Αθλητάμπουρας: Η κόντρα των ξανθιωτών οπαδών με την ΠΑΕ, η ήδη υποβιβασμένη ΑΕ Κομοτηνής και οι κακές γλώσσες του Έβρου

Μπορεί ο Γιάννης Παπαδημητρίου να προσπάθησε να αναλάβει πυροσβεστικό ρόλο στην κρίση που έχει προκύψει στις σχέσεις ανάμεσα στην διοίκηση της ΠΑΕ Ξάνθη και τον κόσμο, αλλά μάλλον δεν επήλθε το αποτέλεσμα που και ο ίδιος θα ήθελε. Άλλωστε, είναι δυσκολοχώνευτο όχι απλά να σε ξεσπιτώνουν από το σπίτι σου αλλά να τρως και ξύλο, όπως αναφέρεται σε κάποιες καταγγελίες που έχουν γίνει. Και συν τοις άλλοις να έχεις και τον Κούγια να δείχνει ότι υπήρχε και άλλος δρόμος από το να ξεπουληθείς. Αποτέλεσμα; Οι οργανωμένοι συνέχισαν την αποχή τους αλλά παρόλα αυτά, το γήπεδο με την ΑΕΚ γέμισε και μάλιστα σημειώθηκε το δεύτερο καλύτερο φετινό ρεκόρ εισιτηρίων, ξεπερνώντας τα 2.000, μόνο και μόνο επειδή ήρθαν πολλοί αεκτζήδες.

Η κρίση των τελευταίων ημερών είχε συνεοώς και τα καλά της, αφού ξαφνικά ο μέσος όρος των εισιτηρίων από εκεί που φλέρταρε με τριψήφιο νούμερο, έχει πλέον ανέβει πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 κομματιών ανά αγώνα. Ωστόσο η ανησυχία είναι ότι στο κρίσιμο ματς με τον Απόλλωνα Σμύρνης, εκεί όπου θα παίζεται η μισή κατηγορία έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η Ξάνθη θα αγωνίζεται μόνη της, χωρίς την υποστήριξη του έτσι κι αλλιώς λιγοστού κόσμου της. Βέβαια, μιλάμε για την τελευταία και ήδη υποβιβασμένη ομάδα του πρωταθλήματος, αλλά το ίδιο λέγαμε και στον πρώτο γύρο και η Ξάνθη γνώρισε στη Ριζούπολη μια μεγαλοπρεπέστατη ήττα. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη αυτό στο συγκεκριμένο γήπεδο.

Η ακόμα πιο μεγάλη ανησυχία είναι τι θα συμβεί αν στραβώσει το πράγμα και χρειαστεί να παιχτεί κανα μπαράζ παραμονής. Εκεί οι οργανωμένοι έχουν ξεκαθαρίσει και με τις ανακοινώσεις τους και με τις δηλώσεις του προέδρου τους, ότι και πάλι θα απόσχουν. Και αυτό θα είναι πρόβλημα, αφού στο προηγούμενο μπαράζ αλλά και γενικά σε αγώνες τύπου μπαράζ, όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι μεγάλο μερίδιο στην ευτυχή κατάληξη είχε ο κόσμος.

Η ουσία είναι πάντως ότι ο Παπαδημητρίου έχει πολύ δουλειά τελευταία. Αφενός μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να ψάχνει για νέο προπονητή, αφού με τέτοια πορεία δύσκολα θα επενδύσει και πάλι στον Ράσταβατς ο Πανόπουλος ή ο όποιος είναι πάνω από τον Πανόπουλο, αφετέρου θα πρέπει να βρει και παίκτες, αφού τα περισσότερα συμβόλαια λήγουν στο τέλος της σεζόν. Και μέσα σε όλα τα άλλα, θα ψάχνουν στην Ξάνθη με το ζόρι να βρουν και κόσμο να τους στηρίξει, με αυτά που έγιναν. Εκτός και αν ο ίδιος την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια για ομάδα που έχει και κόσμο και εξασφαλισμένους παίκτες και προπονητή παλιό γνώριμο. Λέγεται πάντως ότι η πρόταση εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά αν κρίνει κανείς από την δήλωσή του, ο ίδιος έχει πάρει ήδη την απόφασή του.

