Αθλητάμπουρας: Οι τρεις λόγοι που δεν δηλώθηκε ο Εθνικός στο Λιγκ Καπ, οι ποδοσφαιρικές «καρπαζιές» και… οι εκλογές

ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΙΝ την έναρξη του νέου πρωταθλήματος της Volley League (που κανονικά θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη αλλά πήρε την συνήθη πλέον αναβολή), η σεζόν αρχίζει επίσημα σήμερα με το Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς» αλλά χωρίς τον Εθνικό Αλεξανδρούπολη που δεν δήλωσε συμμετοχή.

Τρεις είναι οι λόγοι που η διοίκηση του ΤΑΑ προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια, αλλά πιο πριν οφείλει να διευκρινιστεί ότι κανείς από αυτούς δεν έχει να κάνει με την μη αδειοδότηση ακόμα της ομάδας από την ΕΕΑ. Άλλωστε υπάρχουν τρία ακόμη ΤΑΑ πλην του Εθνικού που δεν έχουν αδειοδοτηθεί και δεν πρόκειται να αδειοδοτηθούν πριν τις 31 Οκτωβρίου, προπαραμονή δηλαδή της έναρξης του πρωταθλήματος, καθώς όπως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού νωρίτερα (δεν πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα). Συνεπώς αν ίσχυε το επιχείρημα ότι ο Εθνικός δεν μετέχει λόγω μη αδειοδότησης, θα έπρεπε να μπλοκαριστούν και οι ΟΦΗ, Παμβοχαϊκός και Ηρακλής που επίσης δεν έχουν αδεια αλλά μετέχουν κανονικά στην διοργάνωση.

Η διοργάνωση του Λιγκ Καπ
λέγεται Νίκος Σαμαράς
αλλά δεν θα έχει φέτος
εκπρόσωπο από τον Έβρο

Η απόφαση μη συμμετοχής είναι καθαρά απόφαση του ΤΑΑ Εθνικός και οι λόγοι είναι τρεις. Ο πρώτος και ίσως ο πιο βασικός είναι οτι η ομάδα της Αλεξανδρούπολης ουσιαστικά δεν διαθέτει αυτήν την στιγμή… ομάδα. Προπονήσεις δεν γίνονται στην Αλεξανδρούπολη και ακόμα και οι ώρες που έχουν διατεθεί στο «Μιχάλης Παρασκευόπουλος» για τον σύλλογο μένουν κενές και μοιράζονται άλλοτε στα αναπτυξιακά του Εθνικού, άλλοτε στο χάντμπολ των Κυκλώπων Αλεξανδρούπολης και άλλοτε στις γυναικείες ομάδες της Νίκης και του Φοίνικα Αλεξανδρούπολης. Χωρίς προπονήσεις και χωρίς ουσιαστικά παίκτες που να έχουν προλάβει έστω σε προπόνηση να αλλάξουν μια πάσα μεταξύ τους, η κάθοδος σε μια διοργάνωση που έτσι και αλλιώς έχει απαξιωθεί δεν είχε νόημα. Ιδίως από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία μα καμία επίπτωση ή κύρωση στο πρωτάθλημα.

Ο δεύτερος λόγος που δεν δήλωσε συμμετοχή ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης είναι, όπως αναφέρθηκε από το αποκαλυπτικό σχετικό ρεπορτάζ του ThrakiSportS, η εξοικονόμηση χρημάτων. Με δεδομένο ότι τον όμιλο του βορρά θα τον φιλοξενήσει η Ελπίδα Αμπελοκήπων, θα απαιτούνταν τουλάχιστον δύο διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, έξι επιπλέον γεύματα για την αποστολή του συλλόγου και φυσικά τα έξοδα του πούλμαν που θα μετέφερε τους παίκτες από τον Έβρο στην συμπρωτεύουσα. Όλα αυτά είναι παραπάνω από 1.000 ευρώπουλα έξοδα χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Στο ΤΑΑ Εθνικός από την πρώτη στιγμή ανέφεραν ότι προτιμούν να εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα για να διατεθούν για την τήρηση των διακανονισμών που έχουν γίνει ή για κάποιες προκαταβολές σε παίκτες που θα στελεχώσουν το νέο ρόστερ της ομάδας.

