Η ανάλυση του Νεοκλή Λεμονίδη για την (φυσιολογική) ήττα της Ελλάδας από τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα έπεσε χωρίς… μάχη κόντρα στις ΗΠΑ, χάνοντας με 69-53 σε έναν αγώνα όπου φάνηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πνα παλεύει μόνος του κάνοντας double double.

Το ενθαρρυντικό είναι ωστόσο ότι η Εθνική είναι ακόμα ζωντανή καθώς η Τσεχία διέλυσε την αήττητη μέχρι σήμερα Βραζιλία και πλέον έχουμε «τελικό» πρόκρισης με την Τσεχία το πρωί της Δευτέρας (09/09).

Όπως κάνει σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, ζήτησε την άποψη του Νεοκλή Λεμονίδη, προπονητή του ΓΑΣ Κομοτηνή, κορυφαίας ομάδας μπάσκετ της Θράκης, για το παιχνίδι.

Για ακόμα μια φορά ο αποσπασμένος πλέον στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής κορυφαίος προπονητής του γεωγραφικού μας διαμερίσματος δεν μασά τα λόγια του:

Χάσαμε λόγω σύνθεσης ρόστερ (παικτών και πάγκου). Όλα φυσιολογικά.

Αμυντικά οι Έλληνες δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο 1/1 των Αμερικάνων όπου μας περνούσαν πολύ εύκολα και αναγκαζόταν να ρθει για βοήθεια άλλος αμυντικός, αφήνοντας έτσι ελεύθερο τρίποντο απö την άλλη πλευρά.

Μπορεί να τους περιόρισαν λίγο με την προσαρμοσμένη άμυνα ζώνης – ρίχνοντας τοn ρυθμό – αλλά η άμυνα αυτή ήταν ευάλωτη από τις γωνίες γιατί έπρεπε να βγει ο ψηλός που έπαιζε κάτω από το καλάθι να μαρκάρει. Έτσι δεχθήκαμε και κάποια ελεύθερα τρίποντα.

Πολύ καλοί οι Αμερικανοί στην επίθεσή τους γυρνούσαν την μπάλα και έψαχναν τον ελεύθερο παίκτη για σουτ. Ίσως ένα ρίσκο με τρια guards από τη μεριά μας να χρειαζόταν.

Επιθετικά μια από τα ίδια. Δεν μπορεί να παίξει ο Γιάννης αν δεν έχει σουτέρ δίπλα του. Ήμασταν κακοί στα τρίποντα, αλλά και πότε ήμασταν καλοί;

Όταν φτιάχνεται η ομάδα θα πρέπει να έχει σωστή χημεία σε όλες τις θέσεις. Εμείς υστερούμε και σε guards και σε σουτέρ. Ίσως θα ήταν χρησιμότερος κάποιος κλασικός σουτέρ (Βασιλειάδης-Μπράμος) στη θέση των Βασιλόπουλου και Μάντζαρη. Αναφέρω αυτούς του δυο επειδή βλέπω ότι δεν τους εμπιστεύεται ο προπονητής μας, όχι ότι δεν είναι καλοί. Γιατί τους πήρε αφού δεν τους χρησιμοποιεί;

Οι δυο καλύτεροί μας ποιοτικά παίκτες ήταν και αυτοί που ξεχώρισαν, Αντετοκούμπο και Σλούκας. Απογοήτευση ο Παπανικολάου, αόρατος ο Καλάθης αν και χρησιμοποιήθηκε πάλι πολύ.

Θα πρέπει να ανεβάσουν όλοι οι υπόλοιποι την απόδοσή τους γιατί έχουμε μια καλή ευκαρία να προκριθούμε στην 8άδα μετά την επικράτηση της Τσεχίας επί της Βραζιλίας.