* * * * *

Την τελευταία της παράσταση στα σαλόνια της Volley League θα δώσει το απόγευμα η ΑΕ Κομοτηνής. Μακράν η χειρότερη ομάδα του πρωταθλήματος, από νωρίς έμεινε τελευταία στη βαθμολογία και λαμβάνει αυτό που τελικά της αξίζει. Με εξαίρεση το ξεκίνημα που όλοι οι άλλοι ήταν ανέτοιμοι αλλά και το επικοινωνιακό της επιτελείο που έλαβε πολλά εγκωμιαστικά σχόλια αλλά δεν παίζει αυτό βόλεϊ, σε όλα τα άλλα επίπεδα αποδείχθηκε ότι έμεινε μακριά από τους υπόλοιπους που απέμειναν στην κατηγορία.

Δέκα έτρεχαν στην κούρσα, καθώς από το ξεκίνημά της κάποιοι έκαναν άκυρη εκκίνηση, οι εννιά κέρδιζαν και η Κομοτηνή έμεινε από νωρίς τελευταία. Και όταν παραέμεινε τελευταία και συνέχιζε ασθμαίνοντας βλέποντας μόνο με τα κιάλια τους υπόλοιπους, κάποιοι παραμυθιάστηκαν ότι επρόκειτο για μαγική εικόνα και ότι η ομάδα προετοιμάζεται για τα πλέι άουτ και θα δείξει σε αυτά το καλό της πρόσωπο, κάνοντας στο τέλος το πιο εντυπωσιακό ντεμαράζ που θα έχει καταγραφεί στα βολεϊκά χρονικά.

Ο καιρός πέρασε, ήρθαν τα πλέι άουτ, ήρθε και ο επιθυμητός αντίπαλος σε αυτά, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι στην Κομοτηνή προτιμούσαν τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης για αντίπαλο, αλλά ο Μουστακίδης έκανε με τα δεύτερα του Εθνικού την Κομοτηνή μια χαψιά. Υπάρχουν βέβαια οι δικαιολογίες των τραυματισμών, αλλά τραυματισμούς πρωτοκλασάτων είχε και ο Εθνικός. Χώρια που κάποιες κακές γλώσσες ψιθυρίζουν και για «διπλωματικές ασθένειες», αφού σε ένα θεωρητικά υγιές σωματείο που φέτος έπαιξε Α1 χωρίς αμαρτίες από το παρελθόν, εμφανίστηκαν παθογένειες που έφεραν ακόμα μεγαλύτερη γκρίνια και απογοήτευση.

Κάπως έτσι ο γάτος Μουστακίδης κατάφερε να σώσει μια άκρως απογοητευτική και για τους Αλεξανδρουπολίτες χρονιά, γιατι στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος – και στην προκειμένη περίπτωση τυφλή ήταν η Κομοτηνή και μονόφθαλμος ο Εθνικός, που από αυτήν την άποψη ίσως θα έπρεπε να εξετάσει μια βολεϊκή συγχώνευση με τους συμπολίτες Κύκλωπες που φέρουν και το κατάλληλο όνομα.

Βέβαια η σειρά δεν έχει τελειώσει ακόμα, αλλά όταν η Κομοτηνή πηγαίνει στην Αλεξανδρούπολη χωρίς τον Μαρουλη, χωρίς τον Ρουσλάν και φυσικά χωρίς τον Χριστόφα, γίνεται αντιληπτό ότι το ζήτημα του βραδινού αγώνα δεν είναι ποιος θα κερδίσει αλλά αν ο Εθνικός θα καταφέρει να τελειώσει το ματς σε λιγότερα από τα 59 λεπτά που είχε χρειαστεί για να κερδίσει στο ίδιο γήπεδο πριν 12 ακριβώς μέρες, στο παντελώς διάφορο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου.

Ο Κρεούζης μπορεί να λέει ότι τα πάντα κρίνονται στο γήπεδο, αλλά όλα δείχνουν να έχουν κριθεί προ πολλού και το μόνο ενδιαφέρον που δείχνει να υπάρχει για αυτό το ματς, όπως και για πολλά άλλα στην Α1, είναι μόνο για το στοίχημα. Ψίχουλα δίνει η νίκη του Εθνικού ακόμα και αν την παίξεις με ακριβές σκορ το 3-0, αλλά είναι αρκετά ικανοποιητικές οι αποδόσεις για το ενδεχόμενο κατάκτησης κάποιου σετ από τους Κομοτηναίους, έτσι, τιμής ένεκεν, για να φύγουν με ψηλά το κεφάλι.

