Μουντομπάσκετ 2019: Η κριτική του Νεοκλή Λεμονίδη για την πικρή ήττα της Εθνικής από την Βραζιλία

Η Ελλάδα με την άστοχη βολή του Σλούκα στο τέλος ηττήθηκε στον πόντο από την Βραζιλία και σίγουρα προβλημάτισε με την εμφάνισή της στην 2η αγωνιστική του Μουντομπάσκετ, που έκρυβε και άλλες εκπλήξεις αφού και οι ΗΠΑ κινδύνευσαν με ήττα και λύγισαν στην παράταση την Τουρκία που αυτοκτόνησε χάνοντας 4 βολές στο τέλος.

Όπως έκανε και στο πρώτο παιχνίδι και όπως θα κάνει και μέχρι το τέλος του τουρνουά, το ThrakiSportS φιλοξενεί την ανάλυση του Νεοκλή Λεμονίδη, που πλέον είναι αποσπασμένος και στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής (και λόγω υποχρεώσεων εκεί δεν μπόρεσε να δει το πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης) αλλά τυγχάνει και προπονητής της κατά τεκμήριο κορυφαίας ομάδας μπάσκετ της Θράκης, του ΓΑΣ Κομοτηνή.

Μάλιστα, ο Νεοκλής Λεμονίδης δεν διστάζει να ασκήσει (σκληρή) κριτική στον ομοσπονδιακό προπονητή Θανάση Σκουρτόπουλο στην ανάλυση που κάνει για λογαριασμό του ThrakiSportS.

«Ξεκινάω λέγοντας ότι δυστυχώς δεν είδα το πρώτο ημίχρονο. Στο δεύτερο όμως είδα την επιθετική δυστοκία της ομάδας μας που οφειλόταν στο καθόλου ευέλικτο σχήμα που παίζαμε με Αντετοκούμπο-Πρίντεζη και Μπουρούση συγχρόνως, χάνοντας ακόμα και τον αμυντικό μας προσανατολισμό. Γιατί δεν είδαμε τον Θανάση, έναν από τους καλύτερους αμυντικούς μας να παίζει στο 2ο και να δώσει ενέργεια στην ομάδα;

Οι Βραζιλιάνοι έπαιζαν πολύ δυνατότερα στην άμυνα – στα όρια του φάουλ- ενώ εμείς αφήναμε τον Βαρεζάο να κάνει πάρτυ, σκοράροντας 22 π με μόνο 2 βολές! Ο coach μας δεν άλλαξε κάτι στον αγώνα (ρυθμό-άμυνα) παρά μόνο παίκτες, δεν πήρε ρίσκα και δεν τόλμησε να δοκιμάσει Μάντζαρη και Λαρεντζάκη. Παρά το πρόβλημά μας (έλλειψη στα guards) αυτός άφησε στον πάγκο και τα δυο guards από τα τέσσερα που έχει, παίζοντας με ψηλά σχήματα που δεν απέδιδαν. Γιατί τους πήρε τους δυο που προαναφέρθηκαν; Για να τους βάζει όταν κερδίζουμε και να ξεκουράζουν τους άλλους;

Ο Καλάθης δεν ήταν στα καλύτερά του στο δεύτερο μέρος κάνοντας κρίσιμα λάθη. Ο Cabolco ταίριαζε πολύ πάνω στον Αντετοκούμπο καθώς έχει παρόμοια προσόντα με τον Γιάννη μας. Στο τέλος το σχήμα με δυο guards και Πρίντεζη – Αντετοκούμπο απέδωσε αλλά ήταν πια αργά. Ο Παπαπέτρου έβαλε 5 πόντους συνεχόμενους και βγήκε για να μπει ο Παπανικολάου για καλύτερη άμυνα; Μα εκεί ήμασταν πίσω στο σκορ και ο Παπαπέτρου μόλις είχε δώσει λύσεις.

Τραγική η πάσα του Καλάθη από το άουτ στον Αντετοκούμπο να καρφώσει, έχοντας ακόμα 7’’, που ήταν πολλά για μια καλή επίθεση. Στις βολές του Σλούκα βάζει Παπαγιάννη για ριμπάουντ (και Μπουρούση μαζί έπρεπε) αλλά ο ψηλός μας δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα, σε αντίθεση με τον Cabolco που έδιωξε νόμιμα την μπάλα ανενόχλητος (από τη μεριά του Πρίντεζη) πάνω από το στεφάνι. Ηττηθήκαμε κατά κράτος στην τακτική».