Αθλητάμπουρας: Η Goldman και τα Χρυσωρυχεία ως «σωτήρες» ΑΟΞ και Εθνικού και… ο Λάσκαρης

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλάζει, με τους ισχυρούς να γίνονται ισχυρότεροι, με χώρες που δεν ήταν «πρώτης γραμμής» να αναδεικνύουν σημαντικές δυνάμεις και με τους «φτωχούς συγγενείς» να πρέπει να… ματώσουν για να διακριθούν. Αλλά και με τις ευκαιρίες για πλουτισμό, να αυξάνονται. Εξάλλου όλα κρίνονται από τα λεφτά. Και από τη στιγμή που το χρήμα ακολουθεί την μπάλα, πολλοί οικονομικά ισχυροί έχουν αποφασίσει να κάνουν δυναμικό μπάσιμο στο ποδόσφαιρο. Θέλοντας να… παίξουν μπάλα. Σε όλα τα επίπεδα.

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, που θέλουν σημαντικά fund του εξωτερικού, με οικονομική «κάβα» δεκάδων εκατομμυρίων, να έχουν μπει στη διαδικασία να εμπλακούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Επιβεβαιωμένες πληροφορίες που μετέφεραν τα Agent Leaks αναφέρουν ότι ένα από αυτά τα Fund, ελέγχει την ελληνική αγορά, με σκοπό να μπει δυναμικά στο… κόλπο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για το fund «Goldman»! Ενα κονσόρτσιουμ, που, όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα του, δημιουργήθηκε με σκοπό να επενδύσει στο ποδόσφαιρο. Είτε με αγοραπωλησίες ομάδων, είτε εμπλεκόμενο στα δικαιώματα/μεταγραφές ποδοσφαιριστών είτε έχοντας συμβουλευτικό ρόλο στο μάνατζμεντ σημαντικών επιχειρηματικών ποδοσφαιρικών deal.

Το fund «GOLDMAN» κινείται στην ελληνική αγορά! | to10.gr

Οπως προκύπτει από ανθρώπους που έχουν βγει στην ελληνική αγορά και ρωτούν (χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες για ποιον λειτουργούν) να μάθουν πληροφορίες για τα στοιχεία συγκεκριμένων ομάδων, οι επενδυτές της «GOLDMAN», δείχνουν ότι έχουν συγκεκριμένο πλάνο. Πλάνο που δεν αφορά μόνο στην αγορά κάποιας ομάδας, αλλά σε συνολικό πρότζεκτ. Κάτι που είναι πιθανό να σημαίνει ότι αναζητούν deal με… όλο το πακέτο: Ομάδα, γήπεδο, προπονητικό κέντρο. Κάτι σαν να λέμε… Ξάνθη δηλαδή.

Στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου η«GOLDMAN» έχει εμφανιστεί ξανά στο πρόσφατο παρελθόν, ωστόσο το πεδίο δράσης της έως τώρα ήταν σε χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα λέγεται ότι ενεπλάκη σε πλήθος διεθνών μεταγραφών εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και σε αγοραπωλησίες ή αλλαγές σε μετοχικά κεφάλαια συλλόγων από την Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, κλπ. Και υπάρχει η αίσθηση ότι οι άνθρωποί της δεν αποκλείεται να λειτουργούν ως μεσάζοντες για άλλους ενδιαφερόμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες που μεταφέρει η ιστοσελίδα, η «GOLDMAN» έχει ήδη αναθέσει σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο να επιλύσει κάποια θέματα που μπορεί να προκύψουν σε ιδιοκτησιακά ζητήματα. Και σύντομα προβλέπεται να κάνει κίνηση. Επίσημη. Δημοσιοποιώντας τι θέλει να κάνει στην Ελλάδα. Και με ποιους (ομάδες, παίκτες κλπ).

* * * * *

ΠΕΡΑ ΟΜΩΣ ΑΠΟ την GOLDMAN όμως, ο ΧΡΥΣΟΣ παίζει ξανά δυνατά στα αθλητικά δρώμενα της Θράκης και για άλλο λόγο. Βλεπετε, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την εκλογή του Μητσοτάκη με τις γνωστές θέσεις υπέρ των επενδύσεων χρυσού στην Χαλκιδική αλλά και στην Θράκη, είναι δεδομένο ότι θα ανοιξει ξανά η συζήτηση για τις εξορύξεις στις Σάπες Ροδόπης και στο Πέραμα Έβρου. Και την προηγούμενη φορά που υπήρχε αυτή η συζήτηση, πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας είχαμε και χρυσές χορηγίες από τα Χρυσωρυχεία Θράκης σε ομάδες της περιοχής, που διαφήμιζαν στις φανέλες τους την επένδυση έναντι υψηλότατων για τα δεδομένα και της εποχής αντιτίμων. ‘Ηταν η εποχή που οι αθλητικοί παράγοντες «έτρωγαν με χρυσά κουτάλια», όπως έλεγαν και τα δημοσιεύματα της εποχής, προεξάρχοντος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που είχε πάρει και το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας.

Κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ εκτιμάται ότι είχε φτάσει το ποσό που μπήκε στα ταμεία του ΜΓΣ Εθνικός εκείνα τα χρόνια, αλλά παρόλα αυτά, τότε είναι που δημιουργήθηκαν ορισμένα από τα χρέη που κυνηγούν ακόμα και σήμερα τον σύλλογο, κυρίως στο τμήμα βόλεϊ, με αποτέλεσμα σήμερα η ομάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αφανισμό από τον βολεϊκό χάρτη. Με την επαναδραστηριοποίηση των Χρυσωρυχείων Θράκης, που τελούσαν εν υπνώσει επί Σύριζα αλλά και Λαμπάκη, όπως όλα δείχνουν να είναι ζήτημα χρόνου να επανέλθουν στο προσκήνιο στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι προς αυτήν την κατεύθυνση ενδεχομένως αναζητηθούν και λύσεις στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα πολλών ομάδων. Του Εθνικού συμπεριλαμβανομένου.

Δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασιστεί. Θέλουμε ανταγωνιστικές ομάδες; Αν ναι, έχουμε δυνατότητα να τις χρηματοδοτήσουμε ως τοπικές κοινωνίες; Αν όχι, όπως φαίνεται με την περίπτωση του Εθνικού, είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το κόστος του άμεσου ή σταδιακού αφανισμού τους ή θα αποδεχθούμε ως μάννα εξ ουρανού οποιαδήποτε χρυσή χορηγία; Και βέβαια, θα είχε αξία μεγάλη, αλλά πολύ μεγάλη, να γινόταν μια έρευνα σε βάθος δεκαετίας για το που πήγαν τα χρήματα εκείνων των χρυσών χορηγιών. Ειδικά όταν αποδεικνύεται ότι υπάρχουν χρωστούμενα ακόμα και από εκείνη την χρυσή περίοδο.

* * * * *

ΜΕ ΧΡΥΣΑΦΙΑ ΕΧΕΙ μπλέξει και μάλιστα δικαστικώς και ένας άλλος παράγοντας του αθλητισμού με καταγωγή από την Θράκη. Ο λόγος για τον εκ Ξάνθης Νίκο Λάσκαρη που ανέλαβε τις τύχες της ΚΑΕ Άρης, εμφανίστηκε ως σωτήρας και τον τελευταίο χρόνο εξαφανίστηκε από προσώπου γης λες και άνοιξε η γη και τον κατάπιε από τότε που κινήθηκε εναντίον του ένας λετονός πρώην συνέταιρός του, κατηγορώντας τον ότι υπεξαίρεσε μαζί με την σύζυγό του χρήματα που ο ίδιος έστελνε για να αγοράσουν για λογαριασμό του ως αντολοδόχοι του χρυσό από συγκεκριμένες πλατφόρμες και να τον τοποθετήσουν σε ασφαλή τόπο.

Οπως είχε αποκαλυφθεί και στην αρχή της χρονιας, ο Νίκος Λάσκαρης και η σύζυγός του Τζόρτζια Ευσεβίου με παραπεμπτικό βούλευμα κατηγορήθηκαν ότι «με όχημα το πλέγμα των υπεράκτιων εταιρειών και τρίτων εικονικών προσώπων, διακινούνταν ή αποκρύπτονταν παράνομα εκατομμύρια ευρώ». Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ένα από τα φερόμενα ως «πλυντήρια» για το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος», που προερχόταν από υπεξαίρεση, ήταν και η αγορά το 2015 της ομάδας μπάσκετ του Άρη από τον Νίκο Λάσκαρη. Μάλιστα, όπως είχε αναφερθεί τότε, είχε εκδοθεί μέχρι ένταλμα σύλληψης και προσωρινής κράτησης σε βάρος του Λάσκαρη, αλλά είχε αποφύγει την σύλληψη καταβάλλοντας υψηλότατη εγγύηση που επειδή δεν υπήρχε σε χρήμα, αφού είχαν κατασχεθεί όλοι του οι λογαριασμοί, έγινε με υποθήκη του σπιτιού του στην Ξάνθη.

Η υπόθεση έχει βρεθεί μακριά πλέον από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς πλέον ο Λάσκαρης δεν έχει εμπλοκή στον Άρη. Ωστόσο συνεχίζεται η δικαστική περιπέτεια. Πληροφορίες υπάρχουν με το σταγονόμετρο, κάποιες πηγές όμως αναφέρουν ότι οι εξελίξεις είναι θετικές για το ζεύγος Λάσκαρη. Φέρεται να έχει υπάρξει σε δικαστικό επίπεδο μια πρώτη δικαίωση για τον Ξανθιώτη επιχειρηματία, που ελπίζει να μπορέσει μέχρι την τελεσιδικία να του ανοίξει τουλάχιστον την δυνατότητα διαχείρισης των λογαριασμών του και τον πραγματικά μεγάλων ποσών που βρίσκονται για την ώρα κατεσχεμένα σε αυτούς. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει αν ο ίδιος θα εκφράσει επιθυμία παραμονής στα αθλητικά δρώμενα, ακόμα και αν τελικά δικαιωθεί από τα δικαστήρια, καθώς γενικευμένη είναι η εκτίμηση στην οικογένεια Λάσκαρη ότι μεταξύ άλλων βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και εξαιτίας της ενασχόλισής της με τον Άρη…

Ο Αθλητάμπουρας