350.000 ευρώ από τον Δήμο Κομοτηνής στο ΔΠΘ για τη χρήση του κολυμβητηρίου ΤΕΦΑΑ και ανησυχίες για το μέλλον του «Αλ. Ταξιλδάρης»

Πράσινο φως δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής για ανανέωση της σύμβασης χρήσης του πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου την ώρα που εγείρονται ερωτήματα από την ελάσσονα αντιπολίτευση για το μέλλον του δημοτικού κολυμβητηρίου της πόλης που φέρει το όνομα του παραολυμπιονίκη Αλέξανδρου Ταξιλδάρη.

Συγκεκριμένα, στις 118.000 ευρώ το έτος θα ανέλθει το κόστος για τον Δήμο Κομοτηνής της σύμβασης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την χρήση του Πανεπιστημιακού Κολυμβητηρίου του ΤΕΦΑΑ για την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού των δημοτών του Δήμου Κομοτηνής  καθώς και των αθλητικών συλλόγων της πόλης.

Η σύμβαση θα έχει χρονική διάρκεια ισχύος από τον Οκτώβριο 2019 έως και τον Σεπτέμβριο 2022, με το συνολικό ποσό που ο Δήμος Κομοτηνής θα καταβάλλει για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης από την υπογραφή της και μέχρι τη λήξη της να κυμαίνεται συνολικά στα 354.000 ευρώ.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα, «έφερε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, το οποίο είναι κλειστό εδώ και χρόνια», σχολιάζει σε σχετικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης». Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό κολυμβητήριο, που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το κλειστό γυμναστήριο της πόλης στον χώρο όπου διεξάγεται το παζάρι, φέρει το όνομα του παραολυμπιονίκη της Αθήνας Αλέξανδρου Ταξιλδάρη.

Όπως εξηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ο λόγος που ο Δήμος Κομοτηνής προχωρά στη σύμβαση αυτή, είναι ότι ο Δήμος και η ΔΚΕΠΠΑΚ χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, θα προσφέρουν υπηρεσίες προς τους πολίτες με πολύ χαμηλότερο κόστος, γιατί το κόστος λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών του κλειστού γυμναστηρίου του Δήμου είναι υπέρμετρα μεγάλο για τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν υπόψη των συμβούλων, τα κολυμβητήρια (μικρό και μεγάλο) σε πλήρη λειτουργία απαιτούν μηνιαίως 28.000 lit. Το προϋπολογιζόμενο κόστος για θέρμανση από το Οκτώβριο 2019 έως το μήνα Σεπτέμβριο 2022 (24 μήνες λειτουργίας-υπολογίζονται μόνο οι μήνες που για τη λειτουργία των δεξαμενών απαιτείται πετρέλαιο) ανέρχεται στο ποσό των 658.560 ευρώ. (28000 λιτx 0,98 x 24μήνες)  Λαμβανομένου υπόψη και των λοιπών λειτουργικών δαπανών για ΔΕΗ, απασχόληση προσωπικού κλπ το συνολικό κόστος υπερβαίνει το  ποσό των 700.000 ευρώ.

Έτσι προτιμάται να μένει το κολυμβητήριο ανενεργο και να καταντά ένα κουφάρι, παρά να αξιοποιείται. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης ζήτησαν από τον νέο δήμαρχο Γιάννη Γκαράνη να προχωρήσει στη λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, το οποίο δεν έχει τα θέματα μετακίνησης και συνωστισμού που έχει το Κολυμβητήριο του ΤΕΦΑΑ.

Να σημειωθεί πάντως πως οι ώρες χρήσης, λόγω αυξημένης ζήτησης, θα αυξηθούν στην καινούρια σύμβαση μεταξύ Δήμου Κομοτηνής και ΔΠΘ. Από 6 ώρες καθημερινά και 4 ώρες το Σάββατο, δηλαδή συνολικά 180 ώρες το μήνα, για 11 μήνες το χρόνο, στη νέα σύμβαση προβλέπεται αύξηση σε 12 ώρες τις καθημερινές και 6 ώρες το Σάββατο, δηλαδή 266 ώρες περίπου το μήνα, για 11 μήνες το χρόνο (το κολυμβητήριο κλείνει για ένα μήνα κάθε χρόνο για λόγους συντήρησης).

Ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης από την πλευρά του εξέφρασε την πρόθεση να δουν τι θα γίνει με το Κολυμβητήριο της Κομοτηνής, που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ενεργειακή αναβάθμιση και βελτίωση του κτιρίου του, και αφού γίνει αυτή, στη συνέχεια να δουν πώς θα ξεκινήσουν να γεμίζουν τις δεξαμενές και ποιο θα είναι το κόστος.