Προς αναβολή οι επόμενες αγωνιστικές στα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ Έβρου, Θράκης και Ξάνθης

Πολύ πιθανή θεωρείται η αναβολή των προσεχών αγώνων στα τοπικά πρωταθλήματα των ΕΠΣ Έβρου, Θράκης και Ξάνθης εξαιτίας της εφαρμογής από σήμερα του θεσμού της Κάρτας Υγείας, διαδικασία που ωστόσο δεν έχουν ακόμα εφαρμόσει πολλά σωματεία και αθλητές.

Βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης που συνυπογράφουν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, από σήμερα 8 Οκτωβρίου οφείλει να εφαρμόζεται το νέο μέτρο σε όλους τους αγώνες σε όλα τα αθλήματα σε όλα τα πρωταθλήματα, είτε μιλάμε για επαγγελματικά είτε μιλάμε για ερασιτεχνικά.

Ειδικά στα ερασιτεχνικά σωματεία ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι ομάδες δεν έχουν προχωρήσει στην διαδικασία έκδοσης της Κάρτας Υγείας Αθλητή, όχι τόσο λόγω του κόστους αλλά κυρίως της γραφειοκρατίας που απαιτεί. Η Κάρτα εκδίδεται από τις αθλητικές ομοσπονδίες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σωματείων και αθλητών, βάσει της υπουργικής απόφασης.

Ωστόσο η Κάρτα Υγείας εκδίδεται μόνον κατόπιν των εξής υποχρεωτικών εξετάσεων (που προφανώς έχουν ένα κόστος που επωμίζονται οι αθλητές ή οι ομάδες):
α) Κλινική εξέταση
β) Ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό
γ) Ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), την Κάρτα Υγείας Αθλητή οφείλουν να περιλαμβάνονται τα κάτωθι στοιχεία:
α) Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία
β) Όνομα, επίθετο, πατρώνυμο αθλητή
γ) Έτος γέννησης
δ) Άθλημα
ε) Φωτογραφία
στ) Αριθμός Δελτίου Αθλητικής Ιδιότητας
ζ) Α.Μ.Κ.Α.
η) Ημερολογιακή θεώρηση με βεβαίωση – υπογραφή ιατρού για την πιστοποίηση συμμετοχής στο άθλημα (προετοιμασία και αγώνες).
θ) Βεβαίωση – υπογραφή ότι έχει υποβληθεί στις ιατρικές εξετάσεις της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ, η Κάρτα Υγείας είναι υποχρεωτική για τη συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες και έχει διάρκεια ισχύος ένα έτος. Προσκομίζεται υποχρεωτικά στη γραμματεία ή στον αρμόδιο διαιτητή, ως βασική προυπόθεση συμμετοχής στον
αγώνα. Είχε δοθεί παράταση στην μη εφαρμογή του μέτρου μέχρι και χθες 7 Οκτωβρίου. Πλέον έχουμε 8/10, νέα παράταση δεν έχει δοθεί και ο κίνδυνος πλέον είναι μεγάλος εφόσον δεν προσκομίζεται η Κάρτα Υγείας κάθε αθλητή, να του απαγορεύεται η συμμετοχή με ό,τι αυτό σημαίνει αν είναι μεγάλος ο αριθμός των Καρτών Υγείας που δεν έχουν εξασφαλίσει οι ομάδες, να χαθούν αγώνες στα χαρτιά.

Στην Ελλάδα όπου όλοι κάνουν τα πάντα την τελευταία στιγμή, μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, είναι πολύ πιθανό τουλάχιστον σε επίπεδο Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων να ληφθούν αποφάσεις αναβολής των προσεχών αγώνων προκειμένου να μην κριθούν αγώνες στα χαρτιά, καθώς έχει εκπνεύσει η προθεσμία κατά την οποία οι «Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες όφειλαν να μεριμνήσουν για την ενημέρωση των αθλητικών σωματείων της δύναμής τους και την έκδοση των Καρτών Υγείας των αθλητών τους». Εκτός φυσικά αν δοθεί κάποια νέα παράταση στην εφαρμογή του μέτρου από τους ίδιους τους υπουργούς Υγείας και Αθλητισμού, όπως δηλαδή συνέβη ένα μήνα πριν…