Συναγερμός στις ελληνικές αρχές – Στρέφονται στα θαλάσσια σύνορα οι πρόσφυγες!

Το μήνυμα ότι ο Έβρος έχει «σφραγιστεί» έχει «εμπεδωθεί» και οι διακινητές προτρέπουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν το πέρασμα δια θαλάσσης.

Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές Αρχές, ύστερα από πληροφορίες ότι κυκλώματα διακινητών, υπό την ανοχή των τουρκικών Αρχών, θα επιχειρήσουν με μεγαλύτερη ένταση να «σπρώξουν» πρόσφυγες και μετανάστες προς τα τουρκικά παράλια. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο ethnos.gr πως το μήνυμα ότι ο Έβρος έχει «σφραγιστεί» έχει «εμπεδωθεί» στην τουρκική πλευρά και έτσι ήδη οργανωμένα κυκλώματα διακινητών έχουν αρχίσει να «ενημερώνουν» πρόσφυγες και μετανάστες ότι είναι ευκολότερη η μετακίνηση στην Ελλάδα δια θαλάσσης.

Ήδη, στα τουρκικά παράλια υπάρχει έντονη κινητικότητα, με τις ελληνικές Αρχές να ενισχύουν σημαντικά τις δυνάμεις στο Αιγαίο. Τα νησιά που θα μπουν στο στόχαστρο για ακόμα μία φορά είναι η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως. Οι ελληνικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνουν χώρα «ενημερώσεις» προς πρόσφυγες και μετανάστες για «αλλαγή κατεύθυνσης».

Η Ελλάδα φαίνεται ότι μέσα από την ενίσχυση των δυνάμεων στον Έβρο (διμοιρίες των ΜΑΤ, συνοριοφύλακες, Στρατός) έχουν καταφέρει να ανακόψουν τις ροές. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα σε τρεις ημέρες, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, πέρασαν στην Ελλάδα μόλις 130 άτομα, ενώ απετράπη η είσοδος σε περίπου 10.000 ανθρώπους. Το «σφράγισμα» του Έβρου πέτυχε, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματούχους, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει κατέβει λόγω της καλοκαιρίας, με αποτέλεσμα να «ανοίγουν» νέοι δρόμοι διέλευσης.

Η ανησυχία, ωστόσο, έγκειται στο πώς θα «σφραγιστούν» τα θαλάσσια σύνορα, καθώς αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο για τις Αρχές σε σχέση με τα χερσαία σύνορα. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «η κατάσταση στα νησιά θα μας απασχολήσει εφεξής πολύ περισσότερο σε σχέση με τον Έβρο». Στη Λέσβο ήδη έχουν καταφτάσει υπερφορτωμένες λέμβοι, με τους διακινητές για ακόμα μία φορά να βάζουν μπροστά τα παιδιά. Ενδεικτικό είναι ότι σε βάρκα που έφτασε σήμερα στο νησί από τους 49 επιβαίνοντες, οι 18 ήταν παιδιά.

Πηγή: https://www.ethnos.gr