Το σήμα της ΕΣΠΕΘΡ στην οποία
εκτός από τα αναπτυξιακά
δυνητικά έχει δηλωθεί να αγωνιστεί
και η πρώτη ομάδα
του Εθνικού Αλεξανδρούπολης

Υπάρχει ωστόσο και ένας τρίτος, πιο πονηρός, λόγος, τον οποίο αναφέρει μέσω ρητορικού ερωτήματος το liberovolley. Αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν αγωνιζόταν στο League Cup ο Εθνικός, αυτομάτως θα είχε συμμετοχή σε επίσημη επαγγελματική διοργάνωση φέτος. Ακόμα και αν δεν κατέβαινε στη Volley League, δεν θα μπορούσε προφανώς να αγωνιστεί σε άλλο πρωτάθλημα από την στιγμή που έχει λάβει μέρος σε διοργάνωση της ΕΣΑΠ και άρα έχει δώσει έστω και έναν αγώνα στην σεζόν ως ομάδα στην Α1. Κοινώς, δεν θα υπήρχε η δικλείδα ασφαλείας της Β’ Εθνικής που διοργανώνει η ΕΣΠΕΘΡ, στην οποία έχει δηλωθεί επίσης ο Εθνικός για την περίπτωση που δεν θα λάβει άδεια συμμετοχής στην Volley League. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλήρωση του σχετικού πρωταθλήματος έγινε με την επισήμανση «Εθνικός ή ρεπό» στο σχετικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε. Το πρωτάθλημα θεωρητικά ξεκινά την άλλη εβδομάδα, όπως και αυτό της Volley League. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση από την ΕΕΑ.

Βέβαια, στην Αλεξανδρούπολη κανείς δεν θα υποστηρίξει ότι ένας από τους λόγους που δεν δηλώθηκε ο Εθνικός στο Λιγκ Καπ είναι αυτός που μόλις σας αποκάλυψα, ωστόσο γεγονός είναι ότι αν το ΤΑΑ Εθνικός αγωνιζόταν στην διοργάνωση της Λίγκας θα έχανε κάθε δικαίωμα συμμετοχής στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΘΡ – ακόμα και αν τελικά δεν εξασφαλίσει άδεια από την ΕΕΑ την άλλη εβδομάδα. Στον Εθνικό λένε ότι θα πάρουν άδεια, θεωρούν αδικαιολόγητη και την καθυστέρηση που υπάρχει, αλλά η αλήθεια είναι έχουμε φτάσει τέλη Οκτώβρη, απόφαση η ΕΕΑ δεν έχει λάβει και οφείλουν πλέον οι πάντες να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα.

* * * * *

ΑΝ ΩΣΤΟΣΟ ΘΑ μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει κατάντια όσα συμβαίνουν στον βολεϊκό Εθνικό, τι να πει κανείς για τις «καρπαζιές» που δέχεται το ποδοσφαιρικό τμήμα σε όλα τα επίπεδα παρά το γεγονός ότι εκεί τουλάχιστον επικρατεί από το καλοκαίρι διοικητική σταθερότητα. Και όταν λέω «καρπαζιές» δεν αναφέρομαι μόνο στις αγωνιστικές, η τελευταία από τις οποίες ήταν ο αποκλεισμός της Τετάρτης από το Κύπελλο, του οποίου είναι κάτοχος, αλλά κυρίως στα ειρωνικά σχόλια που διακινούνται στο διαδίκτυο από πρώην παίκτες του και όχι μόνο.

Η δημοσιοποίηση της
υπόθεσης Καρακασίδη
προκάλεσε μεγάλη ζημιά
στην φήμη του Εθνικού

Στην φήμη της ομάδας έκανε μεγάλη ζημιά η περίπτωση Καρακασίδη, που τελικά έληξε με τον δανεισμό του παίκτη για έναν χρόνο στην Ένωση Αλεξανδρούπολης. Κυρίως όμως, πολλοί εστιάζουν στο γεγονός ότι ο Εθνικός ξεκάθαρα έχει διαχωρίσει την θέση του σε σχέση με την προσπάθεια που έγινε για δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας στην πόλη, κάτι που όχι απλά διαφάνηκε από την περίπτωση Καρακασίδη αλλά ειπώθηκε και σε ανώτατο επίπεδο, όταν πολιτικός παράγοντας της περιοχής επιχείρησε το καλοκαίρι να φέρει κοντά τις δύο πλευρές με στόχο να σπάσει ο πάγος και να ενωθεί και ο Εθνικος στην προσπάθεια που ξεκίνησαν ΑΟ Θράκης, Αλεξ, Ένωση Άνθειας Αρίστεινου και Νίκη Απαλού. «Υπάρχει πλάνο» ώστε ο Εθνικός να ξεκινήσει από το μηδέν μια πορεία που στόχο έχει την επανάκαμψή του στα εθνικά πρωταθλήματα, είπαν οι άνθρωποι της ομάδας και έκοψαν με το καλημέρα κάθε κουβέντα.

