Μουντομπάσκετ 2019: Η κριτική του Νεοκλή Λεμονίδη για τον πικρό αποκλεισμό της Εθνικής από την Τσεχία

Η Ελλάδα πάλεψε για το πολύποθητο +12 το έφτασε καποια στιγμή, ωστόσο καποια λάθη της διαιτησίας κατά του Γιάννη δεν την επέτρεψαν και ετσι πήρε απλά μια νικη επί της Τσεχίας me 84-77 και επιστρεφει Ελλάδα μενοντας εκτός των προημιτελικών.

Όπως κάνει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ζήτησε την άποψη του Νεοκλή Λεμονίδη, προπονητή του ΓΑΣ Κομοτηνή, κορυφαίας ομάδας μπάσκετ της Θράκης, για το παιχνίδι:

Στο πρώτο μέρος είδαμε έναν εκπληκτικό Καλάθη σε άμυνα (εξαφάνισε τον Santoransky) και επίθεση 11π με 3/4 τρίποντα, ενώ από τη Τσεχία ο Bohacik ήταν αυτός που μας πλήγωσε με τα σουτ.

Είδαμε διάθεση για άμυνα από όλους τους παίκτες. Ο πάγκος μας βοηθούσε ώστε να είναι πάντα φρέσκιοι οι βασικοί δίνοντας τις απαραίτητες ανάγκες. Σε ένα παιχνίδι όμως που επιδιώκεις τη διαφορά θα πρέπει να ανοίξεις το σκορ. Οι Τσέχοι μπόρεσαν να ρίξουν τον ρυθμό του παιχνιδιού, αφενός με τις γρήγορες επιστροφές τους και αφετέρου με την άμυνα ζώνης 2-1-2 που έπαιξαν ανά διαστήματα.

Έτσι μας ανάγκασαν να σκοράρουμε μόνο 14 πόντους στο 2ο δεκάλεπτο. Παρά την καλή μας άμυνα σε Balvin και Santoransky και στα pick n roll τους, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να τρέξουμε.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με επιθετικό προσανατολισμό το low post του Πρίντεζη, κάτι που δεν απέδωσε καθόλου και οι Τσέχοι πέρασαν μπροστά στο σκορ. Οι αλλαγές του Σκουρτόπουλου, τόσο της άμυνας – όπου πίεσε- όσο και των παικτών, (με μοναδική παραφωνία τον Παπανικολάου, ακίνδυνος επιθετικά και αμυντικά έδινε διαδρόμους με την πίεση στην μπάλα) έφεραν τα πάνω-κάτω και την ανατροπή. Επιτέλους είδαμε κοντό σχήμα με πίεση σε όλο το γήπεδο και τρέξιμο μπροστά. Φάνηκε πόσο μπορεί ο προπονητής να επηρεάσει το ματς. Πολύ ενέργεια από τον Θανάση Αντετοκούμπο που βοήθησε τα μέγιστα.

Το λάθος του διαιτητή να χρεώσει με 5ο φάουλ τον Γιάννη, μας εκνεύρισε και μας αποσυντόνισε σε μια στιγμή όπου ήμασταν κοντά στο στόχο των 12 πόντων. Πληρώσαμε άλλη μια φορά την έλλειψη σουτέρ στην ομάδα μας και την αστοχία μας τόσο στα τρίποντα όσο και στις βολές. Θέλουμε δουλειά από τα μικρά παιδιά (εκμάθηση τεχνικής) ως τους επαγγελματίες (πολλές επαναλήψεις) στο σουτ Θεωρώ άστοχη τη δήλωση του Σκουρτόπουλου ότι η ομάδα σχεδιάστηκε για να έχει τον Ντόρσεϊ καθώς και την αναφορά του στον Παπανικολάου, ο οποίος δεν ήταν σε καλή κατάσταση από την αρχή της προετοιμασίας.