Κρίσιμη απόφαση για το μέλλον της χρήσης των κτιρίων Παλιάς Νομικής

Την σημασία χρήσης των κτιρίων της παλιάς Νομικής προτάσσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προβάλλοντας την κατάτμηση στα τρία του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και τη δημιουργία αναγκών στέγασης φοιτητών που προκαλεί αυτή η εξέλιξη.

Το αίτημα εκ μέρους της διοίκησης του πανεπιστημίου για παραχώρηση των κτιρίων αυτών από τον Δήμο Κομοτηνής για διάρκεια όχι λιγότερο των 20 ετών, εστάλη το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Ιουλίου στο δημαρχείο και αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας ο δήμαρχος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο επ’ αυτού. Η συναίνεση του Δήμου Κομοτηνής που είναι ο κύριος κάτοχος των κτιρίων αυτών, είναι απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης αυτών μέσω υποβολής πρότασης του ΔΠΘ σε σχετικό πρόγραμμα.

Στην ενεργειακή αναβάθμιση του συνόλου των πανεπιστημιακών κτιρίων, στοχεύει η πρόταση που επεξεργάστηκε, ετοίμασε και θα υποβάλλει η  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Την πρόταση αυτή θέλουν να υποβάλλουν στη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η πρόσκληση είναι στον “αέρα” και η συναίνεση του Δήμου Κομοτηνής είναι αναγκαία. 

Το αίτημα παραχώρησης εκ μέρους του ΔΠΘ έχει τον χαρακτήρα  του κατεπείγοντος παρόλο που η προθεσμία υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης λήγει τέλος του έτους. 

Το δημοτικό συμβούλιο στην απογευματινή συνεδρίαση της 10ης Ιουλίου δεν έλαβε απόφαση περί της παραχώρησης ή μη στο πανεπιστήμιο των κτιρίων της παλιάς Νομικής, καθώς το έγγραφο έφτασε στα χέρια του Δήμου μόλις μερικές ώρες. Παράλληλα, ο δήμαρχος κατάθεσε την άποψή του ότι «είναι λίγο οξύμωρο να πρέπει το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο να πάρει μία τέτοια απόφαση, αλλά από την άλλη μεριά τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν τις διαδικασίες αυτών των προγραμμάτων, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να  προκαλέσει την απόρριψη του αιτήματος περί ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων επειδή θα προηγηθούν οι προτάσεις άλλων πανεπιστημίων».

Ο δήμαρχος θα προτείνει να γίνει μία συζήτηση με τους νυν και τους επόμενους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου τις επόμενες μέρες υπό τον δικό του συντονισμό και παράλληλα το αίτημα της παραχώρησης ή μη να τεθεί προς ψήφιση σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής υπό την σημερινή σύνθεση. «Αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη είναι διπλή. Από τη μία είναι δεδομένη η αναγκαιότητα σχολικών μονάδων και εμείς είχαμε επενδύσει στην απελευθέρωση του χώρου της παλιάς Νομικής. Από την άλλη μεριά είναι μία ευκαιρία για το Δημοκρίτειο και για τα κτίρια της παλιάς Νομικής που είναι δικά μας να αναβαθμιστούν ενεργειακά», πρόσθεσε ο δήμαρχος καταληκτικά. 

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών – Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απευθύνεται μόνο σε Πανεπιστήμια και όχι σε Δήμους.

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία να κάνει χρήση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής, για να ικανοποιήσει τις αυξημένες, σε σχολική στέγη, ανάγκες. Την ίδια στιγμή το ΔΠΘ επενδύει στην χρήση των κτισμάτων εντός της παλιάς Νομικής και ένας από τους λόγους είναι η νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η κατάτμηση στα τρία του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης. 

Η απόφαση για το μέλλον της χρήσης των κτιρίων της Παλιάς Νομικής Κομοτηνής πρέπει να ληφθεί άμεσα και θα έχει ενδιαφέρον τι θα αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Πηγή: https://www.xronos.gr

Материалы по теме:

Οι «Τουρίστες» από την Αλεξανδρούπολη στο… «Ρουκ Ζουκ»!
Στο δημοφιλές τηλεπαιχνίδι «Ρουκ Ζουκ» προβλήθηκε σήμερα η Αλεξανδρούπολη μέσω της ομάδας «Τουρίστες» που συμμετείχε στο επεισόδιο. Πρόκειται για μια παρέα νέων παιδιών, που ...
Επίθεση σε Αυγενάκη, Μητσοτάκη και… ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τους Συνδέσμους Φίλων ΠΑΟΚ Κομοτηνής, Ξάνθης και Ορεστιάδας
Μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι Σύνδεσμοι Φίλων ΠΑΟΚ έκανε ευθεία «επίθεση» σε ΕΕΑ, Λευτέρη Αυγενάκη και Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτήν καυτηριάζουν την προσπάθεια του υφυπουργού ...
Σφοδρή αντίδραση από ΥΠΕΞ και Γκιρτζίκη στην αλβανική πρόκληση κατά της Ελλάδος στο Euro!
Σοβαρή πρόκληση από Αλβανούς εθνικιστές σε βάρος της Ελλάδας είχαμε στον απογευματινό αγώνα του Euro 2016 ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελβετία, προκαλώντας την άμεση ...
Διπλό πένθος σε λιγότερες από 24 ώρες για τα τμήματα μπάσκετ και ποδοσφαίρου του Έβρου Σουφλίου
  Ανταπόκριση από το Σουφλί: Νίκος Γκούντλης Δύσκολη μέρα η σημερινή για τους συγγενείς και φίλους των οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους. Βέβαια και για ...
Photos: Η λαμπερή ορκωμοσία των 53 νέων αποφοίτων του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής
Μπορεί η ίδρυση δύο νέων ΤΕΦΑΑ, σε Πύργο Ηλείας και Άγιο Νικόλαο Κρήτης, να προβληματίζει τους ανθρώπους των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, όμως αυτό δεν επηρέασε ...