Αποκτά σταθερά φίλους στην Ξάνθη ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ που λειτουργεί η ΦΕΞ

 

Μπορεί ένα παιχνίδι με τράπουλα να αποτελεί «άθλημα» και μάλιστα να είναι το μαζικότερο στον κόσμο; Κι όμως το «Μπριτζ» με εκατομμύρια φανατικούς παίκτες ανά την υφήλιο, έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες δεδομένου ότι διεξάγονται αγώνες που ξεπερνούν σε συμμετοχή τους 100.000 παίκτες!

Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν εγγεγραμμένοι σε σωματεία πάνω από 1.000.000 παίκτες σε 120 περίπου χώρες, ανάμεσα τους όλες οι ευρωπαϊκές και μαζί η Ελλάδα, όπου το αγωνιστικό Μπριτζ – με ρίζες από την Αγγλία του 19ου αιώνα – έχει αναγνωρισθεί επίσημα από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού το 1975 μέσω της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ, ως πνευματικό άθλημα.

Στην Ξάνθη υπήρχαν (και υπάρχουν) αρκετοί φίλοι του Μπριτζ το οποίο έπαιζαν κυρίως σε μικρές λέσχες ή σε σπίτια, όμως πλέον εδώ και ένα χρόνο περίπου, λειτουργεί τμήμα Μπριτζ, από τον Όμιλο Αγωνιστικού Μπριτζ Ξάνθης – ΦΕΞ, και ήδη αρκετοί συμπολίτες έχουν δείξει ενδιαφέρον για να μάθουν και να εξασκηθούν επάνω σε αυτό.

Η εφημερίδα «Εμπρός» συνάντησε τον προπονητή του αθλήματος Μπριτζ στην Ξάνθη Κύρο Πασσά ο οποίος έκανε ένα μίνι απολογισμό των δράσεων, παραθέτοντας χρήσιμες πληροφορίες για το επιτραπέζιο σπορ Ο ίδιος σχολιάζει: «Το Μπριτζ είναι ο ¨εχθρός¨ του χαρτοπαίγνιου. Όποιος μάθει Μπριτζ θα τον συναρπάσει τόσο πολύ που θα ασχολείται μόνο με αυτό και δεν θα παίζει κανένα άλλο παιχνίδι τράπουλας. Το ίδιο έπαθα κι εγώ πριν περίπου 35 χρόνια όταν ξεκίνησα την ενασχόληση μου με αυτό».

 

Φέτος θα είναι η  δεύτερη χρονιά που θα λειτουργήσει από την ΦΕΞ τμήμα αγωνιστικού μπριτζ στην Ξάνθη «Έχουμε περίπου 12-14 μέλη, φιλοδοξούμε να φτάσουμε τα 30, όμως μόλις φτάσουμε στα 20 και πλέον μέλη θα καθιερώσουμε τουλάχιστον έναν αγώνα σε εβδομαδιαία βάση. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου είναι πάρα πολύ ωραίες, φιλοξενούμαστε σε έναν πάρα πολύ όμορφο χώρο (Πλάτωνος 27) και μαζευόμαστε συνήθως Δευτέρα και Τετάρτη, φτιάχνουμε δύο τραπέζια και παίζουμε. Τα μαθήματα στοιχίζουν περίπου 20 ευρώ το μήνα, κάθε μήνα γίνονται τέσσερα και πλέον τρίωρα μαθήματα, οπότε το κόστος αναλογεί περίπου 5 ευρώ για κάθε τρίωρο μάθημα και όταν παίζει σε αγώνες υπάρχει η συμμετοχή που κυμαίνεται από 3 – 5 ευρώ, γενικά δεν θεωρείται ένα ακριβό σπορ».

Αναφορικά με τα σχέδια για κάποιες δράσεις για τη διάδοση και προώθηση του Μπριτζ στην Ξάνθη, ο Κύρος Πασσάς αναφέρει: «Μόλις γίνει ο Όμιλος και επισημοποιηθεί σκοπεύουμε να διοργανώσουμε και κάποιους αγώνες που θα απευθύνονται σε παίκτες όχι μόνο από την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή, αλλά απ’ όλη την Ελλάδα., όπως τώρα πηγαίνουμε σε αγώνες στη Δράμα ή κοντινές πόλεις. Γενικά δείχνει ενδιαφέρον ο κόσμος. Πανελλαδικά η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ έχει αρκετά μέλη, συγκριτικά και με το με το πώς ήταν πριν περίπου 20 χρόνια. Τώρα κοντεύει γύρω στις 5000 μέλη, ενώ φέτος η Ομοσπονδία έχει πάρει άδεια για να παρουσιάσει το Μπριτζ στα δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια. Η Εθνική Ελλάδας αποτελούμενη από νεαρούς παίκτες, με τον μεγαλύτερο να είναι 45 ετών βγήκε φέτος 2η στο Πανευρωπαϊκό για πρώτη φορά στην ιστορία της σημειώνοντας μία εξαιρετική επίδοση».