Πλέον όλοι έχουν ήδη αρχίσει να αναρωτιούνται αν έχουν βάση τα σενάρια για 12 ομάδες στην επόμενη Volley League. Στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά, άλλωστε αυτό είναι ένα πιο λογικό σενάριο σε σχέση με ένα πρωτάθλημα 10 ομάδων όπου οι δύο θα κάνουν κάθε αγωνιστική ρεπό που ζήσαμε φέτος. Ωστόσο αν είναι να γίνουν 12 οι ομάδες, γιατί να σωθεί η Κομοτηνή και να μην ανέβει μια τρίτη ομάδα από την Α2; Ας πούμε να ανέβει και ο ΟΦΗ και η Ρόδος, που έχουν επενδύσει (και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό σε Εβρίτες) και επιδιώκουν χρόνια και έχοντας συγκεκριμένο πλάνο την άνοδο. Ας μην κρυβόμαστε. Θα έπρεπε η Θράκη να επιδιώκει σταθερά την παρουσία δύο ή ακόμα και τριών ομάδων στην Α1, αλλά αρκεί να αξίζουν να είναι στην Α1. Εφόσον αυτό δεν ισχύει, ας ανέβουν ομάδες από άλλες περιοχές. Και κακά τα ψέματα, μόνο κέρδος θα είχε το ελληνικό βόλεϊ από πιθανή επέκτασή του και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

* * * * *

Σαν βόμβα έπεσε για τους μη γνωρίζοντες η παραίτηση του Πασχάλη Σταματάκη από την τεχνική ηγεσία του Έβρου Σουφλίου με μια μεταμεσονύχτια δήλωσή του στο facebook, βασικό πλέον εργαλείο επικοινωνίας για πολύ κόσμο. Ο ίδιος έφυγε από την ομάδα μετά την ήττα από το Σοφικό, που περιόρισε πολύ τις ελπίδες ανόδου, αν και τίποτα δεν έχει κριθεί αφού η πραγματική διαφορά εξαιρουμένων των ρεπό είναι στους 3 βαθμούς και τελευταία αγωνιστική παίζουν Ορέστης-Σουφλί. Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές δεν σημαίνουν ότι απογοητεύτηκαν και πολλοί στην διοίκηση της ομάδας τόσο από την ήττα όσο και από την αποχώρηση του κόουτς. Τουναντίον. Καιρό τώρα ήταν φανερό ότι οι παίκτες ήταν απροστάτευτοι σε αυτόν τον μαραθώνιο αγώνα τους για την επάνοδο στη Γ’ Εθνική, την οποία φέρονται να φοβούνται οι διοικούντες. Γιατί; Πιθανότατα για λόγους κόστους, αλλά άλλο το να μην θες ανέβεις και άλλο το να μην θες να κατακτήσεις το πρωτάθλημα.

Για όσους δεν το ξέρουν, ο πρωταθλητής κάθε ΕΠΣ αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στην Γ’ Εθνική. Αυτό δεν είναι όμως θέσφατο. Αν μια ομάδα πάρει την κούπα αλλά δεν γουστάρει να ανέβει, πολύ απλά μ μπορεί να μην ανέβει και να πάρει την θέση της η δεύτερη της βαθμολογίας. Αυτό ορίζουν ξεκάθαρα οι προκηρύξεις. Δεν είναι δηλαδή η κατάσταση σαν την άλλη ομάδα του Έβρου Σουφλίου, αυτήν του βόλεϊ, που βγήκε πέρυσι πρωταθλήτρια στην ΕΣΠΕΘΡ και δεν πήγε να παίξει ποτέ στα μπαράζ ανόδου, με αποτέλεσμα να φάει κράξιμο από πολλές πλευρές γιατί στέρησε τη δυνατότητα από μια άλλη ομάδα της Ένωσης, εν προκειμένω τον Ερμογένη της Ξάνθης, να λάβει μέρος σε αυτά και ενδεχομένως να διεκδικήσει την άνοδό του σε εθνικό πρωτάθλημα (κάτι που ειρήσθω εν παρόδω θα επιδιώξει με έναν χρόνο καθυστέρηση σε λίγες ημέρες). Στο ποδόσφαιρο βγαίνεις πρωταθλητής και αν θες ανεβαίνεις στην Γ’ Εθνική, αν δεν θες κάθεσαι στο τοπικό. Το ίδιο και στο Κύπελλο. Κατακτάς αυτό της δικής σου ΕΠΣ και αν επιθυμείς, κατεβαίνεις στο Κύπελλο Ελλάδος, αν δεν θες, αφήνεις τον φιναλίστ να πάει, όπως έκαναν πέρσι στην Ροδόπη που δεν έστειλαν τους Προσκυνητές αλλά το Νέο Σιδηροχώρι.

