσεις για την κλήρωση. Η βαθμολογία επικυρώθηκε στα πλέι οφ και η κλήρωση έγινε καθώς η κατάταξη δεν άλλαξε. Μπορεί η διαφορά του ΠΑΟΚ από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό να εκτοξεύθηκε από τους 7 στους 14 βαθμούς, αλλά ο δικέφαλος παραμένει στην 2η θέση, έστω και πλέον μόνο έναν βαθμό πάνω από την ΑΕΚ. Είτε η βαθμολογία ήταν υπολογίζοντας την τιμωρία είτε χωρίς να την υπολογίσουμε, πάλι η ίδια κλήρωση θα γινόταν χωρις την παραμικρή αλλαγή. Πρόβλημα θα υπήρχε αν η αφαίρεση βαθμών ήταν τόσο μεγάλη που θα έριχνε τον ΠΑΟΚ πχ στην 7η θέση. Τότε θα μπλοκάρονταν πράγματι τα πλέι οφ καθώς θα υπήρχε ενδεχόμενο ανάλογα με την απόφαση της Εφέσεων να μπει άλλη ομάδα σε αυτά. Τέτοιο ενδεχόμενο δείχνει να έχει εξαλειφθεί μετά την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Οργάνου. Ακόμα όμως και αν έχουμε μια ακραία απόφαση αποβολής του ΠΑΟΚ από το πρωτάθλημα, πολύ απλά θα ακυρωθεί η συμμετοχή του και θα ανέβουν κατά μία θέση οι ομάδες από την 7η θέση και μετά χωρίς να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η κλήρωση και η όλη διαδικασία των πλέι οφ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάνει ένα σπορ και υπαίθριες δραστηριότητες
Φωτογραφία από το Ξάνθη – ΠΑΟΚ της τελευταίας αγωνιστικής. Μπορεί ο μεν ΠΑΟΚ να ξαναρχίσει υποχρεώσεις για το πρωτάθλημα ξανά απέναντι στον Ολυμπιακό την μεθεπόμενη Κυριακή, για την Ξάνθη ωστόσο δεν ξέρουμε πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα…

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ τα πράγματα με την περίπτωση των πλέι άουτ, στα οποία θα λάβει μέρος η Ξάνθη. Και αυτό δεν αφορά το ενδεχόμενο επιδείνωσης της θέσεώς της, αφού σε αυτό το ενδεχόμενο ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν και για τον ΠΑΟΚ. Το ζήτημα με την Ξάνθη έχει να κάνει με το γεγονός ότι αφαιρώντας άμεσα τους βαθμούς της, η ομάδα της Θράκης πέφτει από τα υψηλά στρώματα των πλέι άουτ στα χαμηλά. Δεν είναι όμως και πάλι μόνο το ζήτημα ότι φτάνει μόλις έναν πόντο πάνω από τον προτελευταίο Παναιτωλικό. Πέφτοντας η Ξάνθη από τις πρώτες τέσσερις θέσεις των πλέι άουτ στις τελευταίες τέσσερις, θα έπρεπε να αλλαξει και η διαδικασία της κλήρωσης. Όπως σας ανέφερε και πιο πριν, στα πλέι άουτ θα διεξαχθούν 7 αγωνιστικές. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε μέσα-έξω παιχνίδια αλλά ουσιαστικά μονούς αγώνες σε έδρες που θα προκύψουν με την κλήρωση. Μοιραία οι μισές ομάδες θα δώσουν τέσσερα ματς στην έδρα τους και τρία εκτός, ενώ οι υπόλοιπες το αντίθετο. Το ποιες θα έχουν πλεονέκτημα έδρας και ποιες όχι βασίζεται στην κατάταξη. Με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι τις δέκα το πρωί, η Ξάνθη θα έπρεπε να δώσει τέσσερα ματς στα Πηγάδια και τρία εκτός έδρας. Μετά την απόφαση, αυτό ανατρέπεται και θα πρέπει να δώσει τρία στην έδρας της και τέσσερα εκτός.

ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ, ανάλογα με το τι θα αποφασίσει η Επιτροπή Εφέσεων, μπορεί να τιναχθεί εντελώς στον αέρα η κλήρωση. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, αν σήμερα επικυρωνόταν η βαθμολογία, ξεκινούσαν τα πλέι άουτ και μεθαύριο έβγαινε απόφαση υπέρ της Ξάνθης, η κλήρωση θα έπρεπε να ακυρωθεί, μαζί και οι όποιοι αγώνες θα είχαν γίνει ως τότε και όλα να ξαναγίνουν από την αρχή. Φανταστείτε μπάχαλο. Για αυτό και αποφασίστηκε πολύ απλά να αναμείνουν άπαντες την απόφαση της Εφέσεων. Και η απόφαση ήταν ομόφωνη, δηλαδή την υποστήριξαν και την υπερψήφισαν και η Ξάνθη (με τον ΠΑΟΚ) και ο Ολυμπιακός, ο Πανιώνιος, ο Παναιτωλικός ή ο Πανιώνιος.

