Παράθυρο για πιθανή άμεση άνοδο του Κοσμίου στη Γ’ Εθνική εφόσον δεν δηλωθεί ο Πανθρακικός

 

Παράθυρο για να ανέλθει και η δευτεραθλήτρια ομάδα της ΕΠΣ Θράκης στη Γ’ Εθνική αφήνει ο νέος Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και θεωρείται ήδη ότι βρίσκεται σε ισχύ.

Σύμφωνα με τον νέο ΚΑΠ, στο άρθρο 4 που αφορά την συμμετοχή των ομάδων στα πρωταθλήματα, ξεκαθαρίζεται ότι ο αριθμός που αναφέρεται στην προκήρυξη των πρωταθλημάτων είναι σταθερός και σε περίπτωση που δεν δηλωθεί αριθμός ομάδων που να τον καλύπτει, τότε προβιβάζονται από την πιο κάτω κατηγορία ομάδες ενώ σαν έσχατη περίπτωση, δίνεται για πρώτη φορά δικαίωμα να μην υποβιβαστεί ομάδα που έπεσε κατηγορία με αγωνιστικά κριτήρια.

Το ενδιαφέρον για τη Γ’ Εθνική υπάρχει στην παράγραφο 4: «Το πανελλήνιο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας γίνεται  πάντοτε με τον προκαθοριζόμενο εκάστοτε στην προκήρυξή του αριθμό ομίλων και ομάδων. Οι προβιβαζόμενες ετησίως ομάδες προέρχονται από την Α΄  κατηγορία των τοπικών πρωταθλημάτων των ΕΠΣ. Σε περίπτωση που μία  πρωταθλήτρια Α΄ κατηγορίας τοπικού πρωταθλήματος Ε.Π.Σ. δικαιούμενη να προβιβαστεί δεν δηλώσει συμμετοχή για οποιοδήποτε λόγο στο ως άνω  πρωτάθλημα, τότε αντικαθίσταται από την δευτεραθλήτρια και αν αυτή επίσης  δεν μπορεί ή δεν δηλώσει συμμετοχή, από την τριταθλήτρια. Αν υπάρξουν  δικαιούχες ομάδες που δεν δηλώσουν συμμετοχή και δεν υπάρξει η  δυνατότητα να αντικατασταθούν με τον εδώ προβλεπόμενο τρόπο, τότε δεν  συμπληρώνονται με άλλο τρόπο και το πρωτάθλημα διεξάγεται με λιγότερες  ομάδες».

Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι θεωρητικά, εφόσον δεν κατέβει να αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ο Πανθρακικός, τότε η θέση θα μπορούσε να καλυφθεί από την δευτεραθλήτρια ομάδα της Ενωσης από την οποία προέρχεται ο Πανθρακικός, της ΕΠΣ Θράκης δηλαδή. Αυτή η ομάδα δεν είναι άλλη από τον ΠΑΟΚ Κοσμίου ο οποίος τερμάτισε πίσω από το Νέο Σιδηροχώρι αλλά άφησε στην τρίτη θέση τον Μέγα Αλέξανδρο Ιάσμου και στην τέταρτη την Δόξα Γρατινής. Βέβαια, όλα αυτά εφόσον ο ΚΑΠ θεωρηθεί ότι είναι αυτήν την στιγμή σε εφαρμογή και δεν κριθεί ότι αυτό θα συμβεί με την έναρξη των πρωταθλημάτων. Γεγονός είναι πάντως ότι η δημοσιοποίηση του νέου ΚΑΠ δημιουργεί παράθυρο ελπίδας για να διατηρηθούν οι τρεις ομάδες της Ροδόπης στη Γ’ Εθνική παρά την μη δήλωση του Πανθρακικού.