Τότε γιατί τρέμανε κάποιοι την άνοδο στο Σουφλί; Απλά πράγματα. Εκλογές έρχονται, δημοτικές εν προκειμένω – και δεν θα υπήρχε μεγαλύτερη δυσφήμιση για μια δημοτική παράταξη να έχει εξασφαλίσει η ομάδα του Δήμου της άνοδο στο εθνικό πρωτάθλημα και αυτή να δηλώνει ότι δεν θα πάει. Συνέβη αυτό μία φορά πέρυσι, όταν μάλιστα ο Δήμος είχε βρει και ένα γενναίο κονδύλι για την μεταφορά των μωρών του Μούχλια στη Θεσσαλία, κλείστηκε και το πούλμαν αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ. Αυτό δεν το χρεώθηκε τότε όμως κανένας δήμαρχος. Αφενός γιατί άλλοι ήταν οι λόγοι της μη συμμετοχής, αφετέρου γιατί βρισκόμασταν τότε μακριά από τις εκλογές.

Το να ανέβει όμως το Σουφλί στην Γ’ Εθνική, όπου έχει άλλωστε και επιτυχημένο παρελθόν, αλλά να μην δηλώσει συμμετοχή σε αυτήν, είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να χωνευθεί. Οπότε, λένε οι κακές γλώσσες στην όμορφη κωμόπολη, τι πιο βολικό από μια αγωνιστική αποτυχία; Το παλέψαμε, δεν τα καταφέραμε και όλα μέλι γάλα για όλους. Όλους, εκτός από εκείνους τους λίγους που πραγματικά πονάνε τη φανέλα και θέλουν στο γήπεδο να μπαίνουν και να κερδίζουν ανεξάρτητα από το τι τους λένε οι πιο πάνω.

Βέβαια, αυτά που λέγονται για το Σουφλί λέγονται και για τις άλλες διεκδικήτριες της ανόδου και σε άλλους νομούς, του Ορέστη συμπεριλαμβανομένου για να περιοριστούμε στον Έβρο. Ο τελευταίος όμως έχει τύχει σε ευνοϊκή συγκυρία. Το βόλεϊ στην πόλη έχει σχεδόν εξαφανιστεί και όλο το χαρτί θα πάει έτσι στο ποδόσφαιρο, εφόσον φυσικά ανεβεί. Πρωην πρόεδρος του Ορέστη είναι άλλωστε ο εκεί δήμαρχος. Ωστόσο και στον Ορέστη και στην ίδια την ΕΠΣ τρέμουν ότι αν δεν μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη, η ομάδα όπως θα ανέβει έτσι και θα πέσει σούμπιτη. Εναν λόγο παραπάνω να την ρίξουν θα έχουν και όλοι της οι αντίπαλοι, αφού όπως και να το κάνουμε, άλλο να έχεις ταξίδι μέχρι την Αλεξανδρούπολη και άλλο να πρέπει να ανέβεις μέχρι την Ορεστιάδα. Το θέμα είναι σε ποιου την τσέπη θα μπει το χέρι, γιατί η υπάρχουσα διοίκηση, όπως άλλωστε και οι περισσότερες σε όλον τον Έβρο, έχουν περιορισμένες δυνατότητες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ο Ορέστης έφτασε στα πρόθυρα Πρωτοδικείου και μη καθόδου στο πρωτάθλημα το καλοκαίρι. Και από το πουθενά, η ομάδα πλέον είναι πρώτο φαβορί για να βγει πρωταθλήτρια!

Ο Αθλητάμπουρας