Οι οκτώ Κομοτηναίοι ορειβάτες ανέβηκαν στην ψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων

 

Στην ψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων, την κορυφή Μουσαλά στη Βουλγαρία, σε υψόμετρο 2.925 μέτρων, πραγματοποίησαν ανάβαση το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας οκτώ μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής.

Η εμπειρία της ανάβασης δύσκολη, αλλά ξεχωριστή αφού από το συγκεκριμένο σημείο φαίνονται όλες οι μεγάλες οροσειρές της Βουλγαρίας: η Βιτόσα βορειοδυτικά, η Σρέντνα Γκόρα βορειοανατολικά, ο Αίμος πίσω από αυτά, η Ροδόπη στα νοτιοανατολικά, τα Πιρίν στο νότο και το Οσόγκοβο και το όρος Ρούι στα δυτικά, και η Ρίλα.

Η κορυφή Μουσαλά είναι η ψηλότερη του ορεινού όγκου της Ρίλα, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία και η ψηλότερη κορυφή στα Βαλκάνια. Είναι η ψηλότερη κορυφή ανάμεσα στις Άλπεις και την οροσειρά του Καυκάσου και η ψηλότερη στην ανατολική Ευρώπη πέραν του Καυκάσου. Βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Ρίλα, το οποίο είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα του, η οποία περιλαμβάνει είδη όπως το βαλκανικό πεύκο και η υβριδογενής ελάτη στα δάση στις πλαγιές και πανίδα.

Οι συμμετέχοντες διανυκτέρευσαν σε αντίσκηνα στο χιονισμένο βουνό και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, καθώς υπήρχε έλλειψη καταλυμάτων λόγω τριημέρου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα “Χρόνος”, την ημέρα της ανάβασης το ξυπνητήρι χτύπησε στις 4:30 διότι η ανάβαση θα ήταν μεγάλου μήκους και υψομετρικής διαφοράς. Με σύμμαχο τον καλό καιρό, μετά από 6 ώρες ανάβασης όλα τα μέλη της ομάδας στάθηκαν στην κορυφή καλύπτοντας μια απόσταση πάνω από 12 χιλιόμετρα και 1.600 μέτρα υψομετρικής διαφοράς.

Στην κορυφή του βουνού συναντήθηκαν τυχαία με ομάδα του ΕΟΣ Λάρισας που πραγματοποίησε την ανάβαση από τη γόνδολα του χιονοδρομικού και μοιράστηκαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Μετά από συνολική πορεία 10 ωρών με τις ελάχιστες δυνατές στάσεις, απόσταση 25 χιλιομέτρων και υψομετρική διαφορά πάνω από 1.600 μέτρα, επέστρεψαν στη βάση τους κουρασμένοι αλλά ικανοποιημένοι από την επιτυχή ανάβαση.

Οι συμμετέχοντες ήταν οι Γιώργος Πετροσιάν, Κώστας Μπραντής, Κώστας Ορταξίδης, Χρήστος Γανίτης, Χρήστος Τζώτζος, Νάσος Διδασκάλου, Κώστας Δαρούσης και Πέτρο Τσόγκος.