Α1 Γυναικών: Η εξομολόγηση του Άκη Χαραλαμπίδη λίγο πριν την πρεμιέρα των Κυκλώπων

Ο Άκης Χαραλαμπίδης είναι ο Προπονητής της γυναικείας ομάδας των Κυκλώπων στην Αλεξανδρούπολη, που φέτος θα εκπροσωπήσει τον Έβρο και συνολικά την Θράκη στην Α1 Γυναικών, αντιμετωπίζοντας μάλιστα στην πρεμιέρα την πρωταθλήτρια ομάδα της Νέας Ιωνίας όπου αγωνίζονται η Μάγδα και η Νικολίνα Κεπεσίδου.

Δεν έχει στο ενεργητικό του ένα ή δύο αλλά 20 χρόνια ενασχόλησης με το χάντμπολ. Είναι 32 ετών, κι έχει σπουδάσει στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Ο έρωτάς του για το χάντμπολ, ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο, ενώ με την προπονητική ασχολείται τα τελευταία 5 χρόνια.

«Υπάρχει ένας κανονισμός εδώ και μερικά χρόνια που λέει ότι για να είσαι προπονητής δεν πρέπει να είσαι παίκτης, δεν πρέπει να έχεις άλλη ιδιότητα. Οπότε δεν θα παίξω φέτος, είναι η 1η χρονιά, τσούζει λίγο αυτό!», είναι η πρώτη του ατάκα στην ιδιαίτερη εξομολόγηση που έκανε πρόσφατα στο e-evros.

Τι προσδοκίες έχει για τη νέα σεζόν; «Θα προσπαθήσουμε να σωθούμε, και να ανταπεξέλθουμε γενικά. Και αν μπορέσουμε να σωθούμε, από εκεί και μετά θα δείξει!», απαντά. «Έχουμε δύο ομάδες, τρεις, που μπορούμε να παλέψουμε πιστεύω. Είμαστε όμως δύσκολα. Μπορούσαμε να κάνουμε μεταγραφές, να πάρουμε και ξένες παίχτριες, αλλά δεν είχαμε τα χρήματα. Αποφασίσαμε να βγει η χρονιά παρά να πάμε μέχρι τα μέσα και να κάνουμε μεταγραφές. Όταν με ρώτησαν εγώ προσωπικά ήθελα να πάω με τις παίχτριες που έχω γιατί αυτές ανέβασαν την ομάδα, και χωρίς να πληρώνονται. Το κάνουν γιατί το αγαπάνε».

Όπως αποκαλύπτει, κάποια στιγμή σκέφτηκε να πάει στην Θεσσαλονίκη και να μείνει εκεί, αναζητώντας την τύχη του σε κάποια άλλη μεγαλύτερη ομάδα, ωστόσο έπρεπε να γυρίσει να κάνει το φανταρικό του και βρήκε δουλειά ως γυμναστής. «Η αλήθεια είναι ότι εκτός από το γυναικείο, έχω άλλα 2 τμήματα ηλικιακά στους Κύκλωπες και άλλα 3 στον Αστέρα Αλεξανδρούπολης που είναι η άλλη ομάδα της πόλης, η οποία είναι και δικιά μου. Την έχουμε μισή-μισή με έναν άλλο προπονητή. Οπότε από το μεσημέρι και μετά μέχρι το βράδυ είμαι στα γήπεδα», σχολιάζει.

Για ποια από τις δύο ομάδες χτυπάει η καρδιά σου πιο δυνατά; «Κοίτα, και για τις δύο. Όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, τα παιδιά θέλουν αμέριστη προσοχή και στις γυναίκες έχουμε ηλικιακά μέσο όρο και παίχτριες πολύ μικρές, έχουμε και κορίτσια 16 χρονών».

Πως κρίνει ο Άκης Χαραλαμπίδης το επίπεδο του αθλήματος στην Ελλάδα; «Σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε ακόμη αρκετά πίσω. Νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό έχουμε βελτιωθεί αρκετά, προσπαθούμε να φτάσουμε σε κάποια στάνταρ, έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά είμαστε πολύ πίσω».

Ποια ήταν η καλύτερη στιγμή αυτής της 20ετίας που ασχολείται με το χάντμπολ; «Προσωπικά θεωρώ ήταν η συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα το 2015 με την Εθνική Ομάδα του Beach Χαντμπολ σαν παίκτης. Πιστεύω δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και μεγαλύτερη τιμή από το εθνόσημο».

Σε σχέση με το μέλλον, σκοπεύει να παραμείνει στους Κύκλωπες: «Αν όλα πάνε καλά και είμαι στην πόλη, και δεν τύχει κάτι απρόοπτο, ναι εννοείται. Γενικά το να δουλεύεις με παιδιά, και να τα βλέπεις να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται σαν χαρακτήρες και σαν άνθρωποι, είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση. Δηλαδή φέτος τελείωσαν κάποια παιδιά που τα είχα από τα 14 και τώρα πηγαίνουν να σπουδάσουν. Είναι πολύ μεγάλη χαρά για μένα που ήμουν παρών σε όλη αυτή τη διαδρομή και κρατάμε ακόμη σχέσεις και εκτός γηπέδων και έχουν πάρει μεταγραφή στον ΠΑΟΚ. Η μεγαλύτερη συνεισφορά πιστεύω ενός προπονητή σε μια πόλη που είναι αποκομμένη από τα μεγάλα κέντρα, είναι το να βοηθήσει να βγουν αθλητές».

Όσο για το που βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον; Ο Ακης Χαρλαμπίδης απαντά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο e-evros: «Θα ήθελα να ασχοληθώ εντατικά με την προπονητική, πιο επαγγελματικά, και ό,τι φέρει! Ασχολούμαστε και με το beach χαντμπολ, που είμαστε σε καλύτερο επίπεδο, αφού η εθνική ομάδα πήρε το Παγκόσμιο, και φέτος η ομάδα μας εδώ της Αλεξανδρούπολης πήραμε 4η φορά το πρωτάθλημα Ελλάδας και θα πάμε τώρα στην Κατάνια 1-4 Νοεμβρίου στο πανευρωπαϊκό συλλόγων».