Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στην Αλεξανδρούπολη το DiEM25

 

Στην Αλεξανδρούπολη μίλησε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπου παρουσίασε το κίνημα DiEM25 και τις προτάσεις του για μια «νέα συμφωνία για την Ελλάδα».

Στην Αλεξανδρούπολη, σε ένα κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε την πρόταση του DiEM25 για την απόδραση της χώρας από τη φυλακή χρέους και αναξιοπρέπειας, μίλησε για τη Δημιουργική Ανυπακοή και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Στην ομιλία του ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή την περίπτωση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ξεδίπλωσε σημεία της Νέας Συμφωνίας για την Ελλάδα:

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στο ΤΑΙΠΕΔ. Θέλουν να το ξεπουλήσουν για πενταροδεκάρες. Με τη Νέα Συμφωνία για την Ελλάδα, η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιείται από την αναπτυξιακή τράπεζα που θα ιδρύσουμε ως εχέγγυο για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της Ελλάδας σε στέρεες βάσεις.

Για το πρόβλημα της Ευρώπης και το ρόλο που μπορεί να παίξει το DiEM25:

Είναι μέγα ψέμα ότι το πρόβλημα της Ευρώπης είναι η σύγκρουση Βορρά και Νότου. Οι ολιγαρχίες του βορρά και του νότου είναι το πρόβλημα της Ευρώπης. Αυτές οι ολιγαρχίες, οι τραπεζίτες, ασχέτως εθνικότητας, είναι ενωμένοι κι εμείς οι λαοί διασπασμένοι. Το DiEM25 πρεσβεύει τη δημιουργία ενός ενωμένου ευρωπαϊκού Δήμου.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε:

«Όσο συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές, η Ελλάδα σε είκοσι χρόνια θα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο. Από τη μια οι πλούσιοι βορειοευρωπαίοι που θα περνούν σε παραλιακά θέρετρα τα γηρατειά τους, κι από την άλλη οι έλληνες ηλικιωμένοι που θα ψάχνουν για τροφή από τα σκουπίδια».

«Με κατηγόρησαν ότι έχω κόλλημα με το χρέος. Ναι, έχω κόλλημα με το χρέος. Όταν είσαι αιχμάλωτος πολέμου πρέπει να είσαι κολλημένος με την απόδραση. Αντίστοιχα, με την απόδραση από τη φυλακή του χρέους, αλλιώς παραιτήσου».

«Στην ΕΕ έχουμε τις υψηλότερες αποταμιεύσεις και χαμηλότερες επενδύσεις όλων των εποχών».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με την περίοδο της υπουργίας του το 2015, αλλά και για το μέλλον:

«Όταν είσαι πτωχευμένος δεν έχεις επιλογές μεταξύ ενός καλού κι ενός κακού αλλά μεταξύ δύο κακών. Σε τελική ανάλυση, το grexit θα ήταν το λιγότερο κακό από την συνέχιση της συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, τη συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας».

Εξήγησε ότι η στρατηγική της εποικοδομητικής ανυπακοής που προτείνει το DiEM25 ήταν και η στάση που τήρησε ο ίδιος: «Στα Eurogroup ήμουν ανυπάκουος στις προσταγές της Τρόικας και εποικοδομητικός στις προτάσεις που κατέθετα».

Για την αναδιάρθρωση χρέους που είναι απαραίτητη πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση: «Το θέμα δεν είναι αν θα γίνει η αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του χρέους αλλά να γίνει πριν την ολοκληρωτική ερημοποίηση της χώρας».

Σε ερώτηση για την ανάκαμψη απάντησε: «Ποια ανάκαμψη; Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% σημαίνει μόνο ένα πράγμα: διάλυση του ιδιωτικού τομέα».

Στην ερώτηση κατά πόσο είναι ουτοπία η προσπάθεια εκδημοκρατισμού της Ευρώπης απάντησε: «Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι ουτοπία ή ρεαλισμός αλλά ουτοπία ή δυστοπία. Επιλέγουμε την ουτοπία γιατί είναι η μόνη ρεαλιστική λύση».

Στην Αλεξανδρούπολη ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ευάγγελο Λαμπάκη. Στα πλαίσια της συνάντησης με το Δήμαρχο ανέφερε τη σημασία που έχει για το DiEM25 η τοπική αυτοδιοίκηση ως αμεσοδημοκρατική διακυβέρνηση, καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες ως μοχλός δίκαιης ανάπτυξης.

 

Πηγή: www.alexpolisonline.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here