* * * * *

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ μόνο η δικαστική κόντρα γύρω από την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας η μόνη στην θρακιώτικη επικαιρότητα αυτές τις μέρες. Στην Αλεξανδρούπολη το ζήτημα των αγωγών και το μηνύσεων αρχίζει να παίρνει μορφή… επιδημίας. Το τελευταίο επεισόδιο αφορά τους συλλόγους που αφορούν τον υγρό στίβο και η αφορμή δόθηκε με την κατάσχεση από πλευράς του προπονητή του ΟΦΘΑ Γιώργου Τυλιγαδά των ιστιοπλοϊκών σκαφών του ΝΟΑ για χρέη που δημιουργήθηκαν όταν εργαζόταν στον σύλλογο, πάνω από 15 χρόνια πριν.

Μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει με παλιό χρέος του ΝΟΑ στον Γιώργο Τυλιγαδά, το οποίο ο τελευταίος διεκδίκησε τόσα χρόνια μετά κατάσχοντας ιστιοπλοϊκά σκάφη του ΝΟΑ…

Πίσω από την κίνηση αυτή λέγεται ότι κρύβεται η σταθερή κόντρα ανάμεσα σε ΟΦΘΑ και ΝΟΑ για τα κολυμβητικά και όχι μόνο πρωτεία στην πόλη. Ο ΟΦΘΑ δημιουργήθηκε από το σώμα του ΝΟΑ και στην προεδρία του έχει την Χριστίνα Ρουσσίδου, που ήταν έφορος κολύμβησης του ΝΟΑ όταν δημιουργήθηκε και το χρέος στο Τυλιγαδά. Το συνολικό ποσό με τους τόκους φτάνει τις 27.000 ευρώ και γίνεται αντιληπτό ότι για συλλόγους που δεν είναι επαγγελματικοί μπορεί να αποτελέσει και λόγο λουκέτου. Φυσικά και ο ΝΟΑ δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια με αυτήν την κίνηση ενώ στο κάδρο, με αφορμή το γεγονός ότι η κατάσχεση έχει γίνει στα ιστιοπλοϊκά σκάφη, έχει μπει και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί νέο ιστιοπλοϊκό τμήμα και μάλιστα οι άνθρωποι που θα το τρέχουν φέρονται να είναι πρώην στελέχη του ΟΦΘΑ.

* * * * *

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ωστόσο ταλανίζεται και από άλλες κόντρες με δικαστικές πτυχές. Στα δικαστήρια έχουν αλληλοαπειλήσει ότι θα καταλήξουν η πρώην διοίκηση του ΤΑΑ της Χρύσας Λουπασάκη με την διοίκηση του Ερασιτέχνη υπό τον Αυγερινό Μεσινέζη. Σε κάθε περιπτωση, έχουμε ωστόσο και ζητήματα ανάμεσα σε προβεβλημένα μέλη του συλλόγου.

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ο πρώην αντιπρόεδρος Αντώνης Τελόπουλος έχει δεχτεί αγωγή από τον ενωσιακό προπονητή Μάκη Δημητριάδη για κρίσεις και σχόλιά του από την τηλεόραση της Δέλτα, όπου είναι διευθυντής, αναφορικά με την περίφημη υπόθεση της αναβολής εκείνης της συγκεντρωτικής προπόνησης με αφορμή την παρουσία ή μη των επονομαζόμενων «ανταρτών» παικτών που είχαν σταματήσει τις προπονήσεις από τις ακαδημίες την ευθύνη των οποίων έχει ο Θανάσης Κασαμπαλής και είχαν αρχίσει να κάνουν μόνοι τους υπό τον Σάκη Μουστακίδη.

Δεν του έφτανε η αγωγή από τον Μάκη Δημητριάδη, έχει να αντιμετωπίσει και αυτήν του Θανάση Κασαμπαλή ο Αντώνης Τελόπουλος! Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι δεν ανησυχεί, εκφράζοντας βεβαιότητα για το δίκαιο των διατυπωμένων κρίσεών του και την τελική και με δικαστική βούλα «αθώωσή» του

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ότι ο ίδιος έχει γίνει αποδέκτης και δεύτερης αγωγής, αυτή τη φορά από τον Θανάση Κασαμπαλή. Οι υποθέσεις αυτές αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς ο Τελόπουλος εκτός από δημοσιογράφος τυγχάνει αυτή τη στιγμή ίσως και ο κορυφαίος παράγοντας του βόλεϊ στην Θράκη. Μπορεί πλέον να μην μετέχει στην διοίκηση του ΤΑΑ ή του Ερασιτέχνη Εθνικού, ωστόσο παραμένει μέλος του και υπό αυτήν την ιδιότητα έχει εκλεγεί μέλος του ΔΣ τόσο στην διοίκηση της ΕΟΠΕ, δηλαδή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, όσο και στην διοίκηση της ΕΣΑΠ, δηλαδή της Ένωσης Σωματείων Αμοιβομένων Πετοσφαιριστών που διοργανώνει το ημιεπαγγελματικό πρωτάθλημα της Volley League.

ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ τελικά όλες αυτές οι δικαστικές κόντρες, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον καθώς οι εκδικάσεις, οι ένορκες βεβαιώσεις και οι μαρτυρικές καταθέσεις τρέχουν. Ωστόσο γεγονός είναι ότι στον αθλητικό μικρόκοσμό της, η Αλεξανδρούπολη είναι… μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Και δεν φαίνεται σε αυτό να υπάρχει η παραμικρή ανακωχή, παρά τις εκκλήσεις για εθνική ομοψυχία που υπάρχουν εξαιτίας των όσων συμβαίνουν ελάχιστα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στα σύνορα…

Ο Αθλητάμπουρας