Το «μηδέν» πάντως το εφαρμόζουν κατά γράμμα. Τρεις αγωνιστικές έχουν συμπληρωθεί στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Έβρου και η ομάδα του Εθνικού, που αυτήν την αγωνιστική αντιμετωπίζει την Κυριακή εκτός έδρας τον Ορέστη στο παραδοσιακό ντέρμπι του νομού, φιγουράρει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με 0 βαθμούς. Από την άλλη, αντίστοιχη πορεία είχε στην Β’ Κατηγορία της ΕΠΣ Έβρου και η Κ20 του Εθνικού μετά από τις τρεις πρώτες αγωνιστικές για τον Νότιο Όμιλο, αλλά έκανε ποδαρικό στις νίκες το περασμένο Σάββατο με το 3-0 επί της Καππαδοκίας και έχει αυτό το Σάββατο δύσκολη αναμέτρηση στην έδρα της ΑΕ Νέας Χηλής. Προσθέστε όπως προαναφέρθηκε και τον πρόωρο αποκλεισμό του τροπαιούχου Εθνικού από το Κύπελλο ΕΠΣ Έβρου, στο οποίο δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο του, αλλά και την ήττα μετά από το δραματικό παιχνίδι στο Σουπερ Καπ με τον Ορέστη και θα διαπιστώσετε ότι αγωνιστικά τουλάχιστον, αυτή η νέα προσπάθεια δεν έχει ξεκινήσει με τον ιδανικότερο τρόπο.

Δεν ανησυχούν στον Εθνικό καθώς
«υπάρχει πλάνο» από τη νέα διοίκηση
στο ποδοσφαιρικό τμήμα και

οι όποιες αγωνιστικές αποτυχίες
είναι εντός προγράμματος

Στην διοίκηση του ποδοσφαιρικού Εθνικού πάντως δεν δείχνουν να ανησυχούν. Υποστηρίζουν ότι αυτή η κάμψη είναι μέσα στο πρόγραμμα και επιμένουν ότι ειδικά φέτος δεν υπήρχε κανένας στόχος επιστροφής στη Γ’ Εθνική αλλά εξορθολογισμού των εξόδων, κάλυψης των χρεών που δημιουργήθηκαν πέρυσι και χτισίματος ομάδων από τα σπλάχνα του Εθνικού, τις ποδοσφαιρικές ακαδημίες δηλαδή, που θα μπορεσουν στο μέλλον να διεκδικήσουν το κάτι παραπάνω χωρίς να χρειαστεί να ξοδεύονται αλόγιστα χρήματα για «μισθοφόρους». Στους φιλους της ομάδας υπάρχει βέβαια ανησυχία για τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, αλλά όλοι πιστεύουν ότι ο Εθνικός είναι μια πολύ βαριά φανέλα για να κινδυνεύσει με υποβιβασμό στο σύνολο του μαραθωνίου της Α’ Κατηγορίας. «Εκτος και αν το σχέδιο είναι πράγματι να υποβιβαστεί και του χρόνου να ξεκινήσουν από ίδια αφετηρία η πρώτη και η δεύτερη ομάδα, με στόχο η δεύτερη να ενισχυθεί και να αρχίσει να ανεβαίνει σκαλοπάτια έχοντας το ΑΦΜ του ΑΟ Αγνάντια, απαλλαγμένο από τα υπόλοιπα βάρη των άλλων τμημάτων και κυρίως του βόλεϊ», λένε κάποιες κακές γλώσσες.

* * * * *

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ κεντρικό Εθνικό; Από την στιγμή που την ευθύνη την έχουν αναλάβει άλλες διοικήσεις στις δυο ναυαρχίδες, αυτήν του βόλεϊ και αυτήν του ποδοσφαίρου, πολύς λόγος στην κεντρική διοίκηση του ΜΓΣ δεν πέφτει. Βέβαια η υστεροφημία του συλλόγου είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Και αυτή έχει τρωθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα και σε αυτό έχουν βοηθήσει και τα αποτελέσματα του ποδοσφαίρου και η υπόθεση Καρακασίδη και η κατάντια του βόλεϊ και κυρίως τα ίδια τα στελέχη του Εθνικού, με κορυφαίο βέβαια το «ξεκατίνιασμα» Μουστακίδη – Κασαμπαλή, στο οποίο παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, ο επίσημος Εθνικός απέφυγε με επίσημη ανακοίνωσή του να πάρει θέση.

Σύντομα πάντως όλα αυτά αναμένεται να απασχολήσουν εκτός από τις κλειστές πόρτες των διοικητικών συμβουλίων και την γενική συνέλευση του Εθνικού, όπου μετέχουν (ή τουλάχιστον δύνανται να μετέχουν) όλα τα εν ενεργεία μέλη του. Μπορεί οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ να έγιναν μόλις πριν πεντε μηνες, αλλά αργά ή γρήγορα θα πρέπει να προσκληθεί νέα γενική συνέλευση στην οποία πέραν των άλλων θεμάτων θα στηθεί και… κάλπη. Ανάλογα με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών θα φανεί αν σε αυτήν την εκλογική όπως θα εξελιχθεί γενική συνέλευση θα βγουν κυριολεκτικά αυτή τη φορά τα μαχαίρια, που για την ώρα βγαίνουν μόνο στο facebook, άντε ενίοτε και σε καμιά ψαροταβέρνα…

Ο Αθλητάμπουρας